Uluabat Gölü'nde biyolojik çeşitlilik Tipik bir sığ göl olan Uluabat Gölü, plankton ve dip canlıları, gerek sucul bitkileri ve gerekse balık ve kuş popülasyonları açısından Türkiye'nin en zengin göllerinden biridir.
Başlıca doğal göller Ulubat Gölü(134 km2) ile kuzeydoğu bölgesinde yer alan ve Marmara Bölgesinin en büyük gölü olan İznik Gölü'dür (298 km2). Ayrıca Susurluk Çayı deltasında Arapçiftliği ve Dalyan gölleri vardır. Yapay göller ise Demirtaş, Doğancı, Gölbaşı, Kayapa ve Hasanağa baraj gölleridir.
Bursa'ya 30 km mesafedeki Uluabat Gölü, doğu-batı doğrultusunda uzanır. Gölün uzunluğu 24 km, genişliği ise 10 km'dir. Gölü besleyen kaynak Mustafakemalpaşa Çayı'dır ve gölün güneyinden giriş yapar.
Tamamı SİT alanı olan ve bağlı olduğu ilçeye adını veren muhteşem nilüfer çiçeklerine ev sahipliği yapan Uluabat Gölü, 2–4 metre arasındaki derinliği ve puslu havasıyla farklı bir görüntü yansıtır.
Uludağ'da 7 buzul gölü bulunur; Kilimli göl (2330 m), Karagöl (2270 m), Buzlu göl (2390 m), Aynalı Göl (2310), Heybeli Göl (2410 m), Koğukdere Gölü, Çayırlıdere Gölü. Karagöl: Rakımı 2270 m olan göl daire şekillidir.
İlgili 37 soru bulundu
Tarihte Olympos, Oros Ton Kalegeron adı verilen, içinde barındırdığı kilise ve manastırlardan dolayı Keşişdağı, Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesinde Ruhban Dağı ve son olarak 1925 yılında Uludağ adını almıştır.
Uludağ'ın Eteğindeki Şehir Bursa.
Ulubat Gölü 136 km² yüzölçümlü bir göldür.
Marmara Denizi'nin güneyinde yaklaşık 135 kilometre uzunluğunda kıyısı bulunan Bursa'da; Karacabey, Mudanya ve Gemlik ilçelerinde geniş doğal kumsallar ile İznik ve Uluabat (Apolyont) gölleri kıyılarında güzel plajlar bulunmaktadır.
Ülkemizin 5'inci büyük gölü olan İznik gölü, Bursa'nın sınırları içinde yer almaktadır. Antik çağlarda bu gölü Askania adı ile anılıyordu. Günümüzde kullanılan adı ile kıyısında konumlanan İznik ilçesinden alıyor. 297 kilometrelik bir yüz ölçümüne sahip olan İznik gölünün suyu tatlı sudur.
Bursa ilinin batısındaki Ulubat Gölü'nü (Apolyont Gölü) güneyden çevreleyen Söğütalan Platosu'nun kuzey kenarında, Mustafakemalpaşa ile Nilüfer ilçesi sınırları arasında bulunan Ayvaini Mağarası'nın iki girişi vardır.
Abant Gölü, Bolu ilinin Mudurnu ilçesindeki bir heyelan set gölüdür.
Türkiye'nin beşinci, Marmara Bölgesi'nin en büyük gölüdür. Eski çağda Askania adıyla anılan göl bugünkü adını kıyısındaki İznik ilçesinden alır. Gemlik Körfezi'nin ortasında bir çukur alan içerisinde yer alır.
Çöküntü alanlarının başlıcalarını İznik ve Uluabat gölleriyle Yenişehir, Bursa ve İnegöl ovaları oluşturmaktadır. Toplam yüzölçümü 10.819 km2 olan Bursa ili topraklarının %17'sini ovalar oluşturmaktadır.
Güney Marmara akarsularının büyük bölümünün birleşmesiyle oluşan Susurluk Irmağı, Bursa'nın Karacabey ilçesine bağlı Yeniköy yakınlarında Marmara Denizi ile buluşmaktadır. Susurluk Irmağı'nın oluşturduğu Kocaçay Deltası, göl, bataklık, kumul ve longoz ormanından meydana gelmektedir.
Bursa'ya en yakın denizler Karacabey ve Mudanya ilçelerinde bulunmaktadır. Bunun yanında Gemlik ilçesinde de çok doğal göller bulunmaktadır. Bursa'ya yakın plajlar arasında ise Eğerce ve Esence plajları ilk sıralarda gelmektedir.
Malkara Plajı, Karacabey'de yer alan bir plaj seçeneğidir. Bursa il merkezine 85, Karacabey ilçesine ise yaklaşık olarak 30 kilometre mesafede yer alan Malkara Plajı, nadir orman türü olan Longoz Ormanları ile kaplıdır. Karacabey'den kalkan otobüs ve minibüsler ile Malkara Plajı'na rahatlıkla gidilebilmektedir.
1887 yılında Yenişehir Bilecik'e bağlandı. Gemlik'e bağlı bir bucak olan Pazarköy/Orhangazi de, 1893 yılında yeniden kaza (ilçe) oldu. 1918 yılından sonra ise Hudavendigar adı, Bursa Vilayeti olarak değiştirilmiştir.
Isparta'da yer alan Eğirdir Gölü, Türkiye'nin ikinci büyük tatlı su gölü. Yabani hayvanlar, kuşlar ve su kuşları için önemli bir yaşam alanı olan gölün üzerinde yaklaşık 120 çeşit kuş türünün yaşadığı biliniyor.
1. Eğirdir Gölü:Isparta ili hudutları içinde olduğu kadar Göller Bölgesinin de en önemli göllerinden birisi Eğirdir Gölüdür. Eğirdir Gölü, Sultan ve Karakuş Dağları'nın arasında ve il alanının ortasında yer almaktadır. 517 km2 yüz ölçümü ile Türkiye'nin 4. büyük gölüdür.
Türkiye'nin Burdur il sınırları içerisinde yer alan Salda Gölü ülkenin en derin gölü olma özelliğine de sahiptir.
Mitolojik Çağın Olympos'u
Mısırlılar'ın Mismos, Romalılar'ın Calbyeers, Bizanslılar'ın ise Misolymp adını verdikleri Uludağ, bir dönem Bizanslı keşişler tarafından sığınak olarak kullanması nedeniyle Osmanlılar tarafından Keşiş Dağı olarak adlandırılmıştır.
Uludağ'ın zirvesi 2543 m yükseklikte. Yukarıdaki hesapla Uludağ zirvesinin ufuk uzaklığını 180 km olarak buluruz. İstanbul'un uzaklığı ise yaklaşık 105 km. Bu da Uludağ'ı teoride görebileceğimiz anlamına gelir.
Dr. İhsan Çiçek Uludağ'ın volkanik bir dağ olmadığını belirtti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri