Eğer ses telleri görünmüyorsa ve yardımcı olabilecek biri varsa hastanın tiroid kıkırdağını baş ve işaret parmakları arasına alarak BURP (Backwards,Upwards and Right Pressure=arkaya, yukarıya ve sağa doğru basarak) manevrası uygulayabilir.
Güç entübasyonda kullanılmak üzere yapılmış ucu çeşitli şekillerde açılandırılabilen bleydler de vardır (Fiberoptik Laringoskop).Düz bleytler sıklık ile bebek ve çocuklarda, baazen zor entübasyonda erişkinlerde kullanılmaktadır.
Entübasyon işlemini yapacak olan bir kişi hastanın baş hizasına geçer ve hastanın ağzını açar. Ağız açıldıktan sonra laringoskop olarak adlandırılan ışıklı bir aparat hastanın ağzından gırtlak bölgesine doğru indirilir. Cihaz gırtlaktan itibaren nazikçe ve solunum yollarına doğru ilerletilir.
GİRİŞ ve AMAÇ: Endotrakeal tüpe ait kafın en önemli fonksiyonu pozitif basınçlı ventilasyon sırasında kaçak oluşturmaması ve faringeal içeriğin aspirasyonunu engellemesidir. Endotrakeal tüp kafları için güvenli basınç aralığı genellikle 20 ila 30 cmH2O arasındadır.
Oksijen satürasyonun % 70 düşmesi, siyanoz, uykuya eğilim , yardımcı solunum kaslarının kullanımı, ileri dispne, hava açlığı , solunum sayısının dak. / 30-40 'ın üzerinde olması durumlarında Entübe edilmelidir.
İlgili 25 soru bulundu
Yüzde 90'ın altındaki oksijen düzeyi düşük olarak kabul edilir ve bu, hipoksemiye neden olabilir. Yüzde 80'in altındaki oksijen düzeyleri, bu düzeylerde beyin ve kalp gibi organların çalışması bozulabileceğinden, gecikmeksizin müdahale gerektirir.
Kandaki oksijen seviyesinin %90'ın altına düşmesi dikkat edilmesi gereken bir durumdur.
Entübasyon çeşitleri arasında nazogastrik entübasyon, fiberoptik entübasyon gibi türler yer alsa da yaygın olarak kullanılan entübasyon kavramı mekanik solunum amacıyla gerçekleştirilen endotrakeal entübasyondur.
Orotrakeal entübasyonda kullanılan tüpün yaklaşık 0.5-1 mm küçüğü kullanılmalıdır. Tüpün üzerine anestezik ve suda eriyen bir jel sürüldükten sonra uygun olan burun deliğinden hafif rotasyonel hareketlerle ilerletilir.
Kaf manşeti, pilot balon palpe edilerek ayarlanarak hava ile şişirilmelidir. “Kulak memesi kıvamında” bir basınç oluşturulmalıdır. Ardından pilot balon, basınç manometresi bağlanarak basınç ölçümleri yapılmalıdır. Kaf basıncı, manometre vasıtasıyla hava kaçağı olmaksızın 25-30 cm H20 civarı tutulmalıdır (Şekil 1).
Entübasyon (placement)
Tam sedasyon ve kas gevşemesi sağlandıktan sonra 45 en geç 120 saniye içinde gerçekleştirilmelidir.
Entübasyonun kaç gün süreceği tamamen hastanın durumuna bağlıdır. Bazı hastalarda entübasyon yalnızca birkaç gün gerekli olurken bazı ağır hastalarda entübasyonun haftalarca devam etmesi gerekebilir. Hastanın entübe olarak kaldığı süreç ne kadar uzarsa komplikasyon gelişme olasılığı da o oranda artar.
Hasta artık kendi kendine nefes alıp verebilir ve kanı yeterince oksijene doygun hale gelebilir ise hasta ekstübe edilir yani entübasyon işlemi sonlandırılır, solunum tüpü çıkarılır. Eğer hastanın durumu iyi değilse ve kendi kendine nefes almakta güçlük çekiyorsa hasta ventilatörde daha uzun kalabilir.
Tiromental mesafenin <6 cm olması [6] zor entübasa yon kriteri olarak kabul edilir. Mandibular protrüzyon sınıf C [7] (alt kesiciler üst kesicilerin gerisinde) zor entübasyon kriteri olarak kabul edilir. a. Üst diş oklüzal yüzü ve horizontal düzlem arasındaki açı, 35°'den az ise zor entübasyon düşünülmelidir.
Trakea tüpleri, bilinci yerinde olmayan hastalarda solunum işlevini sürdürmek amacıyla oral ve nazal yoldan intübasyon için tasarlanmış, PVC'den üretilen balon, şişirme balonu ve tek yönlü çek valfi olan, steril ve tek kullanımlık tıbbi malzemedir.
Ağız veya boğazla ilgili yapılacak operasyonlarda, hastanın solunum desteği nazal entübasyon ile sağlanır. Nazal entübasyonda, nazotrakeal tüp adı verilen tüp burundan üst solunum yollarına doğru ilerletilir. Bu sayede hasta ağızla ilgili operasyonlar sırasında burundan ilerletilen tüp ile solunumuna devam eder.
Laringoskop ile hastanın ağzına sağ tarafından hafifçe girerek dil sola toplanır, ve laringoskop ilerletilir. Dili sola tam ve doğru bir şekilde topladıktan sonra epiglotu görmek çok daha kolay hale gelir. Epiglotu gördükten sonra, laringoskop yardımıyla epiglot kaldırılır.
Vokal kord görüldükten sonra tüp ilerletilir. Yenidoğan da pratik olarak tüp numarası + 6 cm olacak şekilde tespit edilir.
Hastanın kafası geriye yatırılır ve laringoskop isimli bir aparat aracılığıyla hastanın gırtlağı görüntülenir. Ardından entübasyon tüpü soluk borusuna geçirilir ve doğru pozisyonu alınca sabitlenir. Sabitleme işlemi, tüpün çevresindeki bir balonun şişirilmesi ile gerçekleşir.
3. Basamak yoğun bakım hastaları en ağır hasta grubunu temsil eder.
» Ameliyattan hemen sonra boğaz ağrısı ve hapşırık görülebilir. Boğaz ağrısının sebebi, anestezi verilmesi için boğazınıza yerleştirilen entübasyon tüpünün tahrişidir. Bu ağrıyı azaltmak için ameliyattan sonra uyandığınızda pastil verilir.
Entübasyon sürecinin diğer riskleri arasında boğaz ağrısı, ses kısılması, kanama, kazara trakea yani hava tüpü yerine yemek borusuna entübasyon, trakea travması, kusmuk, tükürük veya diğer sıvıları ciğerin içine çekmek yani aspirasyon, aspirasyona bağlı olarak gelişen zatürree, ventilatörden ayrılamama nedeniyle ...
Oksimetre, arterial oksijen saturasyonunu ölçer (SaO2). %95'in üzerindeki oksijen saturasyonu (SaO2) değeri normal kabul edilirken, %93'ten az olan değeler oksijen tedavisinin gerekli olduğunu işaret eder ve hastanın daha yakından izlenmesini gerektirir.
KOAH hastalarında oksijen satürasyonunun %90'ın üzerinde olması istenmektedir. Oksijen tedavisi alırken, oksijen çok açılmamalı 1-2 lt/dakika olarak uygulanmalıdır. Yüksek oksijen düzeyi kanda karbondioksit birikimine sebep olmaktadır.
Dakikada 12-15 litreye kadar (%99 yoğunlukta) oksijen verilebilir. ▪ Bu maske özellikle hipoksi veya şokta olan hastalarda kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri