Holistik hemşirelik bakımı beden, zihin, ruh, duygular, çevre, ilişkiler ve hayatın sosyal, kültürel yönünün birbirine bağlı olduğu ve bir bütün olarak ele alınmaları gerektiğini savunan özel bir hemşirelik uygulamasıdır.
Bütüncül sağlık yaklaşımı, bireyin fiziksel, zihinsel, ruhsal, sosyal ve manevi olarak bir bütün olduğunu ve her bireyin çevresi ile birlikte ele alınması esasına dayanır (Uğurlu E., 2014).
Bütüncül Sağlık Kavramı, bireyin fiziksel, ruhsal, zihinsel ve sosyal alanlarda bir bütün olarak ele alınmasını, her bireyin birbirinden farklı olabileceğinin göz önünde bulundurularak değerlendirme yapılması ve sağlık ile hastalığın birbirinden ayrı düşünülemeyeceği esasına dayanır.
Tıbbi Model-3
Holistik model, Sağlığı bir insanın bütünüyle sağlıklı olma hali olarak fiziksel sağlıkla beraber aynı zamanda sağlığın sosyal ve ruhsal yönlerini de içerecek şekilde tanımlamaktadır. Bu modeldeki sağlık tanımı daha idealist bir tanım niteliğindedir.
Holistik bakış, yaşadığımız tüm kainatı bir bütün olarak görebilmeyi, yaşanılan her bir ana bütünsel bakabilmeyi, ama bunu yaparken de bütünün tüm detaylarını anlayabilmeyi sağlayan bir yöntemdir. “Helikopter bakışı” ya da “kuş bakışı” gibi.
İlgili 33 soru bulundu
Bütüncül yaklaşım (İngilizce: Holistic paradigm), birbiri ile ilintili ve eklemlenmiş birimlerin bir arada değerlendirilmesi ile öznenin niteliğinin kavranabileceğini kabul eden yaklaşım biçimidir.
(Kokkidou, 2008) Eğitimde bütünsel yaklaşım, hangi alanda olursa olsun öğretme ve öğrenme eyleminin tüm unsurlarının bir süreç dâhilinde planlanması, uygulanması ve değerlendirilmesini savunur. Öğrencinin öğretme ve öğrenme çevresini bir bütün olarak algılamasını önemser.
Bütüncül İzlem Modeli (Medical Home Model) çocukların sağlık ve gelişimsel durumlarının izlenmesi, desteklenmesi ve uygun tedavilerin sağlanması için gereken tüm koruyucu ve tedavi edici hizmetlerin aynı ekip tarafından, aynı mekânda, aynı “çatı altında” verilmesini sağlayan sağlık hizmeti modelidir.
Holistik bakım beden, zihin, ruhun birbirine bağlı olduğunu ve bir bütün olarak ele alınmaları gerektiğini savunmaktadır.
Belli bir hastalık üzerinden değil, tüm olasılıklar üzerinden inceleyip, hastanın daha çok kendisine önem verilen bir tedavi yöntemidir. Bütüncül tıp uygulamaları, modern tıbbın ve geleneksel tıp yöntemlerinin harmanlanarak birlikte kullanılması esasına dayanır.
bir sistemin ya da canlının tutarlı ve birleşik bir bütün olduğunu, bunun, bütünü oluşturan parçalar ya da özelliklerle açıklanamayacağını savunan yaklaşım ya da kuram.
Holism; bütünün kendisini oluşturan parçalardan öte bir şey olduğu görüşünü öne çıkaran felsefi yaklaşımların ortak adıdır. Bu yaklaşıma göre bütün sadece bileşen parçalarının analiziyle anlaşılamaz. Gerçeği duyabildiğimiz, görebildiğimiz tüm unsurlar bütünlüğü oluşturmaktadır.
Nisbet'e göre bütüncül düşünce “alan ya da içeriği bir bütün olarak içeren, alan ve nesne arasındaki ilişkilere dikkat etmeyi kapsayan, olayları bu ilişkilere dayalı olarak tahmin etme ve açıklama tercihidir” (Akt: Basu Monga, 2004, s. 11).
Holistik hemşirelik bakımı beden, zihin, ruh, duygular, çevre, ilişkiler ve hayatın sosyal, kültürel yönünün birbirine bağlı olduğu ve bir bütün olarak ele alınmaları gerektiğini savunan özel bir hemşirelik uygulamasıdır.
”. “Hangi sözlük, hangi dilsel ögeleri bir araya getirir?” sorusu bütüncül yapı ile ilgilidir. Bu yapı, “planlama, veri toplama, sözlüğe dâhil edilecek maddelerin seçimi, sözlük maddelerinin bir araya getirilme (dizilme) yöntemi” (Dash, 2007: 250-259) gibi sözlüğün çoğunlukla hazırlık aşamalarından oluşur.
Hemşire teorisyenlerinden Martha Rogers ve Collısta Roy'un teorileri de holistik görüş doğrultusundadır, Martha Rogers kişinin bütünlüğü ve çevresi ile etkileşirni üzerine odaklanmış hemodinamik kuralları geliştirmişitr.
Holistik genel anlam itibari ile doğal dengeleri önemseyen ve gözeten bir yaşam şekli ve tedavi biçimidir. Bu kelime hemen hemen her alanda kullanılabilir durumdadır. Bir diğer anlamı ise bütüncüllük ve tamamlayıcılık şeklinde ifade edilmektedir.
Holistik tıp alternatif ve geleneksel tıp yöntemleri ile klasik hastane tıbbı yöntemlerinin ihtiyaca göre birbirini tamamlayacak şekilde kullanılmasıdır. Holistik tıp bütünseldir, geniş görüşlüdür, tamamlayıcıdır. Klasik tıp ilaçları ve yöntemleri şikayetleri azaltmakta fakat tam bataklığı kurutamamaktadır.
Spiritüel bakım; bireyin duygusal ihtiyaçları başta olmak üzere, fiziksel ve ruhsal olarak yaşadığı sıkıntılarla baş etmesinde inançların, (her zaman tanrı ile ilişkilendirilmeyen) bireysel öğrenme ve kendini gerçekleştirme yaklaşımlarının tedavi sürecine dahil edilmesidir.
Bütüncül terapi yaklaşımı, kişinin beden, zihin, duygu ve ruh gibi tüm boyutlarını ele alan bir terapi yaklaşımıdır. Terapist, kişiyi bütüncül olarak anlamaya çalışır ve terapi sürecinde çeşitli teknikler kullanarak kişinin bütünlüğünü desteklemeye çalışır.
Çoklu bütüncül yaklaşım farklı analiz programlarının kullanılmasıyla nicel ve nitel yöntemlerin bir bütüncül anlayış çerçevesinde bir arada kullanılarak daha kapsamlı, geçerli ve güvenilir sonuçlara ulaşılması olarak açıklanabilir.
“Merkez- Çevre” modeli, en genel seviyede, karar alıcı kişi, grup ve kurumları içeren merkez ile, merkezin aldığı kararlardan doğrudan etkilenen çevre aktörleri arasındaki kimi zaman çatışmayı kimi zaman iş birliğini içeren ilişkileri çözümleyen yapısal bir model olarak tanımlanabilir.
Holistik eğitim, çocuğu, topluma verimli bir şekilde katkıda bulunan, çok yönlü ve kendine güvenen bir yetişkin olarak eğitmeyi amaçlayan bir eğitim yaklaşımıdır. Başkalarına özen ve çevreye saygıyı esas alır. Çocuğun duygusal, sosyal ve bilişsel iyi oluşunu eşit olarak önemser.
«Monolithic Kimlik: Bütüncül ve tekli yaklaşımı benimseyerek, kuruma ait tüm faaliyet alanlarında tek ve ortak göstergelerin kullanıldığı kurumsal kimlik türüdür» (Peltekoğlu, 2016: 543).
Bir konu ele alınırken, o konuyu şekillendirmede rol oynayan çeşitli politik, ekonomik, kültürel yapılara ve dinamiklere de odaklanarak yerel, ulusal ve küresel düzeylerde çalışılmasını savunan antropolojik yaklaşımdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri