Burun içi; hava kirliliği tarafından, allerjiye neden olan maddeler tarafından, dumanla veya virüsler tarafından rahatsız edildiğinde normalden çok fazla mukus üretir. Bu burun zarlarındaki allerjik maddeyi yıkayıp uzaklaştırmak amacıyla bol miktarda üretilmiş, berrak su gibi bir salgıdır.
Alerji ve soğuk algınlığına bağlı burun akıntısını durdurmak için sıcak bir duş alabilir, evin havasını nemlendirmek için buhar makinesi kullanabilir ya da burun ve çevresine sıcak tatbiki yapabilirsiniz. Burun akıntısına tıkanıklık da eşlik ediyorsa tuzlu su çözeltileri hazırlayarak burnunuzu temizleyebilirsiniz.
Mukus fazlalığı aslında vücudun alerji, astım, soğuk algınlığı gibi durumlara karşı vermiş olduğu bir tepkidir1. Bu gibi durumlarda dışarıdan gelecek bir mikroorganizmayı ya da alerjeni uzaklaştırmak için mukus sıvısı miktarı artar, mukusun yapısı kalınlaşır.
Mukus, mukus zarının bulunduğu akciğerler, burun ve sindirim sisteminden salgılanır. Mukus birçok bileşenin kombinasyonundan oluşur, fakat mukusun ana bileşenleri su ve musin olarak bilinen proteindir.
Burun içinin nemli kalmasını ve burna kaçabilecek yabancı maddelerin özellikle tozların ve polenlerin tutulmasını sağlar. Sümük sürekli üretilir ve çoğu kısmı da yutulur. Sümük bakteriyel veya viral enfeksiyon sırasında sarıdan yeşile değişen bir renk alır.
İlgili 35 soru bulundu
Normal bir sağlık sorunu olmayan insanın sümüğü normal akıntılı ve berraktır. Sümüğün sarı ve beyaz hale gelmesi vücuda bir virüsün girdiğinin belirtisidir. Nezle, soğuk algınlığı, grip gibi hastalıkların habercisidir. Sümüğün rengini yeşile dönmesi virüsün vücuda yerleştiğine işarettir.
Burun boşlukların ve bronşlardan gelen yapışkan sıvı olarak bilinen sümük aslında insanlar için oldukça faydalıdır. Sümük içerisinde bulunan epitelyum hücreleri, tozlar, mikroplar ve su ile temizleyici bir etkiye sahiptir.
Diğer yandan, burun çekildiğinde mukus burundan boğazın içine çekilir, yutulur ve midede mide asidi tarafından parçalanır ve böylece zararsız hale gelir.
Yeşil mukus: Aslında bu da bir enfeksiyonun habercisi. Zira mukus ayrıca büyük miktarda ölü beyaz kan hücresi birikmesinden dolayı yeşile dönüyor. Bu renk birkaç hafta veya daha uzun süre devam ediyorsa, özellikle ateş veya mide bulantısı varsa doktora başvurulmalı.
Burunda ve boğazda bulunan bezler sürekli olarak mukus yani halk arasında sümük üretir. Bu bezler günde bir ila iki litre mukus üretir.
Gribal enfeksiyonlarla beraber de çok fazla görülen su gibi burun akıntısında eğer görülen sümük kanlı vs. değilse korkulacak bir durum yoktur. Genellikle bu şekilde olan burun akıntısı berraktır. Burnun aşırı boşalmasıyla kişi rahatlamaktadır. Ancak yeniden akıntı olunca yine rahatsızlık verici bir durum oluşur.
Sarı renk soğuk algınlığının kesin bir işaretidir. Sarı renk, virüsle savaşan ölü beyaz kan hücrelerinden kaynaklanır. Bu mukus türü de soğuk algınlığı durumunda ortaya çıkar. Vücut sistemi enfeksiyondan kurtulmak için yoğun bir çaba gösterir.
Koyu burun akıntısı, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, yüzde dolgunluk hissi, tat-koku kaybı ve ateş akut sinüzitin klinik tanısında yer alan majör kriterleri oluşturur. Minör kriterler arasında ise baş ağrısı, kulak ağrısı, ağız kokusu, diş ağrısı ve halsizlik yer alır.
Burun tıkanıklığını gidermek için serum fizyolojik burun damlaları kullanılabilir, bunlar yeterli gelmezse aspiratör ile burun temizliği yapılabilir. Özellikle nezle grip gibi bir nedenle burun içinde yoğun mukus birikimi varsa işlem günde en fazla 2-3 kez tekrar edilebilir.
Bir başka tipte ise mukus yapışkan ve kıvamlıdır. Bu, hava yollarının çok kuru olduğu ve zarların yeterince sıvı salgılıyamadığı durumlarda görülür. Bakteriler tarafından oluşturulan enfeksiyonlarda da yapışkan ve kıvamlı mukus gözlenir aynı zamanda cerahatten dolayı mukusun rengi sarı veya yeşil olabilir.
Sarı renkli akıntının sebebi hem oradaki bakteriyel artıkların hem de bağışıklık sistemimizin bazı hücrelerinin artıklarının birikmesidir. Yani sarı renkli akıntı bize iltihaplanma reaksiyonunu gösterir. Özellikle de nötrofil dediğimiz bağışıklık sistemi hücrelerinin bir parçasıdır.
25 saniyede burunu açmak için, öncelikle dilinizin ucunu, ağzınızın iç kısmının en yüksek noktasına kadar değdirmeye çalışın. Orta ve işaret parmağınızı birleştirip kaşınızın tam ortasına gelecek şekilde ileri ve geriye hareketler yapın. İlk iki adımı sırayla 20 saniye boyunca uygulayın.
Bu duruma alerjik olmayan rinit denir. Belirtileri alerji gibi olsa da sebebi bağışıklık sistemi değildir. Sebepleri arasında stres, gebelik, tansiyon ilaçları, uzun süreli burun akıntısı damlası kullanımı, fazla fiziksel aktivite, cinsel ilişki ve sigara dumanı olarak sayılabilir.
Araştırmalar, burun deliklerini günde iki kez salin solüsyonu ile yıkamanın (her bir burun deliğinden art arda tuzlu su akıtarak) sinüziti tedavi edip önleyebileceğini göstermiştir. Ayrıca, burun boşluğuna günde birkaç kez tuzlu su püskürtmek tıkanıklığı gidermeye yardımcı olabilir.
Odaya bir bardak su koyarak havanın nem miktarını arttırabilirsiniz. Nane, zerdeçal ve zencefil gibi bitki çaylarının tüketilmesi de burun tıkanıklığının giderilmesine yardımcı olacaktır. Lavanta yağı kullanımı da burun kanallarınızı açarak gece horlama sorununuzun önüne geçecektir.
Akıntı şeklinde görülen bu şeffaf sıvı burun dokularının tahriş olması sonucunda ortaya çıkabilir. Aynı zamanda soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi nedenler sonucu da burundan şeffaf sıvı gelebilir. Burunda yabancı cisim olması, polip, tümör ve ya migren nedeni ile burundan şeffaf sıvı gelir.
Kısa cevap: Sümük, tükürükten daha kötü.
Diğer yandan, konjonktivite (göz nezlesi) yol açan mikroplar gözyaşlarıyla yayılabiliyor ve mononükleoza sebep olan virüs insan salyasında yüzüyor.
Sarı /Yeşil balgam
Sarımsı, yeşil renkli balgam muhtemel bir enfeksiyonla ilgili olabilir. Nötrofiller olarak bilinen kan hücresinin yeşil rengi vardır. Örneğin pnömoni(zatürre) ve bronşit gibi alt solunum yollarının bakteriyel enfeksiyonları ve kistik fibrozda sarı-yeşil balgam görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri