Aktif toplamının hesabında, şirketin kendi aktif toplamından, bağlı ortaklıklarının ve iştiraklerinin kayıtlı değerleri çıkarılır. Bulunan tutara, bağlı ortaklıklarının aktif toplamının tamamı ve iştiraklerinin aktif toplamından kendi iştirak hissesi payına düşen kısmı eklenir.
Dönen ve duran varlıklar toplamına aktif toplamı denir. Varlıklar işletmenin yatırımlarıdır. İşletme nakit parasını kasaya koyarak kullanabilir, stok alarak kullanabilir ya da makine, teçhizat, taşıt vb. alarak da kullanabilir.
Aktif Kısım: Aktifler bilanço tablosunun sol kısmında yer almaktadır. Burada işletmenin elindeki tüm varlıklar ve alacaklar bulunmaktadır. Aktif kısım da kendi içerisinde dönen varlıklar ve duran varlıklar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Pasif Toplamı = Toplam Borçlar + Özsermaye
Kısa vadeli borçlar, işletmenin gelecek yıl içerisinde ödemekle yükümlü olduğu, uzun vadeli borçlar ise, işletmenin gelecek yıl içinde bütünüyle geri ödemeyeceği borçları ifade eder.
b) Öz kaynak oranının (öz kaynaklar/toplam aktif) en az 0,10, c) Kısa vadeli banka borçlarının öz kaynaklara oranının 0,75'ten küçük, olması gerekir. Bu kriterleri bir önceki yılda sağlayamayanlar, son üç yıla kadar olan yılların belgelerini sunabilirler.
İlgili 38 soru bulundu
Öz sermaye(=Öz Kaynak= Özvarlık) ; bir işletme sahibinin ya da sahiplerinin kendi kullanımına ayırdıkları sermayedir. İşletmenin kredi almadığı, piyasa borcunun olmadığı varsayımında, öz sermaye toplam varlıklara eşit olur. Buna göre Toplam Aktifler – Toplam Borçlar = Öz Sermaye şeklinde özetlenebilir.
Bilançonun baş tarafında borçlar, arka tarafında ise özkaynak hesapları yer alacak şekilde düzenlenir. Pasif tarafının ilk grubunda; özkaynak hesapları, ikinci grubunda uzun vadeli borçlar ve üçüncü grubunda ise kısa vadeli borçlar kısmı vardır.
Aktif: Bilançonun sol tarafında, işletmenin varlıklarını (mevcutlarını ve alacaklarını) gösteren kısımdır. Pasif: Bilançonun sağ tarafında, işletmenin kaynaklarını (sermayesini ve borçlarını) gösteren kısımdır.
Aktif hesaplar; Aktif hesaplar olarak adlandırılan hesaplar bilançonun sol tarafında bulunan varlıkların takip edildiği hesaplardır. Bu hesaplara varlık hesapları da denir. Varlık hesapları mevcutlar ve varlıklar olarak ikiye ayrılır. Ayrıca dönen varlıklar ve duran varlıklar olarak da ayrıma tabi tutulurlar.
Bilanço Eşitliği
Bilançoda aktifler ile borçlar arasındaki fark öz sermayeyi oluşturur, öz sermaye bu şekilde tespit edildikten sonra pasife yazılır ve böylece aktif-pasif denkliği sağlanmış olur.
Bir şirket finansal rapor bildirimi yaptığında ilk bakmamız gereken tablolar bilanço, gelir tablosu ve nakit akım tablosudur.
Zaman içerisinde getiri sağlayacak şekilde emlak yatırımı yapmak, birikim hesabı açmak, temettü, yani kâr payı şeklinde istikrarlı ödeme sağlayan şirketlerin hisse senetlerine yatırım yapmak pasif gelir kapsamına girer.
Bilanço Tablosu, işletmenizin belirli bir süre içindeki finansal durumunun anlık bir görüntüsünü sunabilir. Üç bölüme ayrılmıştır: varlıklar, borçlar ve özkaynaklar. Varlıklar ya bugün için bir değer ifade eder ya da daha sonra size değer sağlar.
Pasif hesaplar sisteme giriş yapamazlar ve dolayısıyla bu hesapların hiç bir özelliği kullanma yetkisi yoktur. İşlevsel hesaplar üst hesabının yönetimine bağlı kalmak şartı ile kendi alt hesaplarını sisteme ekleyebilir ve hesapları yönetme yetkisine sahip olabilirler.
Temel bilanço formülü: Toplam varlıklar = toplam yükümlülükler + toplam öz kaynaklar şeklindedir. Bir şirketin toplam varlıkları şirketin toplam yükümlülükleriyle toplam öz kaynaklarının toplamına eşit olmalıdır (toplam yükümlülükler üzerindeki sermaye öz kaynak olarak değerlendirilir).
Aktifte yer alan bu kalemler, yani bankanın varlıkları içinde en yüksek tutara sahip olan kalemler ise Likit Aktifler ile Kredilerdir. Banka bilançolarının pasifinde yer alan yükümlülükler ise, Mevduat, Mevduat Dışı Kaynaklar ve Özkaynaklar şeklindedir.
Aktif hesaplar daima borç kalanı, pasif hesaplar ise daima alacak kalanı verirler.
320 SATICILAR
İşletmenin kısa vadeli senetsiz, kredili, veresiye borçlarının izlendiği hesaptır. Pasif bir hesap olduğu için artışlar alacak, azalışlar borç tarafına yazılır. İşletme veresiye olarak mal satın aldığı için satıcıya olan borç 320 SATICILAR hesabında izlenir.
Aktif hesaplar işletme bilançosunun öz ve yabancı kaynaklarından oluşan sermayesine karşılık, işletme faaliyetine tahsis edilen değerlerin hareketlerini ve mevcutlarını gösterir. İşletmede çoğalmaya veya eksilmeye etken olan, kâr veya zarar doğuran değerler aktifte yer alır.
Aktif Bir Hoparlör ile Pasif Arasındaki Fark Nedir? Aktif hoparlör en temel anlamda mikser, doğru bir bağlantı şekli, amfi ve hoparlördür. Bunun tam tersi olan pasif hoparlörlerde ise bu bağlantı şemasını ayrı ayrı kullanmak gerekmektedir.
Bilançoda aktif ve pasifin birbirine denkliğine “Bilanço Denkliği” denir.
Pasif (kaynak) hesaplar; bankanın sahip olduğu varlıkların sağlandığı özkaynak ve yabancı kaynakları gösteren hesaplardır. gider hesaplarının izlendiği gruptur. Gelirler pasif hesaplar, giderler aktif hesaplar gibi çalışır.
Öz kaynaklar aynı anlamda olmak üzere öz sermaye veya öz varlık kavramları ile de adlandırılır. Öz kaynak işletme sahip ve ortaklarının tahsis ettiği sermaye ve otofinansman yolu ile elde edilen sermaye eklerinden oluşur.
İşletme sahip veya ortaklarının bilanço tarihinde işletmeye yapmış oldukları sermaye yatırımlarının tutarını gösteren ödenmiş sermaye ile, Sermaye Yedekleri, Kâr Yedekleri, Geçmiş Yıllar Kârları ve Geçmiş Yıllar Zararları ve Dönemin Net Kâr veya Zararını kapsar.
Yıllık mali bilanço toplamı şirketlerin yıllık olarak hazırladığı bilanço tablolarında yer alan aktifler toplamını yani şirketin mal varlığını ve alacaklarını ifade etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri