Burnundan gelmek deyimi yaptığına pişman etmek biçiminde ifade edilir. Özellikle herhangi bir karar verilip ve bu kararı uygulamaya döküldüğü zaman, bu karardan pişman olmak şeklinde anlatmak mümkün. Taşıdığı anlam ile günlük yaşamın önemli deyimleri içerisinde yer alır.
Yaşadığı güzel olayların üzüntü verir hale gelmesi durumunda, burnundan getirmek deyimi en iyi şekilde ifade etmektedir. - Bütün gün babasının burnundan getirdi. - Odanızı toplamazsanız, burnunuzdan getiririm. - Telefonumu kırdığı için burnundan getireceğim.
Yapılan eylemden pişman olma veya pişman etme durumu, burnundan getirmek deyimi ile açıklanmaktadır. TDK sözlüğüne göre burnundan getirmek deyiminin ''yaptığına pişman etmek'' anlamı bulunmaktadır.
Ağzından girip burnundan çıkmak, hileli yollara başvurup birini kandırmak ve ona aslında istemediği bir şeyi yaptırmak manasına gelir. Bu deyime konu olan kişiler şark kurnazı, şarlatan ve hilekar olarak adlandırılır. Hinoğluhin ve açıkgöz deyimleri de bu tür kişiler için kullanılan deyimler arasında yer alıyor.
Burnundan solumak, kişinin kendisine hakim olamayacak şekilde kızgın ya da gergin olduğu durumlarda içinde bulunduğu ruh halini ifade etmek için kullanılır. Çok hararetli görünen ve kavga etmeye meyilli bir birey için 'Burnundan soluyor! şeklinde bir kullanım yapılabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Burnundan Solumak, yaşanan bir olaydan sonra hiddetlenmek ve birisine karşı öfke duymak demektir. Genellikle birinin ne kadar sinirli olduğunu vurgulamak için bu deyimi kullanırız. ''İçi içini yemek'' de bu deyim ile aynı anlama gelir.
[1] çok büyük güçlüklere, sıkıntılara katlanmak; bütün gücünü kullanmak.
Burnundan ayrılmamak: Yanından gitmemek, uzaklaşmamak.
Burnunun dibine sokulmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: çok yaklaşmak, iyice yaklaşmak.
Ağzının içine bakmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: ne söyleyeceğini beklemek. onun sözüne göre davranmak.
Hiçbir hatasını kabul etmeyen, bencil ve kibirli kişileri tanımlarken ''burnundan kıl aldırmamak'' deyimi kullanılır.
Bir konu hakkında ya da bir kişiye aşırı sinirlenmek, öfke içinde bulunmak manasına gelen burnundan solumak deyimi, günlük kullanımda da sıkça karşılaşılan ve tercih edilen deyimler arasında yerini alıyor.
1. oyuncu önündeki paranın tümünü ortaya koymak. 2. mecaz herhangi bir konuda sert ve kesin olarak son sözü söylemek.
Nazal konuşma, genel olarak, bir kişinin burnunda çok fazla veya çok az hava varmış gibi çıkan sesine karşılık gelir. Teknik olarak bir spektrumun zıt uçlarında olmalarına rağmen, çoğu zaman dinleyiciler için bu iki özellik arasındaki farkı söylemek zordur.
Burnundan kıl aldırmamak deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Türkçede burun kelimesinin geçtiği deyimler, genellikle olumsuz duygular ve alışkanlıklar hakkında kullanılır. Örneğin burun kıvırmak, daha öncesinde beğenilen bir şeyi artık beğenmemek demektir. Burnundan getirmek ise, bir kişiyi yaptığı bir şeyden ötürü cezalandırmak anlamına gelir.
Burnunun direği sızlamak deyimi sevdiğin birinin durumu için çok üzülmek, çok acı duymak neredeyse ağlayacak durumda olmak anlamına gelmektedir. Çok acı duymak çok üzülmek anlamına gelmektedir. Çok acı çekilen durumları tasvir ve temsil amacıyla kullanılmaktadır.
Başkalarının öğütlerine kulak asmayıp kendi bildiği gibi davranmak.
Kibirli bir kimseyi güç duruma sokup, artık büyüklenemez duruma getirmek.
Burnundan düşen bin parça olmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: çok asık suratlı olmak.
Devede kulak kıyas yapılan iki farklı şeyin arasında çok fazla fark olduğunda kullanılan bir deyimdir. Başka bir anlamı ise bütünde en önemsiz parça anlamında da kullanılmaktadır.
Saltanat sürmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
1. Bolluk, verimlilik içinde yaşamak. 2. Hükümdarlık etmek.
Oldukça sessiz, sakin, kendi halinde, konuşmayıp susan, derdini anlatmayan anlamlarında kullanılan bir deyimdir. Bir konu hakkında ya da bir kişinin huy olarak çok az konuşması anlamındadır.
Yüreği ağzına gelmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Birden bire çok korkmak, kalbi yerinden fırlayacakmış gibi hızlı hızlı atmak.
Bir kimseyi tanır gibi hissedilen durumlar için oldukça kullanışlı bir deyim vardır. Bu deyim gözü ısırmak deyimi olarak bilinir. Yani gözü ısırmak denildiği zaman o kişiyi veya o yeri hatırlama anlamı çıkar. Doğal olarak kişinin bir yeri veya kişiyi gözü ısırması sıkça karşılaşılan bir durumdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri