Bu nedenle çok elzem olmayan durumlarda bebek burun aspiratörü günde 4 defadan fazla kullanılmamalıdır.
Burun aspiratörleri bebeklerde kullanılmaktadır ve doğru bir kullanım sergilendiğinde yenidoğanlarda da tercih edilebilmektedir.
Burun aspiratörü kaç yaşına kadar kullanılır sorusu günümüzün en çok merak edilen konularının başında gelir. Burun aspiratörleri bebeğiniz yaklaşık 1 yaşına kadar kullanılabilir. Solunum problemi çeken bebekler için özel olarak üretilen ürünü kullanırken fazla güç uygulamamaya dikkat etmelisiniz.
Özellikle, bebeğiniz uyumadan önce burun aspiratörü vasıtasıyla burnu temizlenerek, rahatça uyuması sağlanabilir. Bununla birlikte, sabah uykudan uyanan bebeklerde de burun tıkanıklığı görülebilmektedir.
Tuzlu su olarak bilinen serum fizyolojik iki buruna günde ortalama 4-5 damla atılması şeklinde kullanılır.
İlgili 15 soru bulundu
Ne sıklıkla yapılabilir? Burun tıkanıklığını gidermek için serum fizyolojik burun damlaları kullanılabilir, bunlar yeterli gelmezse aspiratör ile burun temizliği yapılabilir. Özellikle nezle grip gibi bir nedenle burun içinde yoğun mukus birikimi varsa işlem günde en fazla 2-3 kez tekrar edilebilir.
Bebeğin her gün düzenli olarak burun temizliği yapılması gerekmektedir. Nezle, grip gibi burunda mukus oluşmasına neden olan hastalıklarda burun temizliği günde iki ya da üç kez tekrar edilebilir. Bebeğin burun temizliği yapılırken sırtüstü yatırılıp, eğer mümkünse birinden yardım alınarak yapılması tavsiye edilir.
Bebeğinizin mukoza tabakasına zarar vermemek ve burun kanallarını tahriş etmemek önemli. Bu nedenle çok elzem olmayan durumlarda bebek burun aspiratörü günde 4 defadan fazla kullanılmamalıdır.
25 saniyede burunu açmak için, öncelikle dilinizin ucunu, ağzınızın iç kısmının en yüksek noktasına kadar değdirmeye çalışın. Orta ve işaret parmağınızı birleştirip kaşınızın tam ortasına gelecek şekilde ileri ve geriye hareketler yapın. İlk iki adımı sırayla 20 saniye boyunca uygulayın.
Pompalı ya da manuel olarak emiş sağlanan burun aspiratörlerinin kullanımı da aynı şekilde kolaydır. Bu cihazlar kullanılmadan önce eczanelerden serum fizyolojik alınmalıdır. Burun aspiratörünü kullanmadan önce bebeğin her iki burun deliğine de 2-3 damla kadar serum fizyolojik damlatılmalıdır.
“Burnu tıkalı bebek nasıl yatırılmalı?” sorusuna ise bir havlu yardımıyla denebilir. Dik bir pozisyonda olması burnunun kolay akması için en iyi pozisyon olarak kabul edilir.
Öncelikle bebek burun aspiratörünün herhangi bir zararlı yanı olmadığını bilmenizi isteriz. Bu sebepten dolayı da mevcut aspiratörü kullanırken dikkatli ve belirli miktarlarda hareket etmeniz şart. Çünkü bebeğinizin burun deliklerinin tıkanıklığı bazen doğal yollardan da gider.
İlk 6 ay bebeklerde burun temizliği için kesinlikle yüksek basınçlı spreyler, ilaç içeren spreyler ve evde hazırlanan tuzlu sular kullanılmamalıdır. Burun temizlemek için önerilen 2 yöntem var. 1- burun deliğine okyanus suyu veya izotonik damlattıktan sonra aspiratörle çekmek.
Bebeklerde burun tıkanıklığı ve hırıltının geçmesi adına en çok bilinen, uygulanan yöntem; tuzlu sudur. Bebeklerde yeterli mukoza sıvısı yeterli seviyede salgılanmadığından çok fazla kurur. Bebeklerde burun içerisinde basınç oluşturacak güdü olmadığından kuruluk, tuzlu suyla giderilebilir.
Yeni doğan bebeklerde sıklıkla görülen burun tıkanıklığı için başvurulan yöntemler tuzlu su, nem oranı, yastığın düz olması ve burun aspiratörleridir. Ayrıca geniz eti bebeklerde burun tıkanıklığına da sebep olabilir. Bebeklerde burun tıkanıklığına en iyi gelen şeylerden birisi tuzlu sudur.
Aspiratörü kullanarak bebeğinizin burnunu nazikçe temizleyin. Aspiratörün üzerine yumuşak uçlu ağzı takın ve burun kanalını nazikçe temizlemesi için bebeğin burnunun içine yerleştirin. Aynı işlemi her iki burun kanalına da ayrı ayrı uygulayın.
Evde alınabilecek önlemler ise soğuk buhar veren nem cihazları ile bebek/çocuğun yattığı odanın nemlendirilmesi, yastık veya yatak başına uçucu bitkisel burun açıcı yağlardan damlatılması veya en basitinden bir kuru soğanın bıçakla bölünüp başucuna konması söylenebilir.
- Bol sıvı tüketmek, burun mukozasının nemli kalması adına gereklidir. - Tuzlu su; burun tıkanıklığının açılması adına birebirdir. Evde bir bardak ılık su ile 1 çay kaşığı sofra tuzu koyulup, buruna çekerek burun tıkanıklığından kurtulmak mümkündür.
Bu durum genellikle 14 gün içerisinde kendiliğinden geçer. Ancak burun tıkanıklığı alerji kaynaklıysa bu durumda şikayetler aylarca devam edebilir. Bunun için yapılabilecek en iyi şey ilk olarak bir doktora muayene olmaktır. Doktor bebeği rahatlatmak için gereken yöntemleri size açıklayacaktır.
Bebekler 3 aylık olana kadar ağızdan nefes alabilme yeteneğine sahip değildir. Ayrıca bebekler biz yetişkinler gibi sümkürerek burunlarını temizleyemezler.
Ampül şırınga
Bu klasik seçeneği, ampulün içindeki havayı sıkarak ve ampule baskı uygularken ucu nazikçe çocuğunuzun burnuna yerleştirerek kullanabilirsiniz.
Burun tıkanıklığının meydana gelmesinde en sık nedenler arasında nezle ve grip gibi solunum yolu hastalıklarının yer almasına karşılık, anne sütünde yer alan birçok madde ve molekül, burun tıkanıklığının nedeni olabilecek enfeksiyonlara karşı koruyucu özellik gösterebilir.
Bebeklerde burun temizliği en rahat banyo sonrası yapılır. Banyo sırasında bebeğin burun içerisine giren su, burun içindeki mukus kalıntılarını yumuşatarak bebeğin burnundan atılmasına yardımcı olur. Banyo sonrası bu kirler yumuşak bir kağıt mendil, kulak çöpü, tülbent veya burun aspiratörleri yardımıyla alınabilir.
Deniz/okyanus suyu olarak bilinen serum fizyolojik içerikli yani tuzlu su içeren spreyler, kortizon, antihistaminik ve psödoefedrin içeren burun spreyleri örnek olarak sayılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri