Estetik ameliyatı sonrası ağrılar hafif sızlamalar şeklinde görülebilir. Bir hafta biraz zorlu geçse de ikinci ve üçüncü haftada yavaş yavaş iyileşme süreci tamamlanır.
Uyanırken anesteziye bağlı mide bulantısı, baş ağrısı, boğaz ağrısı, titreme görülebilir; geçicidir. Erken dönemde (ameliyattan hemen sonraki dönem) burunda sızlamalı ağrılar, diş ağrısı, baş ağrısı (alın bölgesinde) olabilir; kolay kontrol altına alınabilir. Burundan kanla karışık sıvı gelebilir, doğaldır, geçicidir.
Tamponlar çekildikten sonra, dikişler tamamen ağrısız ve acısız bir şekilde alınır. Elbette burun ameliyatı sonrasında kullanılan dikiş eriyecek olan cinsten dikiş ise, bu dikişlerin normal şartlar altında iki hafta içinde düşmesi beklenir.
Eriyen dikişler kullanıldığından burun içindeki dikişler bir hafta on gün içinde kendiliğinden eriyerek kaybolacak; dikiş alma prosedürü olmamaktadır. Yaklaşık 8-9 gün içinde dışarıdan bakıldığında kişinin ameliyat olduğu fark edilmeyecek düzeyde iyileşme sağlanacaktır.
Yatma Şekli. Burun estetiği sonrası ilk iki hafta yüksek yastıkta ve sırt üstü yatmaya özen gösteriniz. Daha sonra yan yatabilirsiniz. Yüz üstü yatmak için 3 ay bekleyiniz.
İlgili 38 soru bulundu
Burnunuzun içindeki yaraların geçmesinin ve burun içi ödeminin azalmasının 3-4 haftada olacağını hatırlayınız. Bu yüzden burnunuzda tamponlar alındığında tıkanıklık olabileceğini unutmayınız. Yara iyileşmesi sırasında burun içinde aşırı kabuklanmalar olabilir.
Kemik iyileşmesi de 1 ay sonunda oldukça tamamlanmış olacaktır.
Eğer ameliyatınızın üzerinden 6 haftadan kısa süre geçti ve burnunuz size çok kalkık geliyorsa hiç endişelenmeyin muhtemelen önünüzdeki haftalarda bu durum kendiliğinden düzelecektir.
Ameliyatın ilk 1 yılındaki asimetrik görünüm:
İlk 10 günde bu asimetri hastayı çok rahatsız edebilir. Ancak aylar geçtikçe burun iyileşir ve ödemleri iner. Sonuç olarak burun delikleri giderek simetrik bir görünüm alır. Ayla geçtikçe hastalar daha mutlu olur.
Başarısız bir burun estetiği sonrası, aşağıdaki belirtiler ve semptomlar olabilir: Estetik Değişiklikler: Burun şeklinde beklenenden farklı veya hoş olmayan değişiklikler görülebilir. Bu, burun ucu asimetrisi, çökme, burun ucunda veya köprüsünde çıkıntılar veya düzensizlikler gibi sorunları içerebilir.
Burundaki ödem düzenli aralıklarla buz uygulaması yapmak ve yüksekte yatmakla beraber hızlı bir şekilde atılabilir.
Ameliyat bölgesinde giderek artan ağrı, kızarıklık, hassasiyet ve akıntı gibi sorunlar da enfeksiyon belirtisi olabilir ve mutlaka doktorunuzun bilgilendirilmesi gereken durumlardandır.
Yara iyileşme süreleri her sağlıklı insanda farklı zamanlarda tamamlandığı gibi ortalama %100 iyileşme 1 yılı bulmaktadır. Hücrelerin tamamen işlerinin bitip uzaklaşması yaranın ten rengine gelmesi ile anlaşılır ve yara iyileşmesi bitmiş kabul edilir bu süre de genellikle bir yıldır.
Burun estetiği yapılan bireylerde burunda ağrı hafif bir şekilde atlatılabilir. Doktorun verdiği burun spreyi, antibiyotikler veya kremler düzenli olarak kullanılmalıdır. Aksi takdirde çeşitli sağlık sorunlarıyla karşılaşılabilir. Ayrıca bu süreçte yaklaşık 3 ay gözlük takmamak gereklidir.
Burun müdahalesinden 5 ile 7 gün sonra belirgin ödem kalmaz ve şişlikler büyük oranda inmiş olur. Burundaki ödemin tamamen inmesi ve burnun son halini alması ince derili kişilerde 6 ile 12 ay kadar zaman alırken kalın burun derisine sahip bireylerde bu süre daha uzundur ve 1 ile 2 yıl kadar zaman alabilmektedir.
Genel olarak burun sızlamasının en yaygın nedenleri arasında grip hastalığı gelmektedir. Aşırı şekilde dumana maruz kalmak da yine burun sızlamasına neden olabilmektedir. Özellikle dumanlı havalarda bu havayı solumak doğrudan sağlığa zarar verebilir. Bundan dolayı da bir yan etki olarak burun sızlaması nüksedebilir.
Burun estetiği sırasında iyi planlanmış ve destekleri iyi yapılmış bir ucu düşmeyecektir. Hastanın öne eğilmesi, ayakkabı bağlaması burun ucunu düşürmez. Hastanın yatış pozisyonuna bağlı olarak burun ucu düşmez. Ameliyattan 3 ay sonra kullanılan gözlüklerden burun ucu düşmez.
Aparata yapışan ve burun iç yüzeyi arasında kalan mukus burnun yapılandırılmasını engelleyebilir. Bu nedenle aparat her kullanımda iyi temizlenmelidir. Aparatta kullanımdan kaynaklı deformeler olabilir. Bu nedenle her kullanımda deforme olup olmadığı incelenmelidir ve en az ayda 1 kez yenisi ile değiştirilmelidir.
Burun bölgesi sızlaması günler içinde kaybolurken uç kısım hissizliği ise haftalar sonra kaybolmaktadır. Burun pansumanları çıkartıldıktan sonraki şişmiş burun görüntüsü çoğukez hoşa gitmeyen bir görüntüdür.
Burun ucunun ameliyattan sonra yıllar içinde mutlaka biraz düştüğüne dikkati çeken Doç. Dr. Soylu, şöyle devam etti: Her hekim kullandığı tekniğe bağlı olarak genellikle ameliyatta burun ucunu hedeflenenden biraz daha kalkık yapar ki, iyileşme sürecindeki bu düşme, normal pozisyonda sonlansın.
Yavaşça eğilmek burnun asla zarar vermez. Burunda düşme yapmaz.
Ayrıca gülerken dikişlere zarar verebileceğini düşünen çok fazla hasta ile karşılaşmak mümkündür. Operasyondan sonra gülmek ya da konuşmak burun şekli için tehlike yaratmıyor. Dolayısıyla gülerken dikişlerde de hasar meydana gelmiyor.
Ne zaman okula/işe/normal hayatıma dönebilirim? İyileşme süresi kişisel farklılıklar gösterir. Ortalama iyileşme süresi 1-4 hafta arasındadır ancak sıklıkla hastalar ameliyatın 2. Gününden sonra normal hayatlarına dönebilmekte ve kendi işlerini yapabilmektedirler.
İnce derili kişilerde iyileşme süreci yaklaşık 1 yıl olmaktadır. Kalın derili kişilerde ise iyileşme süreci yaklaşık 1.5-2 yıl olmaktadır. İyileşme sürecinin tamamlanması ile burun şeklinin son hali ortaya çıkmış olur.
İlk 6 ay içerisindeki burun görünümü aynı şekilde kalmayacak ve burun yapısı gittikçe yerine oturacaktır. Bu nedenle hastaların burun estetik ameliyatı sonrasında sabırlı olması ve ilk 1 sene çok dikkat etmesi gerekmektedir. Küçük operasyonlar 9. aydan sonra da son görünümüne kavuşabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri