Hisseli tapu, birden fazla kişinin ortak sahipliğini ifade ettiği bir taşınmaz tapusu türüdür. Ancak bazı durumlarda, hisseli tapunun getirdiği paylaşım ve yönetim zorlukları nedeniyle taşınmazın tek sahibi olmak istenebilir. Bu gibi durumlarda, hisseli tapunun müstakil tapuya dönüştürülmesi adımı atılabilir.
Taşınmazda hissesi bulunanların hepsi tüm hisselerini 3.kişiye satarak tapuda devir ederler. Bu durumda yeni malik tek tapuya sahip olur. Taşınmazın hisseli malikleri kendi aralarında bir kimseye hisselerini satarak tapuda devir ederler ve böylece bütün hisseleri satan olan hissedar bu taşınmazın tt tapu sahibi olur.
Bu sebeple tapular; müstakil tapu ve hisseli tapu olarak adlandırılıyor. Hisse sahiplerinin isteği üzerine hisseli tapudan bireysel tapuya geçiş yapılarak tapular müstakil tapuya çevrilebiliyor.
Müşterek yani hisseli olan bir arsaya ev yapılması mümkün olabiliyor. Ancak hisseli arsada hangi kısmın hangi hissedara ait olduğunun tespit edilmemesi halinde, ev yapmak için herkesin onay vermesi gerekiyor. Onay alınmadan hisseli arsaya ev yapılması halinde diğer hissedarların mülkiyet hakkı ihlal edilmiş oluyor.
İlgili 38 soru bulundu
Hisseli Arsaya İnşaat Yapılması
Paylı mülkiyette, elbirliği mülkiyetinde ya da kat mülkiyetinde bulunan taşınmazlar üzerinde ruhsat düzenlenmesi ve yapı yapılabilmesi için tüm paydaşların, ortakların ve kat maliklerinin izin vermesi gerekir.
Hisseli Arsada İmar Affı Var mı? Tüm hissedarların imar affı başvurusu yapması durumunda hisseli arsalarda imar affı uygulanabilmektedir.
Hissedarlar kendilerinden habersiz bir şekilde tapunun hissesinin üçüncü bir kişiye satıldığını öne sürerek tapu devrinin iptalini isteyebilirler. Bu durumda mahkeme tapu tescil işlemini iptal edecektir. Ancak süreç öyle basit bir iptal kararı ile tamamlanmaz.
Hissesini satma niyetinde olmayan hissedarlar satış iptali davası açabiliyor. Anlaşmanın sağlanmaması halinde hissedarların biri taşınmaz malın satılması için 'İzale-i Şuyu' davası açabilir.
Ortaklar kendi hisselerini satabilir ancak diğer hissedarın haberi olmadan satış yaparsa şufa davası açılabilir.
Hisseli tapunun müstakil tapuya dönüştürülmesi için yasal düzenlemeler bulunmaktadır. Bu düzenlemelere göre birkaç seçenek mevcuttur. Öncelikle, taşınmazda hissesi olan kişiler tüm hisselerini üçüncü bir kişiye satarak tapuda devir edebilirler. Bu durumda yeni malik yani mal sahibi tek tapuya sahip olur.
Hissedarlardan tek bir tanesinin bile onay vermemesi durumunda, arsa üzerinde herhangi bir işlem gerçekleştirilemez. Bu durum hisse sahipleri arasında sorunlar yaşanmasına, bazen de sorunu çözebilmek adına mahkeme süreçlerine başvurulmasına neden olmaktadır.
Hissedarı olunan taşınmazlar üzerindeki anlaşmazlıkları çözebilmek için tek parsel olan tapuyu, farklı parsellere bölerek ayırabilmek mümkündür. Ancak hisse ayrımı yapılacak taşınmazın, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün konuyla ilgili genelgesinde belirtilen bölünemez büyüklükteki arazilerden olmaması gerekmektedir.
Paylı (Hisseli) Mülkiyet
Paylı mülkiyet, her bir hissedarın, taşınmaz üzerindeki bağımsız payının belirli olduğu mülkiyet biçimidir.
Hisseli tapunun bölünebilmesi için tapu kütüğünde yapılan ayırma işlemi olarak bilinen ifraz yönteminin uygulanması gerekir. Hisseli tapu ayırma işlemine ifraz denirken tapuları birleştirme işlemini tevhid denir. Bir taşınmaz üzerinde birden fazla kişinin olması durumunda hisseli tapu ayırma yöntemi uygulayabilirsiniz.
Tüm hisse sahiplerini temsil edecek bir avukata vekalet verilerek de tapu devri gerçekleştirilebilir. Ancak hisse sahiplerinden herhangi bir kişinin gayrimenkulü satmak istememesi durumunda dava açma hakkı bulunur.
Mirasçıların miras kalan evin satışı hakkında aynı fikirde olmaması halinde dahi miras kalan evin satışı istenebilir. Örnek bir durum olarak, bir evin yirmi mirasçısı dahi olsa, mirasçılardan sadece birinin satış istemesi halinde bile evin mahkeme kanalıyla satışı mümkündür.
Özetle, tek bir sahibi olan ve kadastral paftalarda bir başka hissedarı bulunmayan tapuya müstakil tapu adı verilir.
Hisseli bir tapuya sahip olan kişinin satış işlemi sırasında tüm ortaklardan imza alması her birinin tapuda hazır olarak bulunması gerekmektedir. Tapu devir işlemleri tamamen avukata vekalet yöntemi ile de devredilebilir.
Tapu senedi, ipotek belgesi, taşınmazın tapu kaydı ve hisseli taşınmaz tapu kayıtları, yeni yılın ilk yarısından itibaren tapu müdürlüklerine gitmeden "e-devlet" üzerinden alınabilecek.
Tapu İptali ve Tescil Davası Hangi Durumlarda Açılamaz? Olağan zamanaşımı ve olağanüstü zamanaşımı yoluyla taşınmaz mülkiyetinin kazanımı halinde yolsuz tescil söz konusu değildir. Kazandırıcı zamanaşımı ile mülkiyeti kazanan kişi aleyhinde tapu iptali ve tescil davası açılamaz.
Tapu iptal ve tescil davası; hukuki ehliyetsizlik, muris muvazaası, vekalet görevinin kötüye kullanılması, ölünceye kadar bakma sözleşmesi, imar uygulamaları, aile konutu, kazandırıcı zamanaşımı ve zilyetlik nedenleriyle açılabilir.
Hisseli taşınmaz üzerindeki yapının ruhsata bağlanabilmesi için bütün hissedarların ruhsat başvurusunda bulunması veya muvafakat vermesinin şart olduğu hususu mülkiyet hakkının tabii bir sonucudur.
TARLASI VE HİSSELİ TAPUSU OLAN KİŞİLER KONUT BAŞVURUSU YAPABİLİR Mİ? Bağımsız ve tam hisseli olmadığı sürece başvurabilirsiniz. Tarlanız olması da engel teşkil etmez.
Sadece hazineye ait sosyal donatı için kesin tahsisli araziler üzerinde bulunan yapılar İmar Barışından yararlanamaz. Planda sosyal donatı olarak gösterilen fakat kesin tahsisi yapılmayan alanlarda bulunan yapılar için başvuru yapabilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri