Tuzlu suyu buruna çekmek, bol su içmek, buhar solumak, sıcak kompres uygulamak ve bulunduğunuz ortamda nemlendirici bulundurmak burun tıkanıklığını gidermenin en hızlı yollarıdır.
Kaynamış suyun içine nane yağı, okaliptus, papatya gibi rahatlatıcı bitkiler ekleyip solunur. Böylece burun tıkanıklığı buhar yöntemi ile giderilmiş olur.
Bol sıvı tüketimi: Bol su içmek, mukusun incelmesine ve daha kolay atılmasına yardımcı olur. İlaç tedavisi: Bazı durumlarda, burun tıkanıklığını açmak için burun spreyleri veya antihistaminikler gibi ilaçlar kullanılabilir.
İlk olarak, nemli hava solumak, nemlendirici veya buhar makinesi kullanmak, geniz akıntısının azalmasına yardımcı olabilir. Ayrıca, bol su içmek vücudu nemli tutar, mukusu inceltir ve geniz akıntısını hafifletebilir. Tuzlu su ile gargara yapmak da boğazı yatıştırabilir ve mukusu temizleyebilir.
İlgili 20 soru bulundu
Burnun içini neti potu gibi bir araçla temiz tutun
Neti potu tarzında bir burundan sıkıp, diğer burundan burun içini akıtarak temizlemeye yardımcı olan yöntemler sinüslerin de temizlenmesine yardımcı olacaktır.
Tedavide burun açıcı spreyler ve soğuk algınlığı hapları, alerji hapları ve spreyleri, burun ile sinüs yıkama sıvıları ve spreylerinden faydalanılır. Kronik sinüzitler ise öncelikle ilaç tedavisi ile tedavi edilmeli, fakat dirençli vakalarda ve tekrarlayan durumlarda cerrahi tedavi düşünülmeli.
Uzun süreli burun tıkanıklığı genellikle burun orta direğinin eğriliği (Deviasyon), burun eti (Konka) büyüklüğü, Geniz eti büyümesi, nazal polip( alerji veya sinüzit kaynaklı olabilir), Kronik sinüzit yıllardan beri olan burun tıkanıklığının bir sebebi olarak karşımıza çıkabilir.
Tıkanıklığın olduğu dönemlerde buruna tuzlu çekilebilir veya denize girilebilir. Özellikle klimalı ya da kaloriferli ortamlarda bulunanlar burun tıkanıklığını engellemek için ortamı nemlendirmelidir. Buhar makinesi ya da odada kaynayan su bulundurmak burun tıkanıklığına iyi gelir.
Baş parmaklarınızla burun köprüsüne hafifçe baskı yaparak masaj yapabilirsiniz. Ayrıca, burun kanatlarına ve gözlerin altındaki sinüs bölgesine de hafifçe masaj yapabilirsiniz. Bu, mukusun daha kolay hareket etmesini sağlayarak tıkanıklığı azaltabilir.
Değindiğimiz gibi nezle nasıl geçer İbrahim Saraçoğlu tarafından yanıtlanan bir sorudur ve Saraçoğlu en etkili yöntem olarak soğan kürünü önermektedir. Kabuklarını soyup dörde bölerek kaynattığınız soğanın suyunu hem hastalığı daha kolay atlatmak hem de tekrar nezle olmamak için tüketebilirsiniz.
5 dakikanın ardından, karışımdan hala buhar çıkarken başınızı kaba yaklaştırıyor ve yükselen buharı soluyorsunuz. 5 dakika kadar uygulamanız gereken bu yöntem, burnunuzun açılmasını şıp diye sağlıyor, siz de rahat bir nefes alıyorsunuz.
Bir bardak ılık suyun içerisine bir yemek kaşığı elma sirkesi ve bir tatlı kaşığı bal eklemek suretiyle hazırladığınız karışımı gün içerisinde 2 kez içerek burun tıkanıklığının önüne geçebilirsiniz.
Burnunuzu her temizlediğinizde bir burun deliğini tutun ve burnunuzu mendilinize hafifçe sümkürün. Bu yöntem gürültülü bir burun sümkürmesi kadar etkilidir, mukusu temkinli bir şekilde burundan çıkarır ve başkalarının duyularını korur. Öte yandan, yüksek ve tiz bir ses çok fazla basınç oluştuğu anlamına gelir.
Bunun için denize girmek ya da 1 bardak ılık suya 1 çay kaşığı sofra tuzu karıştırarak burundan çekmek faydalı olacaktır. Bol su içmek burun mukozasının nemli kalmasını sağlamaktadır. Klimalı veya kaloriferli ortamlarda havanın kuruması dolayısıyla burun içi kuruluğu meydana gelir. Bu da tıkanıklığa yol açmaktadır.
Burun tıkanıklığı, burun dokularını tahriş eden bir etkenden kaynaklanabilir. Soğuk algınlığı, grip veya sinüzit gibi enfeksiyonlar ve alerjiler burun akıntısının ve burun tıkanıklığının yaygın nedenleridir. Araba egzozu gibi burnu tahriş edici durumlarda burun tıkanabilir. Bu duruma alerjik olmayan rinit denir.
Bir pamuklu çubuk kullanarak her bir burun deliği içine sürülecek biraz vazelin, burnunuza kuruluğu önleyip tıkanıklığa fayda sağlayacaktır.
Burun tıkanıklığını önlemek için sigara kullanılıyorsa bırakılmalı ve sigara içilen ortamlardan uzak durulmalıdır. Burun tıkanıklığı yaşanılan süreçte daha az miktarda süt tüketmek de burun tıkanıklığına iyi gelir. Limon, zencefil, nane, tarçın, zerdeçal gibi bitki çaylarını tüketmek burun tıkanıklığına iyi gelebilir.
Koyu kıvamlı burun akıntısına eşlik eden burun tıkanıklığı ve yüz bölgesinde ağrı, dolgunluk ya da basınç hissi bu 3 belirtiyi oluşturur. Tek başına baş ağrısı akut sinüzit için tanısal öneme sahip değilken, yüzde dolgunluk hissi bazen akut sinüzit tanısı için tek başına yeterli olabilir.
Tıkanık burun; sinüzit, kulak iltihabı, kulakta sıvı birikimi, farenjit(boğaz tahrişi), larenjit(ses kısıklığı), bronşit(bronş iltihabı), yumuşak damak sarkması, horlama ve uykuda nefes durması hastalıklarına neden olabilir.
Alerjik reaksiyonlara bağlı burun mukozası şişmeleri diğer sık görülen tıkanıklık nedenidir. Alerjik nezlesi olan hastalarda tıkanıklığın yanı sıra burunda kaşıntı, hapşuruk ve sulu, berrak burun ve geniz akıntısı da bulunmaktadır.
İbrahim Saraçoğlu, sinüzit şikayeti olan danışanlarına papatyayı tavsiye etmektedir. Sıcak suda papatyayı demleyin ve bi havlu ile başınızı sarıp papatyanın buharını içinize çekin. Çok geçmeden burun tıkanıklığı gidecektir.
Alerji ve soğuk algınlığına bağlı burun akıntısını durdurmak için sıcak bir duş alabilir, evin havasını nemlendirmek için buhar makinesi kullanabilir ya da burun ve çevresine sıcak tatbiki yapabilirsiniz. Burun akıntısına tıkanıklık da eşlik ediyorsa tuzlu su çözeltileri hazırlayarak burnunuzu temizleyebilirsiniz.
Dr. Feridun Kunak, içerisinde nane, okaliptus yaprağı, lavanta, adaçayı, nane yağı, papatya ve kekik olan sinüzite iyi gelen, sinüsleri açan buhar banyosu yapımını ekrana getirdi. Kunak, karışımı on beş dakika kaynattıktan sonra buharın içe çekilmesini tavsiye etti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri