Ani burun kanaması yaşayan kişilerin öncelikle sakin olması gerekmektedir. Telaş yapmadan dik pozisyonda oturup başın biraz öne eğilmesi kan yutulmaması için önemlidir. Ağızda kan varsa tükürülmeli ve burun deliklerine işaret parmaklar ile 10 dakika baskı yapılmalıdır. 10 dakikadan önce baskı işlemi bırakılmamalıdır.
Burun kanaması olasılığı, alerjik rinit, kronik sinüzit, hipertansiyon, kanama ve pıhtılaşma bozuklukları, kanla ilişkili kanserler gibi hastalıkları bulunanlarda artmaktadır. Araştırmacılar ayrıca yaşlılık ve soğuk havayla ilişkili olarak artmış burun kanama riski olduğunu bildirmektedir.
Burun Kanaması Ne Zaman Tehlikelidir? Kan tükürülmesi veya kusma ile ağızdan kan geliyorsa, 38,5 derece ateş ve döküntü/kızarıklık gibi ek belirtiler varsa, vakit kaybedilmeden kulak burun boğaz uzmanının bulunduğu bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir.
Eğer burun kanaması sorunuyla karşılaştıysanız ilk olarak başınızı öne doğru eğmelisiniz. (Yukarı kaldırmak doğru değildir.) Eğdikten sonra burnun ön kısmına parmakla 5-10 dakika kadar baskı yapmalısınız. Ardından buz uygulamasıyla damaların kasılmasına yardımcı olabilirsiniz.
İlgili 35 soru bulundu
Kanamayı önlemek için direk bası uygulanması, soğuk uygulama, immobilizasyon ve yüksekte tutma işlemleri gibi durdurma yöntemleri kullanılır. Akut dönemde, etkilenen alana soğuk kompres yapılması kanamayı azaltır. Kronik dönemde ise emilimi hızlandırmak ve ağrıyı azaltmak için sıcak uygulama önerilmektedir.
Ani burun kanaması yaşayan kişilerin öncelikle sakin olması gerekmektedir. Telaş yapmadan dik pozisyonda oturup başın biraz öne eğilmesi kan yutulmaması için önemlidir. Ağızda kan varsa tükürülmeli ve burun deliklerine işaret parmaklar ile 10 dakika baskı yapılmalıdır. 10 dakikadan önce baskı işlemi bırakılmamalıdır.
Burun yapısında yer alan kan damarlarının zengin olması sebebiyle bu bölgeye gelen darbeler veya burun karıştırma, sümkürme ya da aksırma esnasında oluşabilecek zedelenmeler sebebiyle kanamalar oluşabiliyor. Ayrıca kullanılan bazı kan inceltici ilaçlar da durdurulması zor olan burun kanamalarına yol açabilir.
Soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonları, akut veya kronik sinüzit ve septum deviasyonu (burun kemiğinde eğrilik) gibi görece tedavisi kolay hastalıkların bir semptomu olarak ortaya çıkabilen burun kanaması, çok daha ciddi hastalıklar ile ilişkili de olabilir.
Burun kanamaları, lösemi (kan kanseri) belirtisi olabilir. Lösemi terimi, kemik iliğinin kan oluşturucu hücrelerinden kaynaklanan bir grup kanser anlamına gelir. Lösemi tipine bağlı olarak, kemik iliğinde, diğer kan hücresi tiplerinin üretimi düşerken bir tür kanserli kan hücresini aşırı üretir.
Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Avcu, burun kanamalarında başı geriye yaslamanın veya yatmanın doğru olmadığını, burnun uç kısmına 5 dakika sürekli baskı işlemi uygulamanın kanamayı durduracağını belirtti.
Stres: Aşırı stres ve anksiyete bozukluğu günümüzde kişileri olumsuz etkileyen durumların başında gelir. Stres vücut içi dolaşım sistemini olumsuz etkileyerek damarlara hasar verebilir, aşırı strese maruz kalan kişilerde burun kanaması yaşanabilir.
Burundan geçen hava, burnun içini kaplayan zarları kurutabilir ve tahriş edebilir. Fakat çoğu burun kanaması ciddi değildir ve evde tedavi edilebilir. Ancak bazıları doktor tarafından kontrol edilmelidir. Çünkü bazı durumlarda burun kanamaları diğer tıbbi sorunların erken bir işareti olabilir.
Geceleri burundan kan gelmesi genellikle, odanın havasının çok kuru olmasından kaynaklanmaktadır. Bunun dışında bazı pıhtılaşma sorunları, kan hastalıkları veya uykuda burna alınan bir darbe gibi nedenlerde olabilir. Burada önemli olan sık sık devam eden kanamalarda mutlaka bir doktora başvurmanızdır.
Başı hafifçe öne eğilir, Burun kanatları 5 dakika süre ile sıkılır, Uzman bir doktora gitmesi sağlanır.
ayaklarının yükseltilmesi en doğru bilinen ilk yardım. hatalarından biri.
Beyin tümörlerinde burun kanaması görülmez. Ancak sinüslerde görülen tümörler burun kanamasına neden olabilmektedir.
Genellikle burnun arkasında yer alan bir atardamarla ilişkili olabilmektedir. Bu tür kanamalar çoğunlukla detaylı bir KBB muayenesini ve hekimin gerekli görmesi halinde hastane yatışını zorunlu kılabilmektedir.
Aşırı basıncın zamanla kan damarları içinde artmasıyla, damar basıncı yüksek miktara tahammül edemez düzeye geldiğinde, damarın bir noktadan yırtılması eğilimi de artar. Bu durumda, burun boşluğunun üst kısmında mevcut olan ince damar yapı kan basıncı yükselmesi sebebiyle burun kanaması oluşturur.
Özellikle tansiyon yükselmesinin en sık bulgusu olan baş ağrısı sonrasında burun kanayarak rahatlama hissi verebilir. İşte bu durumda belki de burun kanaması hayatınızı kurtarır. Burun içindeki damarlar son derece narin ve yüzeyseldir. Bu nedenle vücudun en kolay kanayan bölgesidir.
Demir eksikliğine bağlı anemi
Demir eksikliğine bağlı anemilerin neredeyse çok önemli kısmı bazı kronik kanamaların sonucunda meydana gelir. Örneğin; burun kanamaları, basur, mide ya da bağırsak ülseri, polip, gastroenterital kanser ve aşırı adet kanamaları gibi…
Yüksek kan basıncı yani hipertansiyon; baş ağrısı, burun kanaması, nefes darlığı, halsizlik gibi belirtilerle kendini gösterebildiği gibi genellikle herhangi bir şikayete yol açmaz.
Burun kanamasını başlatacak arttıracak faktörleri azaltmak. Birinci olarak burun karıştırmama ve sık burun temizleme alışkanlığının azaltılması , tuzlu su solüsyonları , nazal jeller ile burun nemliliğinin arttırılması sıralanabilir. Bulunduğumuz ortamın çeşitli aletlerle nemlendirmek önerilir.
Kanayan damarı inceltmek için kesiğin üstüne 15-30 saniye boyunca buz tutun veya soğuk kompres yapın. Bu kanamayı tamamen durduracaktır. Bu aslında temel olarak gözenekleri sıkılaştırmak veya cildin tıraştan dolayı gerilmesini önlemek için soğuk su uygulamamızla aynı mantıktır.
Grip ve nezle gibi hastalıkları sık geçiren ve kronik alerjik rinit rahatsızlığı olanlarda burun bölgesinde kılcal damar çatlaması görülebilir. Estetik veya fonksiyonel amaçlı burun ameliyatları sonrası da travmaya bağlı kılcal damar çatlaması oluşabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri