Bursa-Mudanya arasında uzun yıllar boyunca ulaşımı sağlayan, Bursa'da üretilen malların Avrupa'ya ve dünyanın çeşitli yerlerine taşınmasında önemli rol oynayan bu demiryolu hattı, zarar ettiği gerekçesiyle, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nce çıkarılan bir yasayla iptal edildi. 10 Temmuz 1953 yılında Mudanya-Bursa ...
1948 yılında Bursa Belediye Binası'nda Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü, trenin ekonomik olmadığı gerekçesiyle kaldırılmasını kararlaştırdı. Dönemin Başbakanı Adnan Menderes'in TBMM'ye sunduğu "Zarar ediyoruz" dediği o dilekçe ortaya çıktı.
Peki günümüzde Bursa'dan tren geçiyor mu? Bu sorunun cevabı evet, hem de yıllardır geçiyor. Zaman zaman basında haberi de yapılan Bursa il sınırları içinde tek resmi faal tren istasyonu Büyükorhan'a bağlı Piribeyler köyü tren istasyonu yıllardır çalışıyor ve Bursalıların çoğu bunu bilmiyor.
Piribeyler Tren İstasyonu,Bursa'nın Büyükorhan ilçesinde bulunan tren istasyonudur. Tren istasyonu 1935 yılında hizmete açılmıştır. Ayrıca istasyon Bursa'da bulunan tek tren istasyonudur.
BÜYÜK KONFOR: Osmaneli-Bursa arasındaki YHT hattını 106 km'lik kısmı ilk testlerini 2024 sonunda, vatandaşlarımızı YHT'ye 2025'te bindirecek şekilde planlamalarımızı yapıyoruz.
İlgili 25 soru bulundu
Bursa YHT hattının ilk testlerinin 2024 yılında, açılışının ise 2025 yılında yapılacağını açıklayan Bakan Varank, proje bittiğinde İstanbul-Bursa ile Ankara-Bursa güzergahlarının YHT ile 2 saat 15 dakika olacağını vurguladı.
Bursa Yüksek Hızlı Tren Garı, Bursa'nın Nilüfer ilçesinde inşa halinde bulunan bir Yüksek Hızlı Tren garıdır. İstasyon, şehir merkezinin kuzeyinde yer almakta olup Bandırma - Bursa - Osmaneli YSD hattına hizmet vermesi planlanmaktadır.
Bu projemiz tamamlandığında, seyahat süreleri hem Ankara-Bursa hem de Bursa-İstanbul arası yaklaşık 2 saat 15 dakika olacaktır." Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, Bursa'da devam eden bir diğer önemli raylı sistem projelerinin de Emek-YHT Gar-Şehir Hastanesi Metro Hattı olduğunu belirtti.
Bandırma-Bursa ve Yenişehir-Osmaneli kesimi altyapı işleri ile Bandırma-Bursa-Yenişehir Osmaneli (201 km) üstyapı ve EST yapım işleri AYGM'ce devam etmektedir.
Proje Bursa, Bilecik ve Balıkesir'i hızlı demiryolu ağına entegre ve 22 Kasım 2021 tarihinde başlandı. Hızlı tren hattı, Gürsu-Yenişehir güzergâhını takip ederek Osmaneli mevkiinde yapılacak üçlü hat ile Ankara-İstanbul hattına bağlanacak.
Öte yandan Bakan Uraloğlu, Bursa Hızlı Tren Hattı'nın 2026'da bitirileceğini söyledi.
1913 yılındaki vilayet meclisi kayıtlarına göre Mudanya treni her sabah ve akşam hareket edermiş. Ancak haftada iki gün tam kapasite dolarmış. Bu nedenle işletmeci firma zarar etmekteymiş. 10 Temmuz 1953'te Türkiye Büyük Millet Meclisi'nce çıkarılan bir yasayla, zarar ediyor gerekçesiyle işletme kapatıldı.
Harmancık'a bağlı 20 km uzaklıktaki Gökçedağ Tren İstasyonu ile Bursa'nın tren istasyonu bulunan tek ilçe olma özelliği bulunmakta ve Harmancık-Balıkesir-İzmir, Harmancık-Eskişehir-Ankara illerine ulaşım kolaylıkla sağlanmaktadır.
Türkiye'de demir yolu ile ulaşım sağlanamayan iller Antalya, Artvin, Ağrı, Bolu, Giresun, Çorum, Çanakkale, Muğla, Hakkari, Kastamonu, Ordu, Aksaray, Trabzon, Rize, Sinop, Bayburt, Bartın, Şırnak, Yalova, Düzce, Iğdır, Nevşehir, Bursa, Ardahan ve Muğla'dır.
Tren Yolculuğunun İpuçları
Belirli rotalarda 300 km/s'den daha hızlı giden trenlerde zaman daha hızla akar. İstanbul - Bursa tren yolculuğu, şehir merkezine varmanın ve Bursa şehrinde daha fazla zaman geçirmenin harika bir yoludur.
14 Ağustos 1871 tarihinde Osmanlı Hükûmeti, liman şehri Mudanya'dan iç şehir Bursa'ya doğru bir demiryolu hattı kurmaya başladı. İnşaat sırasında, hat 1874'te iki Fransız yatırımcıya satıldı. Demiryolu Bursa'ya ulaştı ve 1875'te tamamlandı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara-Bursa Hızlı Tren Hattı'na ilişkin, "Projemiz tamamlandığında hem Ankara-Bursa hem de Bursa-İstanbul arası seyahat süresi 2 saat 15 dakika olacak" dedi.
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, 1 Eylül'den itibaren Ankara-Bursa arasında otobüs bağlantılı Yüksek Hızlı Tren (YHT) seferlerinin başlatılacağını belirterek, Ankara-Bursa arasındaki yolculuğun 6 saatten 4 saate düşeceğini söyledi.
"Söz konusu hattın devreye girmesiyle İzmir-Bursa seyahat süresi 1 saat 45 dakikaya, İzmir-İstanbul seyahati ise 4 saate inecek. İzmir-İstanbul arası ulaşımda, Yüksek Hızlı Tren Hattı ile saatleri kısaltıyor, yolculuğu bir keyfe dönüştürüyoruz.
İstanbul - Bursa arası en uygun fiyatlı otobüs biletini bulun. Kamil Koç ile İstanbul - Bursa yolculukları ekonomik ve konforludur. İki şehir arasındaki mesafe 131 km km'dir ve seyahat etmek yaklaşık 1 saat 30 dakika saat kadar sürer.
Sakarya - Bursa arasında yapılan tren yolculuğu, 30 kat daha az CO2 emisyonuyla uçak ve arabaya ekolojik bir alternatiftir. Sakarya - Bursa tren yolculuğunuzda favori müzik listenizdeki parçaların tadını bitmek tükenmek bilmeyen güzel manzaralar eşliğinde çıkarın.
Bursa - Eskişehir TCDD Gar arası en hızlı seferimiz yaklaşık 2 saat saat sürmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri