Burun estetiği ameliyatı sonrasında burun içi tamponlarının eğer sünger tampon kullanılmış ise en fazla 3 gün sonra çekilmesi gerekir. Silikon tamponların enfeksiyona neden olma ihtimali çok düşük olduğu için bir haftaya kadar kalmasında sakınca yoktur ama genellikle 5. günde silikon burun içi tamponları çekilir.
Burun içinizde silikon kalıp (tampon) olabilir, var ise bu silikon burun üstünüzdeki alçı ile birlikte 6. 7. günde çıkartılacaktır. Burun üstünüzdeki plastik kalıp çıktığında burun üzerine kağıt flaster yapıştırılmış olacak 3-4 gün sonra bunu çıkartabilirsiniz.
Tamponlar maksimum 5 gün boyunca burun içinde kalır. Doktorunuzun size biçtiği tamponla geçirilecek gün sayısından sonra sizi hem tamponları çıkarmak hem de son gelişmeleri kontrol etmek için çağıracaktır. Bu süre boyunca tamponlar burnunuzda kalmalı ve onları mümkün olduğunca hareket ettirmemelisiniz.
Tampon konularak yapılan burun ameliyatlarında tampon, 3 gün ya da en erken 72 saatte alınabilir. Bu süre içinde burun tamamen tıkalıdır, şiş ve ödemli, gözaltlarına kadar morarmış bir şekilde kalır.
Tampon çıktıktan sonra yine sorun olmamasına rağmen yaklaşık 24 saat içinde reaktif bir ödem oluşmasından dolayı burun solunumu azalabilir. Burun açılıncaya ve nefesiniz normale dönünceye kadar, birkaç günden, birkaç haftaya uykunuzda rahatsızlık çekebilirsiniz.
İlgili 39 soru bulundu
Burun estetiği ameliyatından sonra nefes alma ilk birkaç gün boyunca zor olabilir. Ancak, iyileşme süreci devam ettikçe burun dokuları da toparlar ve nefes alma genellikle birkaç hafta içinde düzelir.
İyileşme süresince bu tıkanıklık azalacak ve burun normal sağlığına kavuşacaktır. Ameliyat sonrası ilk bir ay çok sert burun temizliği yapılmasından kaçınılmalıdır.
Burun tamponu çıkarma işlemi çok kısa sürdüğünden, acı hissedilmediğinden ve hemen ardından çok rahat, dolu dolu bir nefes alma gerçekleştiği için de ekstra bir rahatlama olur.
Bu süreçte eskiden kullandığınız nemlendiricilerinizi, makyaj ürünlerinizi ve diğer tüm kozmetik bakım materyallerinizi kullanmanızda herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Ayrıca tamponlarınız çıktıktan sonra hekiminiz önerdiyse burun masajı da yapabilirsiniz.
Yavaşça eğilmek burnun asla zarar vermez. Burunda düşme yapmaz.
Kemik iyileşmesi de 1 ay sonunda oldukça tamamlanmış olacaktır.
Burundaki ödem düzenli aralıklarla buz uygulaması yapmak ve yüksekte yatmakla beraber hızlı bir şekilde atılabilir.
Kalın deri yapısına sahip burunlarda burun ucuna basan yük daha fazla olduğu için burun ucunu taşıyan iskelet daha güçlü olmalıdır. Aksi takdirde burun ucunda düşme meydana gelebilir. Bu nedenle burun estetiği ameliyatında burun ucunu burnun arkasına doğru iten kuvvetler yeterince azaltılmalı ve rahatlatılmalıdır.
Eriyen dikişler kullanıldığından burun içindeki dikişler bir hafta on gün içinde kendiliğinden eriyerek kaybolacak; dikiş alma prosedürü olmamaktadır. Yaklaşık 8-9 gün içinde dışarıdan bakıldığında kişinin ameliyat olduğu fark edilmeyecek düzeyde iyileşme sağlanacaktır.
Tampon konulsa da konulmasa da ameliyattan sonraki ilk 3-4 gün ödem, şişlik ve pıhtılardan dolayı burundan nefes alınamaz. Bunu hastalarımızın bilmesi gerekmektedir.
Hastaların burun estetiği sonrası banyo yapmaları için 1 gün geçirmeleri genel itibariyle yeterlidir.
Tamponun ne kadar kalacağı türüne göre değişir. Ameliyat sonrası sünger tampon kullanılmışsa en fazla 3 gün sonra çıkarılmalıdır. Silikon tampon enfeksiyona neden olmayacağı için 1 haftaya kadar burunda kalabilir ancak 5 gün sonra çıkarılır.
Burun estetiği sonrası yan yatmak özellikle ameliyattan hemen sonra uygun bir pozisyon değildir. Uzmanlar ameliyat sonrası ilk günlerde başınızı 30-45 derece açılı olarak destekleyip sırt üstü uyumanızı tavsiye etmektedir. Bu sayede ödem ve şişlik riski azalırken, iyileşme süreci daha hızlı ilerler.
Hekimler olarak önerilen süre 15 gündür, lakin 7 gün sonra çalışma hayatına ya da eğitim hayatına dönülmesinde de bir sakınca yoktur.
Tampon kayması, genellikle tamponun yanlış yerleştirilmesi, erken çıkarılması veya burun içindeki aşırı basınç nedeniyle oluşur. Bu durum, tamponun burun boşluğunda hareket etmesine ve beklenmedik bir şekilde yer değiştirmesine neden olabilir.
Estetik burun operasyonlarında hastaların burnunu kocaman gösteren, şişliğin ve morluğun daha fazla olmasına sebep olan tamponlar, birçok cerrah tarafından artık kullanılmamaktadır.
Ameliyattan sonra, enfeksiyondan korunmak için 1 ay denize-havuza girmemeniz önerilir. 2 ay gözlük kullanılmaz (güneş gözlüğü dahil), 2 ay güneşten korunmak gerekir. Bunun için şapka takmak veya doğrudan güneşe çıkılacağı zaman yüksek faktörlü güneş koruyucu (50+ faktör) kullanmak gerekir.
Gece yatmadan önce her iki burun deliğinize nohut büyüklüğünde krem sıkıp kuvvetlice içinize doğru çekin. Sabah kalktığınızda burnunuzu sıkmadan hafifçe sümkürerek temizleyin. * Ameliyattan sonra 6-12 hafta koku almanız eskisi gibi olmayabilir.
Genel olarak burun estetiği ameliyatları sonrası hastanın iyileşme süreci yani toparlanma süresi 6 ayla bir yıl arasında değişmektedir. Burun estetiği ameliyatlarında iyileşme süreçleri her hastada aynı olmamakla beraber ince derili kişilerde iyileşme daha hızlı olmaktadır.
Başı yüksekte tutacak şekilde sırt üstü yatmak en doğrusudur. Burun ameliyatı sonrası yan yatmak burun ve göz kapakları arasındaki bölgede şişme oluşturur. Burun estetiği sonrası ödem ve şişlik oluşması oldukça normaldir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri