Türkçe, matematik gibi hiyerarşik sıra izleyen derslerde bir uzun dönemli amaç ve bu amacın kısa dönemli amaçları bulunmalıdır. Öğrencinin aldığı her ders için BEP hazırlanır.
BEP öğrencinin nereye ulaşacağının ve nasıl ulaşılacağının belirtildiği bir yol haritasıdır. Bu haliyle BEP özel gereksinimli öğrenciye verilecek hizmetlerin yazılı bir kaydıdır (Olson ve Platt, 2004). BEP aynı zamanda yasal bir zorunluluktur.
Kaynaştırma raporu olan her bir öğrencinin destek eğitimi(bep) planı yapılsa da yapılmasa da kaynaştırma raporlu öğrenci için bep dosyası oluşturulmalıdır.
Tüm bunlarla birlikte BEP' in özel gereksinimli tüm çocuklar için hazırlanması yasal bir zorunluluktur (Kargın, 2007).
İlgili 45 soru bulundu
BEP, 2006 Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği Madde 72'de tanımladığı üzere BEP Geliştirme Birimi tarafından hazırlanır.
BEP Dosyası Kimde Kalır? BEP dosyası, BEP Geliştirme Birimine başkanlık eden kişide (müdür veya müdür yardımcısı), sınıf öğretmeninde ya da rehber öğretmende kalır.
ÖĞRENCİMİZİN KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİNE DAİR ÖZEL EĞİTİM KURUL KARARI DÖNEM ORTASINDA GELDİ. BEP YAPILMASI ZORUNLU MUDUR? Evet, yapılması gerekmektedir. En kısa sürede BEP Geliştirme Birimi oluşturulur ve öğrencinin yetersizlik türü, ihtiyaçları ve eğitsel performansı göz önüne alınarak öğrenci için BEP hazırlanır.
Destek eğitim odasında öğrencilerin eğitim performansları dikkate alınarak birebir eğitim yapılır. Ancak; BEP geliştirme birimi gerektiğinde eğitim performansı aynı seviyede olan öğrencilerle birebir eğitimin yanında en fazla 3 öğrencinin bir arada eğitim alacağı grup eğitimi de yapılması için karar verebilir.
Bedensel engelli birey için BEP geliştirme birimince hazırlanacak Bireyselleştirilmiş Eğitim Planları, gelişim basamakları göz önüne alınarak hazırlanmış olan Bedensel Engelliler Destek Eğitim Programı'na dayalı olarak oluşturulacaktır.
Kaynaştırma eğitimi; özel eğitim gerektiren bireylerin, yetersizliği olmayan akranları ile birlikte eğitim ve öğretimlerini resmi ve özel; okul öncesi, ilköğretim, orta öğretim ve yaygın eğitim kurumlarında sürdürmeleri esasına dayanan, destek eğitim hizmetlerinin sağlandığı özel eğitim uygulamalarıdır.
* Özel eğitime ihtiyacı olan öğrencinin sınıf öğretmeni veya hazırlanan programın içeriğine uygun branş öğretmeni, * Gerektiğinde izleme tanılama ve değerlendirme ekibinden görevli bir kişiden oluşur.
Özel eğitime gereksinim duyan öğrencilere yönelik hazırlanmış olan BEP ve eğitsel hizmetlerinin yılda en az bir kez gözden geçirilmesi ve yeniden düzenlenmesi, öğrencinin okul başarısı için oldukça önem taşımaktadır.
BEP, öğrencinin değişen gereksinimlerine göre yeni düzenlemelerin yapılabildiği bir planlamadır. BEP' in etkililiği, bu gereksinimler doğrultusunda düzenlenerek; izleme ve değerlendirme sürecinin işletilmesi ile mümkündür. BEP, bir öğretim yılı için hazırlanır.
Veliye mutlaka görüşme tutanağı imzalatılmalıdır. Yani başka bir deyişle bu konuda aileye BEP konusunda yasal haklarının anlatıldığı fakat velinin destek odasını reddettiğini ifade edilmelidir. Bunun yanı sıra bunun için veli eğer BEP istemiyorsa bunu okul idaresine yazılı olarak ifade eden bir dilekçe de verebilir.
Destek Eğitim Odası Açmak Zorunlu mudur? birlikte aynı sınıfta eğitimlerine devam eden özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler ile özel yetenekli öğrencilerin öğrenim gördüğü okul ve kurumlarda “Destek Eğitim Odası” açılması zorunludur.
Destek Eğitim Odasında bireysel eğitim yapılması esastır. Çünkü her öğrenci için hazırlanacak BEP ler o öğrencinin ihtiyaçları doğrultusunda ve o öğrenciye özel hazırlanır.
a. Çocuğun özel eğitim gereksinimlerinin belirlenmesi; tanılama, izleme ve değerlendirme ekibi tarafından mümkün olduğunca ev gözlemleri ve gelişim ölçekleri kullanılarak yapılır. b. Eğitsel tanılama, izleme ve değerlendirme ekibi tarafından yapılacak inceleme ve değerlendirme çalışmaları, en az altı ayda bir yinelenir ...
MADDE 7 – (1) BİLSEM'deki eğitim ve öğretim etkinliklerinin aşağıda belirtilen ilkelere uygun olarak düzenlenmesi ve yürütülmesi esastır: a) Eğitim hizmetleri özel yetenekli öğrencilerin performansları ve eğitim ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanacak BEP'e göre yürütülür. b) BEP hazırlanırken özel yetenekli ...
ç) İşitme yetersizliği, zihinsel yetersizliği veya otizmi olan öğrenciler, her tür ve kademede velinin yazılı talebi ve BEP geliştirme biriminin kararı doğrultusunda yabancı dil dersinden muaf tutulabilirler. Bu öğrenciler merkezi sistem sınavlarında, yabancı dil dersi sınavından muaf tutulurlar.
CEVAP : BEP Geliştirme Birimi; gezerek özel eğitim görevi verilen öğretmen veya RAM temsilcisi olmaması durumunda da oluşturulur. BEP Birimi Rehber öğretmen, İlgili müdür yardımcısı, sınıf öğretmeni ve öğrenci velisinin katılımı ile oluşmaktadır.
Şöyle ki; Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği gereği hem de 2017/28 nolu Genelge (Kaynaştırma Bütünleştirme Yoluyla eğitim uygulamaları) gereğince, okul ve kurumlarda özel eğitime ihtiyacı olan öğrenciler ile özel yetenekli öğrenciler için, Destek Eğitim Odası açılması zorunludur. Bu zorunluluk yasa gereğidir.
BEP hazırlanırken özel gereksinimli öğrenci için hem uzun hem de kısa dönemli hedefler belirlenir. Uzun dönemli hedefler genellikle yıllık olarak belirlenirken, kısa dönemli hedefler her bir uzun dönemli hedefe ulaşmak için gerekli olan alt hedefleri oluşturmaktadır.
BEP okulda oluşturulan Özel Eğitim Kurulu üyeleriyle birlikte öğrenciler için oluşturulur. Günümüzde çoğu okulda bu planı Özel Eğitim Öğretmeni hazırlar. BEP planı hazırlamak ilk bakışta zor olarak görünse de sistemi kolay ve pratiktir. Gelin bir BEP planı nasıl hazırlanır hep birlikte görelim.
3-Kaynaştırma Eğitimi alan öğrencilere yönelik olarak BEP geliştirme birimi tarafından öncelikle Bireyselleştirilmiş Eğitim Programlarının hazırlanmadan önce 'Eğitsel Performans Formu'nun ilgili ders öğretmenlerince doldurulması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri