Burun akıntısına genelde burnun içini tahriş edebilen soğuk algınlığı, alerji, sinüs enfeksiyonları veya grip neden olur. Bazı insanların burunları bilinen bir sebep olmaksızın sürekli akar. Yine koronavirüs ve polen, evcil hayvanların tüyü ve toz alerjileri de burun akıntısının nedenleri arasında yer alır.
Örneğin, ince ve berrak akıntı Soğuk algınlığı, grip ya da alerji olduğunu gösterir. Koyu ve sarımsı veya yeşilimsi sarı akıntı mikrobik (bakteriyel) iltihabı gösterir. Kafa travması sonrasında başlayan sulu, şeffaf akıntı kafa tabanında bir kırık oluştuğunun ve beyin omurilik sıvısı kaçağının belirtisi olabilir.
Kulak Burun Boğaz (KBB) :
Burun akıntısı
Prof. Dr. Ferhat Erişir, burundan gelen beyin omurilik sıvısının birincil nedenleri arasında kazalar, travmalar ve buruna gelen darbelerin etken olabileceğine dikkat çekerken, hastaların geçirmiş oldukları operasyonlarda yaşanan komplikasyonların da sebep teşkil edebileceğini kaydetti.
İlgili 18 soru bulundu
Bu sorunların başında ise beyin omurilik sıvısı kaçağı gelir. Bu durum genellikle kafa travması ya da burun bölgesinden ameliyat geçiren kişilerde rastlanıyor. Beyni içinde barındıran sıvı, beyin zarında delinmeye bağlı olarak burun yoluyla dışarıya akıyor.
Beyin omurilik sıvısı kaçakları, beyin ve omuriliği çevreleyen koruyucu zarların (meninks) bir yerinde yırtılma veya delinme sonucu beyin omurilik sıvısının (BOS) sızması durumudur. Bu sızıntılar genellikle baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma, ense sertliği gibi belirtilerle kendini gösterir.
BOS Kaçağı Tanısı Nasıl Konulur? Kafa travması veya burun ve sinüs bölgesinde ameliyat hikâyesi olanlar başta olmak üzere tüm hastalarda burundan tek taraflı olarak ve öne eğilmekle, ıkınmakla fazlalaşan berrak akıntı olması BOS kaçağı ihtimalini akla getirmelidir.
Meningoensefalit, subaraknoid kanama ve psödotümör serebri gibi patolojik duruma larda BOS basıncı yükselir. Normal BOS: Serebro-spinal sıvı normalde berrak ve renksizdir. Milimetre küpte 0-3 mononükleer hücre bulunabilir.
Sonuçlar çok ciddidir: hafif baş ağrısından dayanılmaz baş ağrısına kadar geniş bir yelpazeye sahiptir. Birçok hasta yataktan ayrılamaz hale gelir veya kafasını hareket ettiremez. Kusma, bulantı, aşırı hassasiyet, görme bozuklukları ve birçok daha şikâyete neden olabilir.
Burun akıntısı, nostril olarak da adlandırılan burun deliklerinden mukus akışının olmasıdır. Mukus, nazal boşluktaki hücreler tarafından üretilen koruyucu bir maddedir ve solunan havayı nemlendirir.
Sinüzitten şüphelendirecek en önemli belirti genizden arka tarafa akan yapışkan akıntı ve bu akıntının yeşil ya da sarı renkte olması. Ayrıca sümkürürken mendile boşalan akıntının rengi de tanıda yardımcı olur.
Alerjik Rinit, burun mukozasının (burun iç yüzünü örten zarın) enflamasyonu (ödemi - enfeksiyona bağlı olmayan iltihabı) olarak tanımlanır. Burunda kaşıntı, hapşırık, sulu burun akıntısı ve burun tıkanıklığı ile karakterizedir. Baş ağrısı, koku alma bozukluğu ve konjuktivit gibi bulgular da eşlik edebilir.
Mukusun şeffaf olması endişelenecek bir şey olmadığı anlamına geliyor. Ancak miktarı çok artarsa alerji, soğuk algınlığı veya grip başlangıcı olduğuna işaret edebilir.
Normal şartlarda 7-10 günlük süre zarfında kendiliğinden geçen nezle; sinüzit, orta kulak iltihabı veya pnömokok gibi hastalıklara sebebiyet verirse iyileşme süresi uzayacaktır. Ayrıca sigara kullanan kişilerde belirtiler daha uzun süre seyredebilmektedir. Soğuk algınlığı (nezle) çoğunlukla grip ile karıştırılır.
Özellikle erişkinlerde tek taraflı burun akıntısı her zaman sinüzit şüphesi uyandırmalıdır. Sekresyon (akıntı) renksiz ve değişen kıvamlarda, ancak sıklıkla sarı-yeşil ya da kanla karışık olabilir. Genellikle kokulu, hem burnun ön bölümünden, hem de nazofarenks içerisine doğru drene olur.
BOS kaçağının en önemli belirtisi genellikle tek taraflı burun akıntısıdır. Akıntı süreklidir ve berrak renklidir. Bu durumda akan sıvının BOS sıvısı olup olmadığını anlamak için akan sıvıda bazı testler yapılır.
BOS alınmasının teorik riskleri enfeksiyon, lokal kanama, sinir yaralanması ve beyin herniasyonu olarak sayılabilir. Pratikte ise bunlar çok nadiren izlenmektedir. Yazarın kişisel tecrübesi bu risklerin son derece düşük olduğu yönündedir.
Beyin omurilik sıvısının çok fazla olması beyni baskı altına sokar. Bu basınç ise beyin dokusuna zarar verebilen beyin ödemi ile neden sonuçlanabilir.
Bu durumdaki hastalarda şiddetli baş ağrısı olmakta, hatta ameliyat sonrası kısa bir süre baş ağrısı da devam edebilmektedir. Teşhis ve tedaviye geç kalındığı durumlarda ise burun içindeki mikroplar beyine karışıp hastanın menenjit geçirmesine sebebiyet vermekte, bu durum da hastanın hayatına mal olabilmektedir.
Hidrosefali kendiliğinden iyileşmez ve ilaçla tedavi edilemez, tek çözüm ameliyattır. Şant takılarak gerçekleştirilen ameliyatın hastalık teşhis edildikten sonra en kısa zamanda yapılması gerekir.
Genellikle beyinde sıvı birikmesi olarak tanımlanır. Belirtilen su, beyin-omurilik sıvısıdır. Beyin omurilik sıvısı gün boyunca devamlı olarak yapılır ve geri emilir, beyni ve omuriliği sarar ve devamlı bir dolaşımı vardır.
✨”Bel omurlarının arasından özel bir iğne ile gireceğiz ve Beyin -Omurilik Sıvısını (BOS) alcağız. “ ✨Merak etmeyin! Pek bir acı hissetmeyeceksiniz” desek bileeeee....
Sinüzit, sarı veya yeşilimsi renkte gelen burun akıntısı, burun tıkanıklığı, yüzde dolgunluk ve ateş, koku duyusunda azalma ve baş ağrısı gibi belirtilere sahiptir. Akut ve kronik sinüzitte ortaya çıkan belirtileri şu şekildedir: Sarı veya yeşil renkteki burun akıntısı
Yapılan incelemeler Aragon'un burnundan gelen sıvının beyin omurilik sıvısı olduğunu ortaya çıkardı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri