Bütünleştirilmiş etkinlik nedir? Bu etkinlik türünü şu şekilde açıklayabiliriz, bütünleştirilmiş yani birleştirilmiş etkinlikler, birden fazla etkinliğin uygun geçişler sağlanarak birleştirilmesinden oluşur. Etkinliklerin bir öğrenme sürecinde peş peşe sıralanmasına bütünleştirilmiş etkinlik denilmektedir.
Bütünleştirilmiş etkinlik; birden fazla etkinliğin uygun geçişlerle bir araya getirilmesinden oluşur. Etkinliklerin bir etkinlik planının öğrenme sürecinde arka arkaya sıralanması demek bütünleştirmek demek değildir.
Programda yer alan etkinlik türleri Türkçe, Sanat, Drama, Müzik, Hareket, Oyun, Fen, Matematik, Okuma Yazmaya Hazırlık ve Alan Gezileri şeklindedir.
*Yarı Yapılandırılmış Oyun Etkinlikleri: Çocukların gelişiminin bütün boyutlarda desteklenmesini hedefleyen, öğretmen veya çocuk tarafından başlatılan, çocukların aktif katılımı ile sürdürülen, çocuk merkezli, açık uçlu bir süreç olarak işleyen yaratıcı oyun etkinliklerinden oluşan oyunlardır.
Fen ve Doğa Etkinliği
Fen ve Doğa etkinlikleri çocukların bu meraklarının giderilmesinde; araştırma, gezi-gözlem ve deney yaparak çocuğun zihin ve dil gelişimine faydası olur. Neden-sonuç ilişkilerini gözlemleyerek ve yaşayarak eğitim ortamı hazırlanır.
İlgili 21 soru bulundu
Oyun hamuruyla oynamak çocuğunuzun motor gelişimini destekler, el kaslarının çalışması ve gelişmesini, el becerilerinin kuvvetlenmesini sağlar. El ve göz koordinasyonunun güçlenmesinin yanı sıra duyu organları da gelişir. Oyun hamurunun yumuşak dokusu stres atmaya yardımcıdır ve sakinleştirir.
Çizgi çalışmaları okul öncesi dönemde çocuklara çok faydalı olacak çalışmalardır. Bu çalışmalar çocuğun kalem tutmasını ve kalemi düzgün kullanmasına yardımcı olur. Çizgi çalışmaları çocukların el kol kaslarını kontrol etmelerini ve bu kasların güçlenmesini sağlar, dikkati artırır.
Etkinliğe Başlamadan Önce
Etkinliğin amacı ve malzemelerin buna uygun kullanılması planlanır. Malzemeler çocuklara tek tek tanıtılır. Hazırlanan etkinliğin erken bitmesi, işlememesi gibi durumlar dikkate alınarak alternatif etkinlikler düşünülür.
İşlevsel Oyun: Bu oyun evresi gelecek oyun evrelerinin temelidir. Bu evrede psikomotor ve dil becerilerinin alıştırmalarını yapıp,çevreye tanıyarak objeleri amacına uygun kullanmaya çalışır. Yapı-inşa Oyun: Bu evrede çocuklar nesneleri nasıl kullanacağına dair araştırmaları yaparlar.
Yapılandırılmış Görüşme:
Her katılımcıya önceden hazırlanan soruların, aynı biçimde ve aynı sırada sorulduğu bir görüşme türüdür. Görüşmeci, belirlenen sırada soruları sorarak her katılımcıdan verileri toplamaya çalışır.
Serbest zaman etkinlikleri; okul öncesi eğitim kurumlarında öğretmen rehberliğinde, çocukların küçük gruplar halinde kendi ilgi ve ihtiyaçları doğrultusunda ilgilendikleri etkinliklerdir.
Bu kapsamda okul öncesi eğitim kurumlarında; Haftada 5 (beş) gün ve günde 6 (altı) etkinlik saati süreyle aralıksız yüz yüze eğitim yapılacak ve bir etkinlik saati 30 dakika olacak şekilde planlanacaktır.
Okuma-yazmaya hazırlık çalışmaları, okul öncesi eğitimde yer verilen etkinliklerden birisi olup çocukların ilkokula uyumlarını ve hazır bulunuşluk düzeylerini desteklemek amacıyla yapılan etkinliklerdir. Bu etkinliklerle çocuklar okuma yazmaya ve ilkokula hazır hale getirilir.
Çocuk sayısı fazla olduğu takdirde ikinci grup oluşturulur. Ancak, her bir grubun azamî çocuk sayısı dolmadan yeni grup oluşturulamaz. Okul öncesi eğitim kurumlarında çocuklar için düzenlenen eğitim etkinliklerinin aralıksız olması esastır. Bir çalışma saati süresi 50 dakikadır.
Kazanım: Algıladıklarını hatırlar. Gösterge: Öğrendiği nesne, durum veya olayı bir süre sonra yineler.
Okul öncesi sanat etkinliklerinde heykel yapma, boya yapma, resim, mozaik çalışmaları, müzik aleti çalma, origami ve tiyatro çalışmaları öne çıkmaktadır. Bu etkinlikler çocukların ufkunu aydınlatmaya yardımcı olmaktadır. Hazırlanan tüm sanat etkinliklerinin belirli alanlarda faydaları bulunmaktadır.
Günümüzde yaygın olarak incelenen çocuk oyun türleri fiziksel oyun, yapı-inşa oyunu, dramatik oyun, doğal materyallerle oyun ve kurallı oyun olarak gruplandırılmaktadır.
Matematik etkinlikleri okul öncesi çağda çocuğun öncelikle akıl yürüterek çevresini tanımasını ve anlamlandırmasına yardımcı olur. Yaratıcı düşünmesini ve bilişsel gelişimini destekler. Günlük hayatta uygulayacağınız pratikler sayesinde sayma, ölçme, basit grafik okuma ve gözlem yapma becerileri edinmesini sağlar.
Hallmark (özellikli) , bir kasaba, şehir ya da bölgenin ruhu ve değerlerini taşıyan, düzenlendiği yer ile aynı adla anılan, yaygın bir kabul ve farkındalık kazanan etkinliklerdir. Hallmark (özellikli) etkinliklerde yöre ve etkinlik ayrılmaz bir algı oluşturmaktadır.
Okul öncesinde robotik kodlama, çocuklar için tasarım düşünme, problem çözme ve kodlama becerilerini geliştirmeyi amaçlayan bir eğitim programıdır. Bu program çocukların zihinlerini açık tutarak, merak duygularını tatmin etmeyi hedefler.
Çocuklardan tek sıra halinde birbirlerinin ardı sıra dizilmeleri istenir. Öğretmen sıranın başına geçerek bazı hareketler yapar (el sallama, başını kaşıma, dizlerini karnına çekme, vb.) ve çocuklardan bu hareketleri aynen taklit etmelerini ister. Önce yavaş hareket edilir ve hareketler giderek daha hızlanır.
Yaratıcılığı geliştirmek için çocuklarla yapılan drama etkinliklerini kapsar. Bir sözcüğü, kavramı, davranışı, tümceyi, fikri vb. tiyatro tekniklerinden yararlanarak, oyun veya oyunlar geliştirerek canlandırma olarak tanımlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri