Okaliptüs yağı: yastığınızdan koklayacağınız birkaç damla okaliptüs yağı sayesinde uyurken rahatlıkla nefes alabileceksiniz. Papatya: demlenmiş papatya suyunu koklamak mukusu yumuşatacak ve burun kanallarınızı açacaktır. Burun deliklerine zeytinyağı damlatmak tıkanıklığı etkili bir şekilde açıyor.
Sonuç olarak sabah-akşam temiz burun içine küçük serçe parmağınızın ucu ile süreceğiniz susam yağı gripal enfeksiyonlardan olabildiğince korurken, özellikle ilkbahar mevsim geçişlerindeki muhtelif alerjik reaksiyonları da sakinleştirebilecek etkileri barındıran önemli bir ayurvedik gündelik rutindir.
Lavanta: Burun tıkanıklığı için en etkili yöntemlerden biridir lavanta çiçeği. Kaynayan 1 bardak suyun içine lavanta koyup 15 dakika kadar demleyin ve sonra süzün. Suyu gün içinde burnunuza çekin. Papatya suyu: Papatya suyu da lavanta gibi etkili bir yöntemdir.
Diye merak edenlere bu yağın kullanım alanının oldukça geniş olduğunu söyleyebiliriz. Geniz ve burun tıkanıkları, solunumdaki problemler, grip, soğuk algınlığı ve solunum yolu enfeksiyonları kekik yağı sayesinde geçebilir.
İlgili 25 soru bulundu
Tuzlu suyu buruna çekmek, bol su içmek, buhar solumak, sıcak kompres uygulamak ve bulunduğunuz ortamda nemlendirici bulundurmak burun tıkanıklığını gidermenin en hızlı yollarıdır.
Tıkanıklığın olduğu dönemlerde buruna tuzlu çekilebilir veya denize girilebilir. Özellikle klimalı ya da kaloriferli ortamlarda bulunanlar burun tıkanıklığını engellemek için ortamı nemlendirmelidir. Buhar makinesi ya da odada kaynayan su bulundurmak burun tıkanıklığına iyi gelir.
Nefesinizi tutmak beyin yaşama iç güdüsünü dikkate alarak burun deliğinizi temizliyor. Burnunuzu tıkayın ve kafasını çok fazla olmayacak şekilde geriye doğru yaslayın. Rahatsız olacak duruma geldiğinizde parmaklarınızı çekin ve burun tıkanıklığına elveda deyin.
Burun deliklerine zeytinyağı damlatmak da tıkanıklığı açacaktır. Bol su tüketiminin de tıkanıklığı iyileştirici özelliği vardır.
Doğru ve yararlı olduğunu düşünmüyorum' yanıtını verirken, Biyokimya Uzmanı Dr. Ayşegül Çoruhlu ise, "Her türlü solunum yolu enfeksiyonunda hatta alerjilerde burun içi mukozasındaki inflamasyonu (iltihap) desteklemeye çalışmak için sade yağ veya tereyağını burun içine sürmek anlamlıdır" açıklamasında bulundu.
Yapılan çalışmalarda düzenli olarak çörek otu yağı kullananlarda burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı, burun akıntısı ve hapşırma gibi alerji belirtilerinde iyileşme görülmüştür. Çörek otu yağının anti-inflamatuar özellikleri astım belirtilerini de hafifletebilir.
Solunum Yolu Sorunları: Biberiye yağının buharını solumak, tıkalı burun ve solunum yolu sorunlarını hafifletir. Özellikle soğuk algınlığı ve gripten kaynaklanan rahatsızlıklarda rahatlatıcı olabilir.
Masaj yağlarının içerisinde değerlendirebileceğiniz yağı, kışın hasta olduğunuzda solunum yollarınızı rahatlatmak için de kullanabilirsiniz. Banyo veya duş sırasında suya birkaç damla okaliptus yağı damlatarak sıcak su ve buharın desteği ile solunum yollarınızın rahatlamasını sağlayabilirsiniz.
Evde alınabilecek önlemler ise soğuk buhar veren nem cihazları ile bebek/çocuğun yattığı odanın nemlendirilmesi, yastık veya yatak başına uçucu bitkisel burun açıcı yağlardan damlatılması veya en basitinden bir kuru soğanın bıçakla bölünüp başucuna konması söylenebilir.
Okaliptus Yağı: Sinüzit ve Öksürüğe Doğal Reçete
Çocuk, genç, yaşlı her yaş grubunda güvenle kullanılan okaliptus yağı faydaları saymakla bitmiyor! Öksürüğü kesiyor, akciğerleri temizliyor, tıkalı burunları açıyor, sinüzite iyi geliyor!
İçine bir tatlı kaşığı karbonat ve bir tatlı kaşığı tuz katarak kaynatılan yarım çay bardağı kadar su önce soğutulur. Soğutulan bu karışım ister bir şırınga (iğnesi çıkarılmış) yardımıyla isterse de avuç içine alınarak burna çekilir. Böylece burun tıkanıklığı karbonat ve tuz karışımı ile kolayca açılır.
Başınızı yüksek tutmak için birden fazla yastık kullanabilirsiniz. Böylelikle nefes almanız daha kolay hale gelir. Duşta geçirdiğiniz süreyi artırabilir ya da sıcak suyun buharını burnunuza çekerek rahatlama sağlayabilirsiniz. Burun mukozosunun nemli kalması için başta su olmak üzere bol sıvı tüketimi önemlidir.
Zencefil, içeriği sayesinde mukoza akışkanlığını arttırarak geniz kanallarının açılmasını sağlar. Hem burun tıkanıklığına hem de boğaz enfeksiyonuna iyi gelir. Zencefil toz şeklinde ya da kök şeklinde aktarlarda bulunabilir. 2 bardak suyu kaynatın, içine 2 tatlı kaşığı zencefil tozu koyun.
Başınızı Yüksekte Tutun
Bu yüzden, mukus başa doğru akar ve nefes almayı zorlaştırır. Bu da muhtemelen sabahları sinüs bağ ağrısıyla uyanmanıza sebep olur. Başınızı birkaç yastık kullanarak yükseltmek sinüslerin daha rahat akmasını sağlayacaktır.
Burnun daha nemli olmasını sağlayan vazelin ile burun tıkanıklığınız hafifleyebilir. Tabi çok fazla vazelin sürmemeye ve burnu tahriş etmemeye dikkat edin.
Soğuk algınlığı, grip veya sinüzit gibi enfeksiyonlar ve alerjiler burun akıntısının ve burun tıkanıklığının yaygın nedenleridir. Araba egzozu gibi burnu tahriş edici durumlarda burun tıkanabilir. Bu duruma alerjik olmayan rinit denir. Burun akıntısı ve tıkanıklığına nadir de olsa tümörler de sebebiyet verebilmektedir.
Bol su içmek burun mukozasının nemli kalmasını sağlamaktadır. Klimalı veya kaloriferli ortamlarda havanın kuruması dolayısıyla burun içi kuruluğu meydana gelir. Bu da tıkanıklığa yol açmaktadır. Buna bağlı olarak odada buhar makinesi veya kaynar su bulundurularak burun tıkanıklığı önlenebilmektedir.
Sinüzit için ne iyi gelir? Tuzlu su, rahat nefes almaya yarayan yüksek yastık tercihi, sinüzitin sebep olduğu baş ağrısını hafifletmek için tarçın, burun bölgesinin açılması için sıcak bir banyo veya soğuk kompres sinüzite iyi gelen çözümler arasında yer alır.
Akut sinüzitler genellikle ilaç tedavisi ile iyileştirilir. Burada en önemli ilaç antibiyotiklerdir ve hastalığın şiddetine göre kullanım süreleri 10 ile 21 gün arasında değişir. Süreyi belirlemede en önemli kriter ise sarı yeşil burun akıntısının geçmesinden sonra en az 7 gün daha antibiyotik kullanılması.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri