Fibroblast adı verilen hücreler dokuyu onarmak için gerekli yapı malzemelerini sağlar. Daha fazla kanın yaraya ulaşmasına yardımcı olabilecek yeni damarlar eklenir ve özel hücreler, daha fazla hücre eklemeye hazırlanırken bazı maddeler eklemeye başlar.
Yara iyileşmesi sürecini tetikleyen ana hücreler makrofaj, fibroblast ve kollajen lifleridir. En uygun ve en az skar bırakan yara iyileşme modeli primer iyileşmedir.
Beslenme: Yeterli protein, vitamin ve mineral alımı yara iyileşmesini hızlandırabilir. Düzenli ve dengeli beslenme, iyileşme sürecini olumlu etkiler. Yara Bakımı: Yaranın düzenli olarak temizlenmesi ve doktorun önerdiği şekilde bakımının yapılması, enfeksiyon riskini azaltır ve iyileşme sürecini hızlandırabilir.
K vitamini içeren yeşil yapraklı sebzeler, kanın pıhtılaşmasını sağlar. Yara iyileşmesini hızlandıran besinler arasında yeşil yapraklı sebzeler, tavuk, balık, süt ürünleri ve turunçgiller, bu besinlerin zengin kaynaklarıdır. Yeterli miktarda su içmek de yara iyileşmesini hızlandırma da önemlidir.
BepanJel®, kesikler, ciltteki kesik, çatlak veya sıyrık, yanıklar ve güneş yanıkları gibi küçük yaraların tedavisi için özel olarak geliştirilmiştir. Hidrojel batma hissi oluşturmadan, serinletici yapısı ile hızlı etki göstererek ağrıyı hızlıca yatıştırır. Bunun yanı sıra, yara çok nemli ya da çok kuru olmamalıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Yara derinliğine bağlı olarak tedavisi gerçekleşir. Genelde aciller de tedavisi yapılır, yara küçük ve derin değilse pansuman yapılır ancak yara derin ve geniş ise dikiş atılması gerekebilir. Kesilen bölge enfeksiyon kapmaması için temizlenmelidir. Kesik yaralarınızı uzun süre beklemeden tedavi ettirmeniz önemlidir.
Açık Yaraların Pansumanı
Yaranın deri ile kaplı etrafı silinir. Açık yaranın içi kesinlikle antiseptik ile temizlenmez. Yara içi, enjektöre çekilen ve basınçlı püskürtülen serum fizyolojik ile yıkanır ya da serumla ıslatılmış steril gazlı bezle çok yumuşak bir şekilde silinir. Temiz yaralarda bu işleme gerek yoktur.
Ancak aslında yaralı bölge iyice temizlendikten sonra dış etkenlerden korunması için nefes alabilen bir pansumanla kapatılması gerekir. Yarayı açık havaya maruz bırakmak hem enfeksiyonlara yakalanma riskini artırır hem de yaranın ısısını düşürerek iyileşme sürecini yavaşlatabilir (8).
@HypeTheGuy Yara bandıyla kesiği koru ortalama 10 gün içerisinde ilerleme kaydedilir. Kişiden kişiye ve deinliğine göre değişir çünkü bu durum. Birkaç gün sonra iyileşiyor mu diye yarayı ayırıp ayırıp bakma iyileşmesini yavaşlatırsın.
Gazlı bezin salin (serum fizyolojik) ile nemlendirilmesinin ardından yaraya uygulanır. Yaranın tamamen temizlenmesinin ardından yeni pansuman ile kapatılabilir. Yaranın türüne bağlı olarak doktor tarafından gösterilmiş olduğu biçimiyle yeni pansumanın uygulanması ve yapışkan bant ile kapatılması gerekir.
Kesik yerin doğrudan doğruya üzerine oksijenli su ve tentürdiyot sürmeyin. Ancak, kesilen yere değmeyecek biçimde kesik çevresine tentürdiyot sürülebilir. Kesik üzerine pamuk, sünger gibi emici nitelikteki hiçbir şey koymayın.
Protein, yara iyileşmesinin her aşamasında kullanıldığı için yara iyileşmesi üzerinde en fazla durulan makro besin ögesidir.
Eğer yarada ölü veya enfekte doku varsa debriman işlemi yapılır. Uzman, yara üzerine antiseptik solüsyon veya merhemler sürer. Yara uygun boyutta steril bir gazlı bez veya özel yara örtüsü ile kapatılır.
Yara yeri yabancı cisimlerden, mikroplardan, ölü dokulardan arındırılır, yara boşluğu yeni kılcal damarlar ve bağ dokusu hücreleri ile doldurulur. Oluşan tamir dokusunun üstü yeni deri ile örtülür. Yara tam olarak kapandıktan sonra bile tamir dokusu günlerce, aylarca içten içe olgunlaşır, kuvvetlenir.
E vitamini, kakao yağı kremi, silikon jel, soğan özü ürünleri ve vaseline ve aquaphor gibi çeşitli cilt bakım ürünleri gibi topikal uygulanan tedavilerin uygulanması yara sonucu oluşan iz görünümünün iyileşmesine katkı sağlayabilir.
Fibrotik; Kirli sarı renkte, yara tabanına yapışık tabakadır.Yarada bulunan fibrin ve proteinlerin birikimi ile oluşur. Kuru yaralarda sertleşir, ayrılması güçleşir, ıslak yaralarda yumuşar ve cıvıklaşır. Yara iyileşmesini durdurur, infeksiyon yükünü arttırır.
Yaranın derinliği ve niteliğine göre değişebileceği gibi yaralanma üzerinden geçen süreye göre de değişir. Hafif yara izleri zamanla yok olabilir ancak deri bütünlüğünün bozulduğu durumlarda ise yara izinin zamanla kapanması pek mümkün olmaz.
Traş kesiği izi nasıl geçer diyenler artık cildinde kesik izlerini göremeyecek. Çünkü sizlere doku onaran ve leke geçiren yöntemlerden kısaca bahsedeceğiz: Eğer jiletin kestiği alanda iz kalmaya başlamışsa; en kısa sürede aloe vera kremi sürmelisiniz. Bu krem hücre yenilenmesini hızlandıracaktır.
-İçinde iyot içeren Batikon benzeri pansuman malzemeleri yara iyileşmesini geciktirir, kullanılmamalıdır.
Yara bölgesi yıkanmamalı, su ile temasından kaçınılmalıdır. İlk 24 saat boyunca yaranın üzerindeki bandaj çıkarılmamalıdır. Bu süreden sonra yaralı bölge ıslanmayacak şekilde duş alınabilir.
Bu nedenle açık yaralar rahatlıkla musluk suyu ile yıkanabilmektedir. Açık yaralarda betadine ve klorheksidin gibi antiseptik materyaller ile yara içerisinin yıkanılması önerilmemektedir fakat kirli yaralarda tercih edilen bir yöntemdir.
Yarayı açık bırakmak daha çabuk iyileştirmez
Yaraların açık bırakıldığı zaman daha çabuk iyileştiği doğru değildir. Yara iyileşmesi için oksijen gerektiği doğrudur ancak yaranın hızla iyileşmesi için kuru değil nemli bir ortam gereklidir. Kurumuş bir yarada iyileşme beklemek güçtür.
Batikon kesinlikle yaranın içine sürülmemelidir. Yoksa doku harabiyeti yapabilir. Pansuman yapılırken yara merkezden dışa doğru silinmeli ve karıştırılmamalıdır.
Bu tip yaralar için doktorunuzun tavsiyelerini dinleyiniz lütfen. Su değdirmemek gereksiz yara atıklarının birikimine ve mikroorganizma üremesine yol açarak yaraya zarar bile verebilir.
Yarada enfeksiyon mikroorganizmaların koloniasyonu ile olur ve bu evrede yara için kritik bir süreç başlar. Mikroorganizmaların doku içerisinde üreyip yayılmasıyla başlayan süreçte bazı fizyolojik tepkiler görülür. Sıcaklık, şişlik, kızarıklık ve ağrı meydana gelir. Hemen sonrasında ateş ve CRP yükselir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri