1887 yılında Yenişehir Bilecik'e bağlandı. Gemlik'e bağlı bir bucak olan Pazarköy/Orhangazi de, 1893 yılında yeniden kaza (ilçe) oldu. 1918 yılından sonra ise Hudavendigar adı, Bursa Vilayeti olarak değiştirilmiştir.
Trakya'dan Anadolu'ya göçen Bityn ve Tynin gibi topluluklar, Bursa bölgesine yerleşmiş ve bu akraba topluluklar daha sonraları birleşerek bölgede M.Ö. 3. yüzyılda Bitinya Devleti'ni kurmuşlardır. Bu oluşuma kadar Bursa çeşitli kolonilerin ve devletlerin egemenliğinde kaldı.
7.yy'da bu bölgeye göç eden Bityn'ler buraya Bithynia adını verirler. M.Ö. 185′te Kartaca'nın yetiştirdiği büyük generallerden Hannibal'in Kral I. Prusias'a Prusias ve Olympus kentinin kurulmasını örgütlediği bilinmektedir. Prusias adı zamanla Prusa, sonra da Bursa'ya dönüşmüştür.
Trakya'dan gelen Bitinya Kralı I. Prusias tarafından Efsane Komutan Kartacalı Hannibal Barca ve askerlerinin desteğiyle Hisar Bölgesine Kale Kent inşa edilir. Kralın ismine atfen Prusa ismi verilir. Osmanlılar'ın 1326 yıllnda ele geçirmesiyle önce Brusa'ya daha sonra Bursa'ya dönüşür.
Bugünkü Bursa şehrinin temelini oluşturan antik Prusıa kenti ise Bithynia krallarından I.Prusias (M.Ö.228-185) tarafından kurulmuş, adını bu kraldan almıştır.
İlgili 35 soru bulundu
Bursa'nın fethinden (6 Nisan 1326) İstanbul'un fethine (29 Mayıs 1453) kadar, İznik'in sembolik başkentliği (1331-1335)i ve Edirne'nin serhat başkentliği dışında, Bursa Osmanlı Devleti'ne başkentlik yapmıştır.
Bursa'da en çok 150 bin 838 ile Erzurum kütüğüne kayıtlı vatandaşlar yaşarken en az da bin 193 kişi ile Burdurlular ikamet ediyor.
Bursa şehri, Osmanlı Devleti'nin fethettiği ilk büyük şehir olmuştur ve bu şehir yeni başkent olmuştur. Güney Marmara bölgesindeki Bizans etkisi ve etkinliği son bulmuştur. Bursa'da bulunan ipek ticareti, Bizans'tan Osmanlı eline geçmiştir.
Osmanlı Devleti'nin, Osman Gazi önderliğinde başlattığı kuşatma, Osman Gazi'nin sağlık sorunları sebebiyle oğlu Orhan Gazi ile devam etmiş ve en nihayetinde de Bursa tekfurunun teslim olmasının ardından 6 Nisan 1326' da Bursa fethedilmiştir.
Bugünkü Bursa şehrinin temelini oluşturan antik Prusıa kenti ise Bithynia krallarından I.Prusias (M.Ö.228-185) tarafından kurulmuş, adını bu kraldan almıştır. Tarihte Prusia Ad Olympum olarak anılan şehir Olympum takısı ile Olympos (Uludağ) eteğinde kurulmuş Prusias'ın kentini ifade etmektedir.
Adıyla özdeşleşen Şeftalinin, Deveci Armudunun, Apolyont Kirazının, sofralık zeytininin ve çeliğin en kaliteli ürünlerinin yetiştiği bölgedir Bursa. Ayrıca siyah incir, Türkiye'ye ve dünyaya, Bursa'dan yayılarak evlerimize ve sofralarımıza ulaşır.
Kartaca kralı Hannibal, Roma imparatoru ile yaptığı savaşı kaybedince, askerleriyle birlikte I. Prusias'a sığınır, I. Prusias tarafından büyük itibar görmesi üzerine, onun onuruna Bursa Kalesi'ni inşa eder. Böylece Bursa'nın ilk şehir planı da Kartaca kralı Hannibal tarafından yapılmış olur. Kente Prusa adı verilir.
En çok göç alan ve göç veren il İstanbul oldu. En az göç alan il ise Bayburt.
Olympum/Prusa am Olympos” olarak kullanılmaktadır. İsmin anlamı Olympos (Uludağ) dağının kenarındaki Prusa demektir. Eklentinin nedeni; Antik Çağ'da yine benzer şekilde Prusa ismiyle kurulan kentleri birbirinden ayırt etmektir.
Büyük bir coğrafyaya hükmeden Osmanlı Devleti'nin temelleri de Bursa'da atıldığını anlatan Pala, “689 yıl önce Orhan Gazi tarafından fetih edilen Bursa, 130 yıl başkentlik yaptı. Kuruluş devrinde yer alan 6 padişahın kabirleri Bursa'da yer almaktadır.
Bursa'da 6 Padişah, 20 Şehzade Yatıyor.
Bursa'da metfun bulunan Osmanlı devletinin kurucusu Osman Gazi ve oğlu Orhan Gazi ile Murad Hüdavendigar (I. Murad), Yıldırım Bayezid, Sultan Çelebi Mehmed ve Sultan II. Murad'ın türbeleri, geçen yıl 1,5 milyon kişi tarafından ziyaret edildi.
İstanbul'dan küçük olsa da, iki milyonun üzerinde nüfusu bulunan modern bir şehrin tüm olanaklarını deneyimlemek için yeterince büyüktür. Bursa'da iki büyük üniversi bulunmaktadır: Uludağ Üniversitesi ve Bursa Teknik Üniversitesi.
Kentin düşmesinden sonra oğlu ve ardılı Orhan, Bursa'yı ilk resmi Osmanlı başkentine yaptı ve Edirne'nin yeni başkent olduğu 1366'ya kadar kaldı.
Tekfur, Bizans İmparatorluğu zamanında vali düzeyinde olan yöneticilerle Anadolu ve Rumeli'deki Hristiyan beylerine verilen genel ad. Tekfur Ermeniceden alıntı bir sözcük olup Osmanlı Türkçesinde Hristiyan hükümdarlara verilen bir sandır. Aslı Takavor, anlamı ise "taç taşıyan"dır.
Türk Ordusu, başkomutan Mustafa Kemal Paşa'nın öncülüğünde Büyük Taarruz harekâtı ile işgalden '2 yıl, 2 ay, 2 gün' sonra 11 Eylül 1922'de Yunan askerini Bursa'dan çıkarmış ve böylelikle, Bursa'nın işgali ile Meclis kürsüsü üzerine konulan siyah örtü de kaldırılmıştır.
Ulu Cami, Bursa denince akla gelen en önemli tarihi yapı. Hatta Evliya Çelebi'nin deyimiyle “Bursa'nın Ayasofyası!” 1396'yla 1400 yılları arasında yaptırıldığı ve 1. Bayezid'in mimar Ali Neccar'a yaptırdığı biliniyor.
Osmanlı İmparatorluğu'na başkentlik yapmış Bursa ili bugün hala Türkiye'nin en önemli şehirlerinden biri. 2016 Dünya Yaşanabilir Şehirler sıralamasında Dünya'da 28'inci Türkiye'de ise 1. sırada yer alan Bursa ili aynı zamanda Türkiye'nin en kalabalık 4. ili kabul ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri