Yadsıma (inkar): İlkel savunma mekanizmalarından olan yadsıma, bunaltı doğurabilecek bir gerçeği yok saymak, görmemezliğe gelmektir. Bu sayede insan acıdan kaçmış olur. Birey bunun bilincinde değildir, utanç ya da suçluluk duygusu doğurabilen eski deneyimlerini, bazı özürlerini hiç olmamış, hiç yaşanmamış gibi algılar.
İlkel savunmalardan biri olarak kabul edilen inkar, baş edemeyeceği kadar kaygı uyandıran durumları kabul etmemek olarak özetlenebilir. Birçok insanın beklemediği bir olay karşısında “olamaz” tepkisi inkar savunmasının örneğidir. Polyanacılık oynamak inkar savunmasının örneğidir.
Yansıtma kavramı, diğer bir adıyla projeksiyon, Sigmund Freud tarafından ortaya çıkan savunma mekanizmalarından biridir. Kişilerin istemedikleri, kendilerine yakıştıramadığı duygu ve düşünceleri bir başkasında varmış gibi göstermesi, çevresindeki insanlara yansıtma olarak tanımlanmaktadır.
Bireyin bazı zamanlarda yaşadığı durum, dürtü, istek veya herhangi bir yaşam olayı için sadece bastırma ve yadsıma savunma mekanizmaları yeterli gelmeyebilir. Bu olguların doğrudan kendisinde değil öncelikle dışarıya aktarılıp, dışarıdan kendisine yöneltiliyormuş gibi algılanmasına yansıtma denir.
Ödünleme. Bireyin bir alandaki başarısızlığını başka bir alanla telafi etmesi. Ödünlemeye neden olan temel etken bireyde olan eksiklik ve yetersizliklerdir. Ödünlemeye örnek olarak: derslerinde başarısız olan birinin ticaret ile uğraşarak iyi bir yerlere gelmesi örneği verilebilir.
İlgili 40 soru bulundu
Beklenti Oluşturma (Antisipasyon): Bireyin stres yaratan durumlara uyum sağlaması için beklenti oluşturur. Bireyin durumları gerçekçi bir şekilde değerlendirmesidir.
İnkar (denial), kabul edilemeyen bir düşünce, his, istek veya dış gerçekliğin bir yönünü bilmenin reddedildiği bir savunma mekanizmasıdır. Kaygı yaratan, acı verici düşüncelerin, duyguların, dürtülerin, çatışmaların, olayların veya gerçekliklerin yok sayılmasıyla tanımlanan bilinçsiz bir savunma mekanizmasıdır inkar.
Yansıtmanın Örnekleri
Örneğin, kıskanç bir birey, kendi kıskançlık duygularını başkalarına yansıtarak, onların kıskanç olduğunu iddia edebilir. Bir başka örnek, bireyin kendi öfkesini kabul etmekte zorlanması durumunda, başkalarının öfkeli olduğunu düşünerek kendi öfkesini yadsımasıdır.
Genel olarak, yaptığı veya söylediği bir eylemi kabul etmeme anlamına geliyor. Yadsımak Ne Demek? Kişinin yaptığı, söylediği veya tanık olduğu olay ve eylemleri, yapmamış veya olmamış gibi davranmasına yadsımak deniyor. Eş anlamlısı olarak da inkâr etmek kabul ediliyor.
Karşıt tepki kurma (reaksiyon formasyon), bilinçdışı yasak dürtü ve eğilimlerin tam karşıtı tepkiler göstermedir. Yalıtma (izolasyon), bir yaşantının bilme, tanıma ve anlama ile ilgili yanı tümüyle anımsanabilirken, duygusal yanının ayrılarak bastırılmasıdır.
Regresyon, psikolojik açıdan gerileme yani daha önceki az gelişmiş bir aşamaya dönme anlamında kullanılır. Gerileme, benliğin bir işlevidir. Benlik güçlü olduğunda gerilemeyi kendi hizmetinde kullanarak; düşünmenin, ifade etmenin, savunmaların ve ilişkilerin biçimini belirler.
İmmatürün kelime anlamı olgunlaşmamış demektir. İmmatür savunmalar ise en ilkel savunma türleri olup erken çocukluk döneminde kullanılmaktadır.
Duygusal Yansıtma
Kişinin içinde bulunduğu duygu durumunu etrafındaki insanlara yansıtmasıdır. Örneğin; kişinin kendi içinde şiddetli öfke duymasına sebep olan temel neden, bir başkasına dair öfkesidir.
Kafir kelimesi ise hem müşrikler hem de münkirler için kullanılır. Kafirler, Allah'ı inkar edip gönderdiği peygamberleri yalanlarlar. Kuran'ı Kerim'in birçok ayetinde kafirlerin sonsuza kadar cehennemde kalacağı bildirilir.
İnkâr, kişinin çaresizlik ve güçsüzlük hissettiğinde başvurduğu bir savunma mekanizmasıdır. İnkar edilenler genellikle tehlike ya da hoşnutsuzluk yaratmaktadırlar ve benlik bunlardan uzaklaşmak ister. Suçluluktan, yargılanmadan ve aşağılanmadan kaçınmak isteme de inkâra neden olur.
Bastırma (repression)
Egoyu rahatsız eden tüm dürtü, duygu ve deneyimlerinin bilinçdışına itilmesi ve orada tutulmasıdır. Çocukluğumuzla ilgili hatırlayamadığımız çoğu şey bastırma nedeniyledir. Oldukça zihinsel enerji tüketen bir savunmadır.
Örnek: – Tüm öğretmenlere kadro vereceğimizi söylemedik. – Sitenin girişindeki camı ben kırmadım! – Psikolojinin bozulmasına ben mi neden olmuşum? – Bu eşyaları taşımanız için 500 TL vereceğimi söylemedim.
Yadsıma (inkar):
İlkel savunma mekanizmalarından olan yadsıma, bunaltı doğurabilecek bir gerçeği yok saymak, görmemezliğe gelmektir. Bu sayede insan acıdan kaçmış olur. Birey bunun bilincinde değildir, utanç ya da suçluluk duygusu doğurabilen eski deneyimlerini, bazı özürlerini hiç olmamış, hiç yaşanmamış gibi algılar.
Yadsımak Ne Demektir? Yadsımak bir yapılan bir eylemi yapmadığını söylemek, yaptığı tüm işleri inkar ederek yok saymak demektir. Yadsımak görmezden gelmek şeklinde de bulunabilen bir eylemdir. Yadsımak var olan işi inkar eden ve yok sayan bir durumdur.
5) Duyguların Yansıtılması: Duyguların yansıtılması, danışanın duygularının açığa kavuşturulmasına ilişkindir. Bu beceri danışanın duygularını belirginleştirmeye, psikolojik danışmanın duygularını doğru algılayıp algılamadığını denetlemeye yarar.
İstenmeyen duyguları ve arzuları kabullenmek veya bunlarla uğraşmak yerine başkasına yansıtmak olarak tanımlanabilir. Psikolojik projeksiyon teorisi ilk olarak “psikanalizin babası” olarak anılan Sigmund Freud tarafından geliştirilmiştir. Bu yüzden bazen Freudyen izdüşüm olarak da adlandırılır.
Mantığa Bürüme (Rationalization):
Kişinin yaşadığı suçluluk, başarısızlık gibi olumsuz duygulara farklı bahaneler bulmasıdır. Diğer bir değişle kişinin olumsuz durumlar karşısında kendini rahatlatacak nedenler bulmasıdır.
Kişilerin isteyerek yada istem dışı olarak birisi üzme, kırma yada yanlış bir davranış göstermesi sonucu sıklıkla hissettikleri duygu türüdür. Suçluluk Duygusu Belirtileri Nelerdir? Çok hassas birisi olmak, sorumluluk duygusunun ve anaç duyguların yüksek olması suçluluk duygusu belirtileri arasında yer almaktadır.
Psikolojisi bozulan kişilerde aşırı duygusal yoğunluk ve aşırı üzüntü hali oluştuğunu belirten uzmanlar, kişide aniden sebepsiz yere ağlamalar ve ani öfkelenmeler olabileceğine, sebepsiz olarak öfke kontrol sorunları ortaya çıkabileceğine dikkat çekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri