Genel olarak tanklar, sıvıların depolanması, taşınması ya da geçici veya devamlı olarak korunması için tasarlanmış ve ihtiyaca göre farklı sistemlerle donatılmış, basınçlı veya basınçsız kapalı kaplardır. Ayrıca sıvı veya sıvılaştırılmış gaz taşıyan tanker türü gemilerin yükleme yerlerine de tank adı verilmektedir.
Tanker, sıvı veya gaz halde bulunan akışkan yüklerin taşınmasında kullanılan bir deniz aracıdır. Taşıdığı yüklere göre Petrol Tankeri, kimyasal tanker, hidrolik tanker, gaz tankeri, orta güverte tankeri, CNG tankeri, LNG tankeri gibi türlere ayrılır.
Büyük makineli, gücün hıza göre daha önemli olduğu ticari gemilerde, kara araçlarında kullanılan motorine göre biraz daha düşük kalitede ve maliyette olan, marine diesel oil (MDO) ve marine gas oil (MGO) olarak bilinen yakıt tipleri kullanılmaktadır.
Slop tankı ise gemilerde kargo tanklarının yıkanmasının akabinde meydana gelen tank yıkama suları da içinde olmak üzere bu tanklarında biriken yağlı su atıklarına denilir.
Heavy Fuel Oil veya HFO “daha kötü durum maddesi” olarak tanımlanan katran benzeri kıvamda bir akaryakıt kategorisidir. Bunker yakıtı veya artık akaryakıt olarak da bilinen HFO, petrolün damıtma ve parçalama işleminin sonucu veya kalıntısıdır.
İlgili 36 soru bulundu
Gemilerde bulunan tankları, bünyesel tanklar ve asma tanklar olmak üzere iki ana grupta incelemek mümkündür.
Bu olay genellikle direk enjeksiyon sistemine sahip araçlarda görülmektedir. Oil catch tank'ın kullanım amacı bu hava – yağ buharı karışımını motor içine göndermek yerine bir hazne de depolamaktır.
Bir ISO Tankı, ISO standardına (Uluslararası Standardizasyon Örgütü) inşa edilmiş bir tank kabıdır. ISO depoları, hem tehlikeli hem de tehlikesiz sıvıları dökme olarak taşımak için tasarlanmıştır. Tank paslanmaz çelikten imal edilir ve çeşitli koruyucu katmanlarla çevrilidir.
Dizel motorlarından gelen sıcak ve kirli yağlama yağının toplandığı ve genel olarak makine altında bulunan bir yağ tankıdır.
Buffer tanklar enerji sistemlerinde ısı kaybını engelleyerek ısıl denge sağlamak için imal edilir ve kullanılırlar. Bu tankların ısı kaybını engellemedeki başarısı yüksek izolasyon ile üretilmeleri sayesindedir. Özellikle soğutma sistemleri ve ısıtma sistemlerinde buffer tanklardan sıklıkla faydalanılır.
Ana Tahrik: 1 adet 6.500 Hp dizel motor. Kapasite: 16.000 ton yakıt (TCG AKAR); 9.980 ton yakıt, 2.700 ton su, 80 to yağ ve 500 m³ malzeme (TCG YB. KUDRET GÜNGÖR) Menzil: 14 knot ile 6000 deniz mili.
Süpertanker terimi bugün genellikle 250.000 detveyt tonu(dwt) aşan ticari gemilere verilen isimdir. Varsayılan bu gemiler 2 ile 3 MMbbl veya 2 ile 3 milyon varil ham petrol taşıma kapasitesine sahiptir. Ticari ham petrol Süpertankeri AbQaiq.
Ara yakıtlar (*AY) 50 0C'deki maksimum kinematik viskozite (cSt) değeriyle belirtilir. Örneğin, AY 180, 50 0C'deki maksimum kinematik viskozitesi 180 cSt. olan bir ara yakıtı tanımlar. Yüksek viskoziteli ürünleri atomize edebilen ekipmanlı burnerlerde kullanılır.
Tank Kapasitesi : 3000 lt. – 20.000 lt. Tank Kesiti : Ekiptik veya D kesit şeklinde isteğe bağlı olarak üretilir.
Gemi adamı bir gemide görev yapan tüm zabit, yardımcı zabit, stajyer, tayfa ve yardımcı hizmet personeline denir.
Deniz İş Kanunu'nun 2'nci maddesi uyarınca, bir hizmet sözleşmesine dayanarak gemide çalışan kaptan, zabit ve tayfalarla diğer kimselere “gemi adamı” denir.
Kazan dairesi, gemilerde motorlar için gereken buharı üretmek üzere suyun kaynatıldığı kazanları içeren bir bölümdür. Buhar daha sonra, gemiye güç vermek için kullanılacağı, genellikle ayrı olan bir makine dairesine aktarılır.
Yolcu gemisinden denize bırakılan atıklar; pis su, sintine suyu, katı atık ve tehlikeli atıklar olarak sınıflandırılır. Okyanuslara ve denizlere boşaltılan, tuvalet/lavabo atıklarından oluşan gemi kanalizasyonu (sewage) bu atıkların başında gelmektedir.
Silindir kapağının bir diğer görevi de üzerinde, yanma odaları çevresinde bulunan boşluklarda dolaşan soğutma suyu ile motorun soğutulmasını sağlamaktır. Bu boşluklara soğutma suyu ceketleri denir. Günümüzde kullanılan motorların hemen hemen hepsinde sökülüp takılabilen silindir kapakları (kaver) kullanılır.
Flexitank nedir? Dünyanın dört bir yanında 60'dan fazla çeşit yükün taşınmasında kullanılan flexitank'lar, polietilenden imal edilmiş tek veya çok katmanlı bir ambalaj türüdür. Bir flexitank 24.000 litrelik hacme sahiptir ve 20 ft'lik standart bir yük konteynerine sığar.
Portatif tanklar: ADR 2.2.2.1.1'de belirtildiği üzere gazların taşınmasında kullanıldığında, Bölüm 3.2 Tablo A Sütun (10)'daki portatif tank talimatında (T-Kodu) belirtilen ve IMDG Kodu'ndaki veya Bölüm 6.7'deki tanımlara göre en fazla 450 litreden kapasiteye sahip çok modlu bir tank anlamına gelir.
Yağ tankı sistemde kullanılan akışkanı depolayan elemandır. Hidrolik akışkan, tank üzerinden pompayla sisteme iletilir, devre elemanlarında kullanılır ve sistemden geri dönerek tekrar tanka boşalır. Akışkanın geri dönüşü sayesinde tank, soğutma işlemini de gerçekleştirmiş olur.
D1 spec oil-tank Yağ Yakalama Tankı Bu özel olarak tasarlanmış alüminyum tank. Bu tank hangi valf kapak hortumu ile MOTORA YAĞ geldiğinden yağ toplamak için kullanılmasıdır. Bunu yaparak, motor temizleyici Görevi Görmektedir MOTOR DAHA RAHAT VE TEMİZ CALIŞMAKTADIR.
Derinlik – Depth (D) : Gemi ortasında temel hattı ile ana güverte arasındaki düşey uzaklıktır. Fribord – Freeboard (f) : Gemi ortasında dizayn su hattı ile ana güverte arasındaki düşey uzaklıktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri