Sözlü iletişim, iletişimin en yaygın ve etkili biçimidir ve günlük yaşamlarımızın temel bir unsuru olarak kabul edilmektedir. Yazılı iletişim, harflerin ve kelimelerin kullanılmasıyla gerçekleştirilen iletişim türüdür.
Telgraf, posta, telefon, faks, radyo, gazete, televizyon, uydu ve internet kitle iletişim araçlarına örnek olarak gösterilebilir. Geçmişte kitle iletişim araçları; radyo, telgraf ve faks gibi araçlarla sınırlıydı.
İletişim esnasında, karşı tarafa vermek istediğiniz mesajı en net haliyle ve mümkün olan en kısa sürede iletmek, etkili iletişim olarak tanımlanabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Sözsüz iletişimde hangi faktörler etkili olmaktadır? İletişim, insan hayatında büyük bir öneme sahiptir ve insanlar kendilerini ifade edebilmek ve karşısındaki insanı anlayabilmek için iletişim kurmak zorundadır. İletişim, sözlü iletişim, sözsüz iletişim, yazılı ve görsel iletişim olmak üzere temel olarak üçe ayrılır.
Etkili iletişim, karşılıklı iletişim kuran tüm kişilerin aynı anlamlar çevresinde ortaklaşabildiği, başka bir deyişle birbirlerini doğru ve net bir şekilde anlayabildiği iletişimdir. Etkili iletişim kavramının içine yazılı ve sözlü iletişimin yanı sıra jestler, mimikler, tutumlar ve tavırlar da dâhildir.
Göz teması kurar. • Son sözü söylemek için çabalamaz. • Dinlerken vereceği cevabı düşünmez. Yargılamadan, suçlamadan dinler (önyargılı değildir). • Duygu ve düşüncelerini anlamaya çalı- şır. Dinlerken başka bir işle meşgul olmaz. • Konuşmacının sözlerine olduğu kadar sözsüz mesajlarına da dikkat eder.
Etkili iletişimle bireyler sosyal çevrelerinde kendilerini doğru ifade edebilecekleri için daha iyi ilişkiler kurar. İletişimin doğru şekilde kurulması yanlış anlamaların ve yanlış anlaşılmaların önüne geçeceği için gereksiz tartışmaları da önlemektedir. Huzurlu bir ortam sağlıklı kurulan iletişimle mümkün olur.
Telefonda konuşurken ses tonunuz, ses hızınız ve söylediklerinizin kısa, öz ve anlaşılır olmasının yanı sıra nezaketiniz ve kendinden emin bir biçimde konuşma telefonda etkili konuşma teknikleri arasında sayılabilir.
Etkili iletişim: Kişinin kendisini karşısındakilere en iyi şekilde ifade etmesi ve karşısındakilerden gerekli ilgi ve etkiyi görmesidir. Çok konuşmak ve cevap hakkı vermemek Her zaman sen dili ile konuşmak. Emir vermek. Suçlayıcı bir tavırda olmak Yönlendirmek, öğüt vermek, teselli etmek.
İletişim kişiler arasında düşünce, duygu, bilgi ve haberlerin aktarılmasına verilen isimken iletişim türleri ise bu aktarımın gerçekleşme biçimine verilen isimdir. İletişimin gerçekleşme biçimine göre iletişim türleri; Sözlü iletişim. Sözsüz iletişim.
Belirli mesajların kodlanarak bir kanal aracılığıyla bir kaynaktan bir hedefe/alıcıya aktarılması süreci. Örneğin bir konuşmacı (kaynak) ortak bir dil aracılığıyla (örn. Türkçe) kodladığı belirli kelimeleri (mesaj/ileti) ses dalgaları ve hava yoluyla (kanal) dinleyiciye/alımlayıcı (hedef) aktarır.
İletişim sürecinin beş temel unsuru bulunmaktadır. Bunlar; kaynak, mesaj, kanal, alıcı ve geri bildirim (feed-back)‟dir. İletişim sürecinde bu beş temel unsurunda yanında, ikincil unsurlar olarak iletişim sürecinde yer alan, kodlama-kod açma, algılama ve değerlendirme (filtre) ve gürültü unsurları da yer almaktadır.
Tarihsel dönemler boyunca iletişim yöntemleri, insan topluluklarının ihtiyaçları doğrultusunda şekillenmiştir. Bilinen en eski iletişim araçlarından olan ve kil tabletlere yazılan Piktograf yazı Sümerler tarafından M.Ö 3500 yılında keşfedilmişti.
Kitle iletişim araçlarının amacı, düşünce, fikir ve haberleri çok kısa zamanda geniş kitlelere ulaşmaktadır. Başlıca kitle iletişim araçları; gazete, dergi, radyo, televizyon, internet, mektup, telgraf, telsiz vb.dir. İlkçağlarda duman, posta güvercini, davul vs. dir.
Etkili iletişim, karşı tarafa vermek istediğiniz mesajı en kısa zamanda ve net olarak iletmektir. Hayatımız boyunca sözlü ya da sözsüz olarak iletişim yeteneğine sahip olmak önemli bir unsur haline gelmiştir. Etkili iletişim teknikleri ile birlikte kendinizi doğru ifade ederek yanlış anlaşılmaya sebebiyet vermezsiniz.
Etkili iletişim becerileri, ifadelerinizin anlamlarını doğru bir biçimde iletilebilmesi için kullandığımız araçları kapsar. Sözlerinizi beden dili olarak tanımladığımız jest ve mimikler, doğru tavırlarla desteklemek anlaşılabilmenizi kolaylaştıracaktır.
Etkili iletişimde en önemli etken, doğru ve açık ifade, beden dili kullanımı ve aktif dinleme becerileridir. Bu unsurları güçlü bir şekilde kullanarak, başkalarıyla daha sağlıklı ilişkiler kurabilir, daha iyi bir kariyer ve sosyal hayat elde edebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri