Burun boşluklarındaki iltihaplanmanın oluşturduğu basıncı azaltmak ve nefes almayı kolaylaştırmak için başınızı normalden daha yüksekte tutarak uyumak. Müzik dinlemek veya kitap okumak gibi eğlenceli aktivitelerle zihin ve bedeni gevşetmek doğal olarak uykuya yatkın hale getirir ve uykuya dalmayı kolaylaştırır.
Yatmadan Önce Sıcak Duş Alın. Sıcak buhar sinüslerin açılmasına yardımcı olur. Buhar kuruyan mukusu yumuşatarak burun tıkanıklığını azaltır. Ayrıca, yatmadan önce alınan sıcak duş uyumadan önce rahatlık sağlayabilir.
Septum deviasyonu ve benzeri bir nedenle tek taraflı burun tıkanıklığı olan kişiler genellikle tıkalı tarafın üzerine yatma davranışı gösterirler. Yani sağ deliği tıkalı olanlar sağa, sol deliği tıkalı olanlar sola doğru yatarlar.
Gece Burun Tıkanıklığı Neden Olur? Gece burundan nefes alamama durumu özellikle burun boşluğunda yer alan dokuların şişmesinden kaynaklanır. Damar ve dokulardaki sıvı birikiminden kaynaklanan bu tıkanıklık, çoğunlukla kişinin uzanmasıyla birlikte daha da kötüleşir.
Bol sıvı tüketimi: Bol su içmek, mukusun incelmesine ve daha kolay atılmasına yardımcı olur. İlaç tedavisi: Bazı durumlarda, burun tıkanıklığını açmak için burun spreyleri veya antihistaminikler gibi ilaçlar kullanılabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Alerjiye bağlı olarak gelişen burun tıkanıklıkları tedavi edilmediğinde alerjik astım gibi solunum yolu hastalıklarının yolu açılabilir. Eğer beraberinde ciddi sorunlar getiriyor ve sürekli kendini tekrar eden bir burun tıkanıklığı problemi mevcutsa derhal tedavi edilmesi gerekir.
Baş parmaklarınızla burun köprüsüne hafifçe baskı yaparak masaj yapabilirsiniz. Ayrıca, burun kanatlarına ve gözlerin altındaki sinüs bölgesine de hafifçe masaj yapabilirsiniz. Bu, mukusun daha kolay hareket etmesini sağlayarak tıkanıklığı azaltabilir.
Tıkanık burun; sinüzit, kulak iltihabı, kulakta sıvı birikimi, farenjit(boğaz tahrişi), larenjit(ses kısıklığı), bronşit(bronş iltihabı), yumuşak damak sarkması, horlama ve uykuda nefes durması hastalıklarına neden olabilir.
Koyu kıvamlı burun akıntısına eşlik eden burun tıkanıklığı ve yüz bölgesinde ağrı, dolgunluk ya da basınç hissi bu 3 belirtiyi oluşturur. Tek başına baş ağrısı akut sinüzit için tanısal öneme sahip değilken, yüzde dolgunluk hissi bazen akut sinüzit tanısı için tek başına yeterli olabilir.
Oysa tıkalı bir burun kısa vadede uyku problemleri ve yorgunluk gibi yaşam kalitesini düşüren sorunlara neden olurken, uzun vadede ise çok daha ciddi tablolara yol açabiliyor; örneğin kalpte büyüme gibi!” dedi.
Burun boşluklarındaki iltihaplanmanın oluşturduğu basıncı azaltmak ve nefes almayı kolaylaştırmak için başınızı normalden daha yüksekte tutarak uyumak. Müzik dinlemek veya kitap okumak gibi eğlenceli aktivitelerle zihin ve bedeni gevşetmek doğal olarak uykuya yatkın hale getirir ve uykuya dalmayı kolaylaştırır.
Özellikle zerdeçal, nane, tarçın ve limon bitki çaylarını tüketmek burun tıkanıklığını açmaya yardımcı olur. Bitki çayları genel sağlık açısından da faydalıdır. Tuzlu su hem ucuz hem de oldukça etkili bir yöntemdir. Eğer burnunuz tıkalı ise burnunuza tuzlu su çekin.
Tuzlu Su ile Burnu ve Boğazı Rahatlatmak
Tuzlu su burun ve boğazda biriken mukusun çözülmesine ve tıkanma hissinin azalmasına yardımcı olur. Grip sırasında oluşabilen burun ve boğaz tıkanıklığına karşı burnu tuzlu su ile yıkamak ve tuzlu su ile gargara yapmak oldukça işe yarar.
Alerji ve soğuk algınlığına bağlı burun akıntısını durdurmak için sıcak bir duş alabilir, evin havasını nemlendirmek için buhar makinesi kullanabilir ya da burun ve çevresine sıcak tatbiki yapabilirsiniz. Burun akıntısına tıkanıklık da eşlik ediyorsa tuzlu su çözeltileri hazırlayarak burnunuzu temizleyebilirsiniz.
Burun tıkanıklığı durumunda sağlıklı nefes alamadıkları için uyku kaliteleri bozulur ve huzursuzluklar baş göstermeye başlar. Ağızlarından aldıkları nefes, onları yorduğu ve uyku kalitesini etkilediği için sık uyanırlar ve derin uykuya geçemedikleri için dinlenemezler ve iştahları da kesilebilir.
Burnunuzu her temizlediğinizde bir burun deliğini tutun ve burnunuzu mendilinize hafifçe sümkürün. Bu yöntem gürültülü bir burun sümkürmesi kadar etkilidir, mukusu temkinli bir şekilde burundan çıkarır ve başkalarının duyularını korur. Öte yandan, yüksek ve tiz bir ses çok fazla basınç oluştuğu anlamına gelir.
Islak saç tek başına sinüzit nedeni değildir ancak özellikle soğuk havalarda saçların ıslak olması soğuğun kafa kemiklerine daha fazla iletilmesine neden olur. Burun mukozasındaki damarların soğuk etkisi ile genişlemesi mukozada kalınlaşma ve dar sinüs boşalma kanallarında tıkanmaya neden olabilmektedir.
Burundaki tıkanıklık sonucunda sinüslerin boşalması bozularak içlerinde bakteri kalabilir ve bu bakteriyel sinüzite neden olabilir. Bakteriyel sinüzit, viral sinüzite göre kişinin kendisini daha fazla hasta hissetmesine neden olur.
Tedavide burun açıcı spreyler ve soğuk algınlığı hapları, alerji hapları ve spreyleri, burun ile sinüs yıkama sıvıları ve spreylerinden faydalanılır. Kronik sinüzitler ise öncelikle ilaç tedavisi ile tedavi edilmeli, fakat dirençli vakalarda ve tekrarlayan durumlarda cerrahi tedavi düşünülmeli.
Ağzın sürekli açık kalarak nefes alınması sebebi ile diş yapılarında bozukluklar, çene eğrilikleri, ağız içinde yapışkan ve rahatsız edici materyallerin oluşması, ağız kokusu ve aşırı horlamaktır. Sürekli ağzından nefes alan birinin sesi de zamanla değişecektir.
Düzenli olarak ağızdan nefes almak doğru değildir ve bir takım ağız sağlığı komplikasyonlarına neden olabilir. Ağzınızdan nefes aldığınızı düşünüyorsanız, diş hekiminize ya da doktorunuza danışın.
Nefes burundan alınır burundan verilir. Alınan nefeste ciğerlerin tamamen dolduğu hissedilir. Mutlaka sessiz nefes almayı öğrenmeliyiz. Ciğerlerden veya burundan ses hışırtı duyulmamalıdır.
Tuzlu suyu buruna çekmek, bol su içmek, buhar solumak, sıcak kompres uygulamak ve bulunduğunuz ortamda nemlendirici bulundurmak burun tıkanıklığını gidermenin en hızlı yollarıdır.
Geniz tıkanıklığına çözüm yollarının başında tuzlu su gelir. 1 silme çay kaşığı tuz ile bir çay bardağı su karıştırılır. Su püskürtme aparatına sahip bir şişenin içine karışım koyulur. Aparat yardımı ile şişe içindeki tuzlu su buruna püskürtülür.
Burun tıkanıklığı soğan ile sadece birkaç dakika içerisinde giderilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri