Bursa, Marmara Bölgesi'nin Güney Marmara bölümünde, 40 derece kuzey paraleli, 29 derece doğu meridyeninin kesiştiği yerde yer alır. Doğuda Bilecik, Adapazarı, kuzeyde İzmit, Yalova, İstanbul ve Marmara Denizi, güneyde Eskişehir, Kütahya, batıda Balıkesir illeriyle çevrilidir.
Bursa, Marmara Bölgesi'nin Güney Marmara Bölümü'nde, 40° kuzey enlem ve 29° doğu boylam daireleri arasında yer alır. Eski adı Hüdavendigâr'dır. Kuzeyinde Marmara Denizi ve Yalova, kuzeydoğuda Kocaeli ve Sakarya, doğuda Bilecik, güneyde Kütahya ve batıda Balıkesir illeri ile çevrilidir.
İstanbul, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Yalova, Kocaeli tamamen bölge sınırları içinde; Sakarya ve Bilecik'in Karadeniz Bölgesi'nde toprakları olup; Bursa ve Balıkesir'in Ege Bölgesi'nde de toprakları vardır.
Bursa'nın Osmangazi ilçesindeki bir ev. Marmara Bölgesi'nde yer alan Osmangazi ilçesi,885.273 nüfusu ve 71.400 hektar alanıyla ülkemizdeki 56 ilden daha büyüktür.
Gemlik'e bağlı bir bucak olan Pazarköy/Orhangazi de, 1893 yılında yeniden kaza (ilçe) oldu. 1918 yılından sonra ise Hudavendigar adı, Bursa Vilayeti olarak değiştirilmiştir.
İlgili 32 soru bulundu
Bursa (Yunanca: Προῦσα Prussa, Latince: Prusa), Türkiye'de Bursa ilinin merkezi olan şehirdir.
Bugünkü Bursa şehrinin temelini oluşturan antik Prusıa kenti ise Bithynia krallarından I.Prusias (M.Ö.228-185) tarafından kurulmuş, adını bu kraldan almıştır. Tarihte Prusia Ad Olympum olarak anılan şehir Olympum takısı ile Olympos (Uludağ) eteğinde kurulmuş Prusias'ın kentini ifade etmektedir.
Bursa'nın en kalabalık ve metropol ilçesi olarak dikkat çeken Osmangazi, Bursa'nın merkezidir. Osmanlı Devleti'ni kuran Osman Bey'den adını alan Osmangazi'nin en bilinen yönlerinden biri olarak Uludağ gözler önündedir. İlçenin nüfusu, 881.459 kişiden oluşmaktadır.
Bursa İli, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) 20 milletvekili göndermektedir. 1920'den beri yapılan tüm genel seçimlerde temsil edilmiş olan Bursa İli'nde iki seçim bölgesi vardır.
Bursa, Osmanlı Devleti'nin kurucusu ve ilk sultanı olan Osman Bey'in uzun yıllar süren kuşatmasından sonra, kılıçla değil, “vire” olarak anılan biçimde; teslim yoluyla, 6 Nisan 1326′da oğlu Orhan Bey tarafından alınarak Osmanlıların başkenti olur.
Bursa İl Nüfusu: 3.214.571 (2023 sonu). İlin yüzölçümü 10.811 km2'dir. İlde km2'ye 297 kişi düşmektedir. (Yoğunluğun en fazla olduğu ilçe: 5950 kişi ile Yıldırım'dır.) 6 Şubat 2024 TÜİK verilerine göre 17 ilçe ve belediye, bu belediyelerde toplam 1061 mahalle bulunmaktadır.
Büyük kenti Bursa… Dünyaca ünlü ipeği, havlusu, tekstili, İznik Çinisi, Roma –Bizans ve Osmanlı döneminin eşsiz eserleri, kültür turizm potansiyeli ile Türkiye'nin en önemli turizm kentlerinden biridir Bursa…
Bursa, Marmara Bölgesi'nin Güney Marmara bölümünde, 40 derece kuzey paraleli, 29 derece doğu meridyeninin kesiştiği yerde yer alır. Doğuda Bilecik, Adapazarı, kuzeyde İzmit, Yalova, İstanbul ve Marmara Denizi, güneyde Eskişehir, Kütahya, batıda Balıkesir illeriyle çevrilidir.
Bursa'da bulunan ilçeler Osmangazi, Nilüfer, Büyükorhan, Yıldırım, Gemlik, Gürsu, Harmancık, İnegöl, İznik, Karacabey, Keles, Kestel, Mudanya, Mustafakemalpaşa, Orhaneli Orhangazi ve Yenişehir'dir. Bursa'nın en kalabalık ve metropol ilçesi olarak dikkat çeken Osmangazi, Bursa'nın merkezidir.
Bursa'nın en güzel ilçeleri arasında yer alan Nilüfer'de yerli ve yabancı birçok ziyaretçinin uğrak noktası olan Gölyazı, sabah kahvaltıcıları ile ünlü Misi Köyü, Ayvaini Mağarası ziyaret edeceğin bazı doğal güzellikler arasında yer alıyor.
Bursa mutfağında genellikle kebap ve etli yemeklere ağırlık verilir. Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan iskender, yörenin en meşhur yemeğidir. Kestane şekeri ve Kemalpaşa tatlısı da yörede ilgi gören tatlılar arasındadır.
Bursa'nın meşhur "Duvalı" tatlısı
İskender Kebap, İnegöl Köfte, Kemalpaşa tatlısı, pideli kebap, cevizli lokum, tahinli pide, cendere baklavası olarakta bilinen cennet künkü, höşmerim ve kestane şekeri Bursa ile anılan tatların başında gelir.
Osmanlı asırlarından kalmış çok büyük bir mirasa sahip Bursa; 2015 yılından itibaren UNESCO medeniyet mirası listesinde yer almaktadır. Turizmin yanında dinamik bir sanayi, ticaret, ulaşım ve tarım sektörüne sahip Bursa, 3.147.818 nufusuyla Türkiye'nin en kalabalık 4. şehridir.
İstanbul'un nüfusu 15 milyon 907 bin 951 kişi oldu
Türkiye nüfusunun %18,65'inin ikamet ettiği İstanbul'u, 5 milyon 782 bin 285 kişi ile Ankara, 4 milyon 462 bin 56 kişi ile İzmir, 3 milyon 194 bin 720 kişi ile Bursa ve 2 milyon 688 bin 4 kişi ile Antalya izledi.
Anadolu fâtihi Süleyman Şah 1080'de İznik'i alarak kendisine merkez yaptıktan hemen sonra Bursa'yı fethetti.
Büyük bir coğrafyaya hükmeden Osmanlı Devleti'nin temelleri de Bursa'da atıldığını anlatan Pala, “689 yıl önce Orhan Gazi tarafından fetih edilen Bursa, 130 yıl başkentlik yaptı. Kuruluş devrinde yer alan 6 padişahın kabirleri Bursa'da yer almaktadır.
Bu yüzyılın başında kurulan Osmanlı Devleti'nin ilk hükümdarı Osman Bey Bursa'yı fethetmek istemişse de, fetih oğlu Orhan Bey döneminde, 6 Nisan 1326'da gerçekleşti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri