Ağzından girip burnundan çıkmak: Bir yolunu bulup bir kimseyi isteksiz olduğu işe razı etmek. Burun buruna gelmek: Yüz yüze, birbirine çok yakın, karşı karşıya kalmak. Burun kıvırmak: Önemsiz görmek, beğenmemek. Burnu sızlamak: Hislenmek, duygulanmak.
Burnunun Dikine Gitmek, kendisine verilen öğütleri dinliyormuş gibi yapsa da hep kendi bildiği doğrularla hareket eden kişiler için söylenir. Deyim inatçı ve dik başlı olmak anlamında da kullanılır.
Atta Karın, Yiğitte Burun Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: iyi koşan atın karnı, yiğit erkeğin burnu büyük olur.
Peki, burun kıvırmak deyiminin anlamı nedir? Kısaca deyim açıklaması konusunda bilgiler. Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman burun kıvırmak deyimi, 'Değer ya da önem vermemek, beğenmemek ve küçümsemek' ifadeleri üzerinden yorumlanmaktadır.
Burnu büyük deyimi kibirli ve kendini beğenmiş kişiler için çok yakışan bir tabirdir. Zaten bu deyim bu tarz insanlar için sıkça kullanılır.
İlgili 17 soru bulundu
Burnundan solumak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Çok öfkelenmek, sinirlenmek.
Burnundan gelmek deyimi yaptığına pişman etmek biçiminde ifade edilir. Özellikle herhangi bir karar verilip ve bu kararı uygulamaya döküldüğü zaman, bu karardan pişman olmak şeklinde anlatmak mümkün.
Burnu büyümek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Kendini büyük biri olarak görmeye başlamak; başkalarını beğenmemek.
Burnu havada olmak, kişinin kendisini çok fazla beğenmesi ve kendisini herkesten üstün görmesi anlamında kullanılan bir deyimdir. Kendini beğenen ve kendini başkalarından üstün gören kişileri ifade etmek için burnu havada olmak deyiminin kullanıldığı ifade edilebilir.
Kişiler bir şeye üzüldüklerinde ya da ağlayacak gibi olduklarında burnumun direği sızladı diyerek durumu açıklayabilirler. Burnunun direği sızlamak bir deyimdir ve ülkemizde sık sık kullanılmaktadır. Arkadaşımın üzüldüğünü görünce benim de burnumun direği sızladı.
Burun, deniz ya da gölde bulunan dışa çıkıntılı karanın son kısmı olup, 3 tarafı su ile çevrilmiş kara anlamına gelir. Çoğunlukla fener bulunur. Eğer büyükse yarımada denir.
Burnu Uzamak Deyiminin Anlamı: ⇒Herhangi Bir Konuda Yalan Söylemek Anlamındadır.
Türkçede dilini tutmak (Özb. Tilini tiymek), dilini sıkı tutmak, dilini yutmak, dili sağlam olmak, ağzı var, dili yok (Özb. “ağzı bar, tili yok) deyimleriyle ifade edilmektedir.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Burnunun dikine (doğrusuna) gitmek deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Kendisine verilen öğütleri hiçbir şekilde dinlemeyip kafasının bildiği gibi hareket eden insanlar için burnunun dikine gitmesi deyimi kullanılıyor. Yanlışa rağmen aynı yolda ilerlemeye çalışması, bu deyimle ilişkilendiriliyor.
Burnu yere düşse almaz DEYİMİ AÇIKLAMASI
Kendini beğenmiş, kibirli kimse için söylenir.
⇒ Burnunun dibinde olmak deyimdir. → → → Burnunun dibinde olmak deyiminin anlamı ise şu şekildedir ; → Çok yakınında, yanı başında.
Burnunu sokmak başkalarının kararlarını eleştirmek ve herkesin işine karışmak demektir.
Burnundan kıl aldırmamak huysuz, aksi, dediğim dedik ve eleştiriye tahammül edemeyen kimseler için kullanılan bir söz kalıbıdır.
Burnu Kaf Dağında olmak deyimi, kendini mükemmel sanmak ve diğer insanları hakir görmek demektir.
İnsani bir duygu olan acı çekmek gündelik hayatta oldukça fazla kullanılan bir deyimdir. Acı çekmek deyimi hem insan hem de hayvanlar için kullanılabilen üzüntülü durum ve halin davranışlara yansıması olarak tanımlanmaktadır.
Gözünde büyütmek deyiminin anlamı bir kişi ya da bir olayı olduğundan büyük görmek demektir. Gözünde büyütmek abartıyı anlatan bir deyimdir.
Ağzından girip burnundan çıkmak deyimi, birini sürekli konuşarak ve ikna edici gerekçeler öne sürerek kandırmak anlamına gelir.
Bir şey yapmak ya da yemek istediğimizde başvurduğumuz deyimlerin başında canı çekmek deyimi bulunmaktadır. Canı Çekmek Deyimi Ne Demektir? Günlük hayat içerisindeki herhangi bir şeyi çok istediğinizde ve arzuladığımız da bu deyimi kullanmaktayız. Burada sözü edilen şeyler yemek ya da eylemler olabilmektedir.
Kulak kabartmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri