Yaşamının son anına kadar, nefsinin kötülüklerine, şeytanın kışkırtmalarına ve Kur'an dışı her türlü tavra karşı insanı uyarıp korkutur. Ona Allah'ın razı olacağı tavrı, Kur'an'a uygun olan davranışları ilham eder. Karşılaştığı her olayda vicdanının sesine kayıtsız şartsız uyan bir insan, ihlası da kazanmış olur.
Bir kimsenin ihlâslı oluşunun alâmeti yapmış olduğu ameller neticesinde onun için övgü ve yerginin bir olması, karşılık ve sevap beklentisi içinde olmamasıdır. Halvet ve uzlet ehli olmak, yalnız kalmayı tercih etmek ve bütün gözlerden uzak mekanlarda ibadet etmek de ihlâslı olmanın alameti olarak değerlendirilmiştir.
İhlas, ibadetin özüne aykırı olan her türlü gösterişten, şirkten, dünyalık kaygılardan, çıkar hesaplarından onu arındırmak, saf ve tertemiz bir şekilde ibadeti Allah (cc)'a arz etmektir. İbadetleri insanların beğenmesi için değil sadece Allah rızası için yapmak demektir.
Kulun bütün davranışları ve sözlerinde sadece Allah'ın rızâsını gözetmesi anlamında ahlâk ve tasavvuf terimi.
Kalbindeki imanda ihlası elde etmiş kimsenin ahirette kurtuluşa ereceği müjdesini veren Hz. Peygamber, özellikle Allah'a dua ederken samimi ve ihlaslı olmayı tavsiye etmiştir.İhlas hem ibadetlerin kabulünü sağlayacak temel ölçü hem de şeytanın aldatmalarına karşı en önemli silahtır.
İlgili 29 soru bulundu
Bu anlamıyla ihlâs, inançta samimi olmak, yani kullukta Allah'a (cc) hiçbir şeyi ortak koşmamaktır. Çünkü her kim Rabbine kavuşmayı arzu ediyorsa iyi iş yapmalı ve Rabbine kullukta O'na (cc) hiçbir şeyi ortak koşmamalıdır.
) ihlâsı; taat ve ibadette sadece Allah-u Teâlâ'yı kastetmek (Kuşeyrî, s. 289) şeklinde ifade eder. İhlâsa erişebilmek için kişinin niyetinin sadece Allah'a yaklaşmak olması gerektiğini söylemekte ve bunu da kişi hem ibadetleri hem de taatleriyle göstermelidir.
Allah Resulü'nün bu soruya verdiği cevap şu şekildeydi: “İhsan, Allah'ı görüyormuşçasına O'na kulluk etmendir. Her ne kadar sen O'nu göremesen de O seni görmektedir.” (Buhari, İman, 36.)
Yâni, duâyı, ihlâs ile, yâni, herşeyi sırf Allah'ın rızasını kazanmak için yapmalıdır. O'nun rızkını O'na şükretmek; sıhhati de yine O'nun rızası dairesinde hareket etmek için şifâ dilemelidir. O zaman duâlarımızın sonucu hem maddî, hem de mânevî açıdan kat kat bereketli ve feyizli olur.
İhlas; samimi olmak, dine içtenlikle bağlanmak, dinin esaslarını sırf Allah rızası için uygulamak anlamına gelen bir dini terimdir. Riyanın aksi ve zıttıdır.
Sadece İhlas suresini okuyarak namaz kılabilir mi namazı kabul olur mu; ne kadar uğraşsa da duaları ezberinde tutamıyor? Değerli kardeşimiz, Namazda Kur'an-ı Kerim'den bir kısım okumak farzdır. Bu bakımdan bu kerdeşimiz sadece İhlas süresini bilse bile namazına devam etmelidir.
şöyle buyurdu: "Zarla oynayıp da sonra namaz kılan kimse, irin ve domuz kanı ile abdest alıp sonra namaz kılan kimse gibidir." Ahmed ve Ebû Ya'lâ şunu da ilave etti: "Onun namazı kabul olmaz." (Ahmed, V, 370). Bir adam dedi ki: "Ey Allah Resûlü!
İhlas suresi okunuşu, “Kul hüvellâhü ehad” şeklinde başlar.
İhlas sahibi olan kişiler yaptıkları ibadetlerini dışarıya hava olarak değil tamamen gönülden samimi bir şekilde yaparlar. İhlasın tek olarak kelime anlamı da yürekten bağlılık ve temiz sevgi anlamlarına gelmektedir. Allah korkusu olmalıdır. Başka dinlerin düşüncelerine yada tanrılarına ibadet etmemelidir.
Sabah namazından sonra ihlas suresini 12 kere okuyan kişi için Kur'an-ı Kerim okumak dört defa hatmetmiş gibi sevap yazılacaktır. İhlas suresini hem sabah hem de akşam sürekli olarak okumak kişiyi sıkıntılardan kurtaracak ve belalara karşı koruma altına alacaktır.
Kötü his, menfaatçi, samimiyetsizlik gibi olumsuz davranışlardan kurtularak kalbin temizlenmesi ve yapılan bütün ibadet veya iyiliklerde yalnızca Allah'ın rızasını istemek olarak da ifade edilir.
- Her duaya cevap verileceğine inanarak, canı gönülden, ihlasla ve samimiyetle dua etmek. - Duaya başlarken olduğu gibi, duayı bitirirken de Allah'a hamd ve resulüne salât ve selâm ile mühürlemek. - Dua sonunda "âmin" diyerek elleri yüzüne sürmek.
Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur.
Bu kapsamda dilek duasının Arapça okunuşu şu şekilde olmaktadır: "Estağfurullah min külli ma kerihallah, Estağfirullahel'azim ellezi la ilahe illa hüvel hayyel kayyume ve etubü ileyh." şeklinde ifade edilmektedir. Bu oldukça etkili olan dilek duasının Arapça dilindeki okunuş biçimidir.
“İhsan” insana ince bir düşünce ve hassasiyet duygusu kazandırır. İnsanı saflaştırır, arındırır ve her an Rabbinin huzurunda olma duygusu ile olgunlaştırır. Bütün amellerin, ihlâs ve samimiyetle en iyi şekilde yerine getirilmesini sağlar.
Allah'ı her an görüyormuş gibi yaşayan, iyi ve güzel davranan kişilere muhsin denir. Kur'an muhsinleri över. Bu ayetlerden bazıları şunlardır:• O takva sahipleri ki, bollukta da darlıkta da Allah için harcarlar; öfkelerini yutarlar ve insanları affederler.
Buna göre ihsan, kişinin kulluk görevini yerine getirirken Allah'ın (cc) kendisini gördüğünü, davranışlarını gözetlediğini hissetmesidir.
Sürekli bir şekilde İhlas Suresi okuyan müminlere cennet vacib olmaktadır. Arefe günü 1000 defa İhlas Suresi okunması, kişinin günahlarının affedilmesine ve ettiği tüm duaların kabul edilmesine vesile olur. Bir Müslüman sefere çıkarken 11 defa İhlas Suresi okursa Allah (cc) kişi seferden dönene kadar onun evini korur.
- Rükû ve secde gibi rükünlerde uzun süre durarak namazı uzatması, kezâ oruç ve hac gibi ibadetlerinde titiz bir dindar görüntüsü sergilemesi; - İlim ve din ehlinden olduğunu, ilimde ve dinde yüksek bir mertebede bulunduğunu hissettirmek amacıyla âlimler ve abidlerle düşüp kalkması.
Yine şöyle buyurmuştur: “İçerisinde zerre kadar gösteriş ve riya olan hiçbir ameli Allah-u Teala kabul buyurmaz.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri