Dizel Partikül Filtresi Tıkandığında, aracınızda basınç ve ısı dengesi bozulur. Başlıca zarar gören parçalar, turbo egr valfi, enjektörler ve sırasıyla motor aksamı zarar görür. Start Stop problemlerine varana kadar nüfus eder.
Filtreniz Tıkandığında Çekiş düşüklüğü , yanmamış egzoz gazı kokusu , yakıt sarfiyatı , enjektör turbo egr valfi hataları , start stop devre dışı kalma , duman atma , motorun dengesiz çalışması , motorun sesli çalışması gibi problemler yaşayabilirsiniz.Filtrenizi temizleyip yada değiştirdikten sonra bu hususlarda ...
*Dizel partikül filtresi tıkandığında dolduğunda, gösterge panelinde motor arıza lambası veya egzoz arıza lambası (partikül filtresi arıza lambası) yanar. *Partikül filtresi dolu tıkanmışsa, aracın çekişi düşer, yakıt sarfiyatı artar, egzoz kokusu duyulabilir.
Dizel partikül filtresinde biriken partikül miktarı (binek araçlarda) yaklaşık 40 gramı geçerse, gösterge panelinde motor arıza lambası veya varsa özel olarak dizel partikül filtresi ikaz ışığı yanar. Eğer doluluk oranı eşik değeri aşarsa örneğin 45 – 50 gramı geçerse STOP ışığı yanar. Araç servise götürülmelidir.
Partikül filtresi tamamen tıkandığında, sürücü gösterge panelinde STOP ikaz lambası yanacaktır. Motor arıza modunda çalışır, çekiş düşer, en kısa sürede servise götürülüp bilgisayarlı partikül filtresi temizleme işlemi yapılmalıdır.
İlgili 15 soru bulundu
Adından da anlaşılacağı üzere, partikül filtresi zamanla dolar ve tıkanır. Filtrenin tıkanması sonucu motor performansı düşer, motor devrini zamanında almaması, çevreyi kirleten emisyon değerleri ve yakıt tüketimi gibi durumlara sebep olur.
Filtreniz Tıkandığında Çekiş düşüklüğü , yanmamış egzoz gazı kokusu , yakıt sarfiyatı , enjektör turbo egr valfi hataları , start stop devre dışı kalma , duman atma , motorun dengesiz çalışması , motorun sesli çalışması gibi problemler yaşayabilirsiniz.Filtrenizi temizleyip yada değiştirdikten sonra bu hususlarda ...
Çıkan gaz basıncının giren gaz basıncından düşük olması durumunda, sistem tarafından partikül filtresini temizlemek için motora sıvı kimyasal madde gönderilmektedir. Gönderilen sıvı madde motor içinde yakıtla birlikte yanmakta ve böylece motorun ısısı hızlıca yükseltilerek partikülün temizlenmesi sağlanmaktadır.
Partikül filtresi tıkandığı zaman :
Eğer aşağıdaki şikayetlerin en az birini aracınızda görüyorsanız partikül filtresi ciddi bir oranda tıkanmış olabilir ! 5-) Aracınızın motor sıcaklığı ( hararet ) sürekli yükseliyorsa.
Yolda giderken partikül filtresinin kendini temizleyebilmesi, 250-350 derecelik sıcaklıktan sonra başlar, yaklaşık 600 derecelik sıcaklık ideal temizleme sıcaklığıdır. Aşırı egzoz gazı sıcaklığı 800-1000 oC , partikül filtresine zarar verir, özelliğin bozulmasına sebep olur.
Dizel partikül filtresi içerisinde sürekli olarak biriken partiküllerin tıkanıklığa neden olmaması için temizlenmesi gereklidir. Bu temizleme işlemi ise sıcaklık vasıtasıyla sistem tarafından gerçekleştirilir.
DPF için devamlı yüksek devirli kullanmana gerek yok. Haftada 1 kez yarım saat yüksek devirli kullansan zaten DPF içindeki partiküllerin hepsi kül oluyor. Bu konu çok detaylı ama özetle, -Eğer her gün 25-30 km yol yapıyorsanız DPF kendi kendine temizlenir.
Kısa mesafe araç kullanılması, kötü yakıt kullanılması, motor genel arızaları, turbo arızası, egr arızası, enjektör arızası, motorla ilgili sensör arızaları, araç bakımlarının geciktirilmesi, partikül katkılı yağ kullanılmaması sonucu dizel partikül filtresi kendi kendini temizleyemez hale gelir.
Bu yöntem şehir içi trafiğinde yapılamaz, ancak uzun yolda aracın motoru ısınmış ve yüksek devirde (3000 – 3500 ) belli bir süre kullanılarak yapılır. Motor yüksek devirde çalıştığı zaman egzoz gazı sıcaklığı yükselir ve partiküller yakılarak dışarı atılır ve filtre manuel olarak temizlenmiş olur.
Normal sürüş şartlarında 250 bin kilometrelik kullanım ömrüne sahip dizel partikül filtresi ya da kısa adıyla DPF, otomobilin üretimi sırasında egzoz sistemi içerisine yerleştiriliyor.
Dizel Partikül Filtresi Kaç Km Sonra Tıkanır
Bunu etkileyen birçok faktör vardır. Örneğin yakıtın kalitesi, aracınızı kullanım şekliniz, uzun vey akışa mesafe araç kullanımı vb. Ancak genel olarak ortalama bir kullanıcının kullandığı varsayıldığında yaklaşık 110 bin km kadar arıza çıkarmayacağı belirtilmektedir.
Fakat hava filtresi tıkanmaya başladıysa motora ulaşan hava azalır. Bu yüzden performans düşer ve çiğ yakıt yakılmasından kaynaklı olarak yakıt tüketimi de artar. Ayrıca tek sorun bu değildir, motorda kurum birikmesine de neden olur.
Mazot filtresi tıkalıysa aracın motoru normalin dışında ses çıkaracaktır. Filtrenin tıkalı olması aracın motoruna yeterli yakıtın gitmesini engeller. Motor yakıtsız kaldığı zaman ise çalışma konusunda zorluk yaşar. Tıkalı motor filtresinin bir numaları belirtisi motorun sarsıntılı çalışmasıdır.
Aslında partikül filtrelerin kendini temizleme özelliği bulunmaktadır. Pasif rejenerasyon veya uygunsa Aktif DPF rejenerasyonu, sağlıklı bir dizel motor çalışma döngüsünün bir parçası olarak gerçekleşecektir.
Dizel Partikül Filtresi Tıkandığında, aracınızda basınç ve ısı dengesi bozulur. Başlıca zarar gören parçalar, turbo egr valfi, enjektörler ve sırasıyla motor aksamı zarar görür. Start Stop problemlerine varana kadar nüfus eder.
DPF Filtre boş olduğunda, turbo basıncınız fabrikasyon değerde olmayacak ve ileride turbo şarz problemleri yaşayabileceksiniz. Egr Valfi çalışmadığında veya iptal bypass olduğunda aracınızın çekişi performansı değişecek ve siyah duman atma, stop etme , motorda tekleme gibi problemleri yaşayabileceksiniz.
İşlem, 1 lt Temizleme Sıvısının (Kod No : 5169) 6 ila 8 bar basınçla, 5 ila 10 sn püskürtme - 5 ila 10 sn bekleme rutini ile yapılır ve ürünün tamamı 1 araçta kullanılır. Temizlik esnasında sonra döndürülerek ve ileri geri hareket ettirilerek filtrenin tamamının ürün ile temas etmesi sağlanmalıdır.
Çıkış gaz basıncının giriş gaz basıncından düşük olması durumunda partikül filtresini temizlemek için sistem tarafından motora sıvı kimyasal gönderilir. Gönderilen sıvı motordaki yakıtla birlikte yanarak motor sıcaklığını hızla yükselterek partikülleri temizler.
Araca zarar vermez, hava kirliliği adına yapılmış bir uygulamadır, hava daha az kirlensin diye yapılmış bir sistemdir, dolayısı ile tıkandığında aracınız çekişi düşer yakıtı artar, temizlenmesi ve iptali durumunda aracınızın performansı ve yakıt değeri olması gereken seviyeye gelir.
Yeni nesil araçlarda aracın bilgisayar sistemi ile egzoz yüksek ısı ile buluşturulur. Bu sayede de parçacıklar yanarak temizlenir. Yeni nesil araçların sistemi filtrenin tıkandığı ya da performansının düştüğü konusunda sizi uyarır. Yaklaşık 5 – 10 dakika içerisinde de dizel partikül temizliği tamamlanmış olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri