Eğer araçtan beklentiniz daha yüksek devirlerde kullanmak ve yüksek hızlara ulaşmak (otoyol vs. yollarda yüksek hızla gitmek) ise beygir gücü yüksek araç tercih etmeli, eğer beklentiniz daha düşük devirlerde daha yüksek performans almak (dik yokuşlarda araç geçmek) ise tork gücü yüksek araç tercih etmelisiniz.
Tork mu Beygir mi? Aracın çekiş gücü iyi olsun isteniyorsa tork devri yani tork verisi önemli. Tork ne kadar yüksekse, aracın yük taşıma kapasitesi de o kadar fazla olacaktır. Büyük ağırlıktaki yükler, büyük çekiş gücü gerektirir.
Tork nedir beygir nedir? gibi pek çok soru akıllarını kurcalar. Araçların tork değerleri motordaki krank milinin bir dakikada yaptığı dönüş sayısını temsil eder. Tekerleklere itme veya dönme kuvveti olarak yansıyan dönüş sayıları ise araçların hızını ve çekiş gücünü etkiler.
Tork, aracın çekiş gücünü ölçmeye yarar. Aracın hareket etmesini sağlayan krank mili dönüşündeki güç, tork ile ölçülür. Bir araç için belirtilen tork sayısı, krank milinin 1 dakika içindeki dönüş sayısını ifade eder. Dolayısıyla bu sayı ne kadar yüksek olursa aracın çekiş gücü de o oranda yüksek olur.
Araçların çekiş gücünü belirleyen faktör torktur. Özellikle yokuş yukarı çıkmaya çalıştığınızda aracın performansının iyi olmasının asıl sebebi torkun yüksek olmasıdır.
İlgili 43 soru bulundu
Aracın motor gücü; hızlanma isteniyorsa beygir gücü, çekiş gücü isteniyorsa da tork yönünden değerlendirilmelidir. Şehir içi kullanım için 90 beygir gücü ve üstü yeterlidir. Çekiş gücü açısından ideal bir binek araç isteniyorsa da 200 Nm'den yüksek tork değerlerine sahip modeller değerlendirilmelidir.
'Tork değeri 170 Nm' gibi… Tork gücü, döndürme kuvvetini ifade eder. Ancak bu tekerleklerin dönme kuvveti değik, motor düzeneği içerisinde yer alan krank milinin dönme gücüdür. Tork değeri ile ifade edilen ise; krank milinin bir dakika içerisinde sağladığı dönüş sayısıdır.
4.7 metre uzunluğunda ve 1450 kg ağırlığında olan dünyanın en hızlı arabası; 600 beygir gücü ve 1600 Newton metre tork ile 8 litrelik w16 motordan güç alıyor. Yaklaşık 500 km/sa azami hıza sahip ve sıfırdan 100 km/sa hıza 2,1 saniyede çıkabiliyor.
3000 devirde 200 Nm tork üreten bir motorun metrik BG'si bg=(200*3000)/7023=85,4 BG'dir.
Beygir gücünün performansını aracın hız göstergesi üzerinden görmek mümkündür. Tork gücünü görmek içinse aracın devir göstergesine bakmak gerekir. Araç ne kadar az devirde yüksek hıza çıkıyorsa, tork gücü o kadar fazladır.
Şehir içi araç kullanımında 90 Hp (Beygir Gücü) yeterliyken, çekiş gücü bakımında uygun bir araç için ise 200 Nm den daha yüksek bir araç tork gücü değerine sahip araçlar tercih edilmelidir.
Benzinli araç için 4000 d/dk civarında en az 160 Nm, dizel araç için ise 1500-3500 d/dk aralığında en az 220 Nm olmalı bence.
Motor gücünün kaç HP olması gerektiği, kullanıcının ihtiyaçları ile doğru orantılıdır. Aracın beygir gücü ne kadar yüksekse aracın performansı da o kadar fazladır. 1 HP 746 watt güce karşılık gelir. Araç genellikle şehir içinde kullanılıyorsa aracın 90 HP ve üstünde güce sahip olması gerekir.
Motor aracın çalışmasını sağlayan ana parçadır. Motor gücü arabanın sahip olduğu maksimum hız, güç anlamına gelir. “Motor gücü nedir?” sorusunun cevabı beygir gücüyle benzer. Arabanın sahip olduğu HP sayısı motorunun gücünü ifade eder.
İlk olarak 1872 yılında James Watt tarafından kullanılmıştır. James Watt, bir atın 45 kilogramlık yükü 1 saniyede 1.1 metre çekebildiğini hesaplamış, ardından atın 1 saniyedeki 1 metre çekebilme gücünü 75 HP olarak kabul etmiştir.
Eğer araçtan beklentiniz daha yüksek devirlerde kullanmak ve yüksek hızlara ulaşmak (otoyol vs. yollarda yüksek hızla gitmek) ise beygir gücü yüksek araç tercih etmeli, eğer beklentiniz daha düşük devirlerde daha yüksek performans almak (dik yokuşlarda araç geçmek) ise tork gücü yüksek araç tercih etmelisiniz.
Sayılar ile örnek vermek gerekirse, normal bir binek aracı normal olarak 120-140 beygir gücüne ve 160 Nm tork seviyesine sahiptir. Teknik özellikler bakımından binek araca hemen hemen yakın değerlere sahip olan bir jipte ise 100 beygir gücü ve 280 Nm tork seviyesi bulunmaktadır.
Sırada 1 beygir kaç watt ve cc eder soruları var. 1 beygir, çeşitli sebeplerden dolayı watt ve cc olarak hesaplanabilir. Bu sayede matematiksel ve fiziksel işlemler doğru tamamlanmış, enerji ve güç arasında dönüşüm yapılmış olur. 1 beygir 745,712 watta eşittir.
Togg T10X Özellikleri
Togg T10X kaç beygir sorusu da yine en çok merak edilen soruların başında geliyor. 160 kW / 218 beygir güç ve 350 Nm tork üreten model, uygun koşullarda 0'dan 100 km/s hıza 7,4 saniyede çıkabiliyor.
Ünlü Amerikan modifiye şirketi Hennessey'in dokunuşlarıyla zaten güçlü olan otomobil daha da güçlendirilmiş ve tam 1000 beygir gücüne ulaştırılmış. Otomobilin 0'dan 100 km/s hıza ulaşması 2.7 saniye sürüyor! 6.2 litrelik V8 silindirli motor maksimum olarak 330 km/s hıza kadar ulaşabiliyor.
Yerli otomobil, 200 beygir güç ile 7,6 saniye, 400 beygir güç ile de 4,8 saniye altında 0-100 km/s hızlanabilecek.
Bu değer bize şunu anlatır; 200 Nm tork değerine ulaşmak için araç motorunun 4000 devirde çalışması gerekiyor. Böylece motor 4000 devirdeyken maksimum tork değerine yani 200 Nm'e ulaşır.
Tork Hesabı Nasıl Yapılır
Birlikte çalışmakta olan dişli çiftlerinde tork (N) oranı dişli sayısı (Z) ile doğru orantılıdır. Yani T1/T2=Z1/Z2 formülü ile çıkış torkumuzu bulacağız. Formülümüzü düzeyecek olursak: T2=T1*Z2/Z1 buradan çıkış torku T2= 47,75*40/10= 191 N-m olarak bulunur.
Torkun büyüklüğü şu üç özelliğe bağlıdır: Uygulanan kuvvet, eksene bağlı kuvvet, uygulama noktasındaki kaldıraç kolunun uzunluğu ve kuvvet vektörü ile kaldıraç kolu arasındaki açının sin değeri.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri