Kuruluşu. Şiî bir devlet olan Büveyhîlerin egemenliği 932'den 1055'e kadar sürmüştür. Bu hanedana adını veren Ebu Suca Büveyh, savaşçı bir kabilenin başkanıdır. Oğullarından Ali Fars'ta, Hasan Rey'de ve Ahmet de Kirman'da bir Büveyh Beyliği kurmuştur.
Peygamber'in büyük atası Adnan'a, diğer taraftan da Sâsânî Hanedanına bağlanmak istenmiştir. Bu vesileyle Büveyhîlerin Arap, Fars, Türk ve Kürt gibi çeşitli etnik kökenden oldukları iddia edilmiş ve bunun için çeşitli mesnetler ileri sürülmüştür.
Halifenin Daveti üzere Bağdat'a gelen Tuğrul Bey, Büveyhî hükümdarı Meliku'r-Rahim'i etkisiz hale getirmesiyle birlikte Büveyhî Devleti'nin Bağdat'taki 110 yıllık hâkimiyetine son verdi.
Büveyhîler (Arapça: الْبُوَيْهِيُّون el-Büveyhiyyûn, Farsça: آل بویه Āl-e Būye; 945 - 1055), İran ve Irak'ta hakimiyet sağlayan Deylemi kökenli İrani ve Şii karakterli bir hanedan.
Hasan Ebu Ali Ruknüddevle adıyla, Büveyhoğullarının Rey kolu olarak, 935-976 yılları boyunca hükumdarlık yapmıştır. Hasan'a, Ruknüddevle adını dönemin Abbasi halifesi vermiştir ki Hasan'ın diğer kardeşlerine de İmâdüddevle (Ali Ebu Hasan) ve Müizzüddevle (Ahmet Ebu'l-Huseyn) adlarını verilmiştir.
İlgili 42 soru bulundu
Kürtler tarihte 27 Emirlik , 5 Cumhuriyet , 3 Devlet kurmuş ve yönetmişlerdir. Günümüzde ise Suriye, Irak ve İran'da özerk biçimde yaşamaktadırlar.
Kürtler, geleneksel olarak İranlı ve İrani kökenli olarak kabul edilirler ve İrani bir dil konuştukları için de ağırlıklı olarak Hint-Avrupalı olarak bili- nirler.
Erbil (Rûdaw) - Mahabad Cumhuriyeti, 74 yıl önce bugün, 22 Ocak 1946'da Rojhılat'ın Mahabad kentindeki Çarçıra Meydanı'nda yapılan açıklama ile ilan edildi. Mahabad Kürt Cumhuriyeti'nin kurucusu Qazi Muhammed ve arkadaşları 22 Ocak 1946 yılında ilk Kürt Cumhuriyetinin kuruluşunu ilan etti.
Papa Franciscus, Ur kentini ziyaret etti ama halk arasında bilindiği üzere İbrahim peygamberin makamı Kürt kenti Urfa'da olduğu biliniyor.
Kürtler, geleneksel olarak İranlı ve İrani kökenli olarak kabul edilirler ve İrani bir dil konuştukları için de ağırlıklı olarak Hint-Avrupalı olarak bilinirler. Bu hipotez, büyük oranda dilbilimsel nedenlere dayalıdır ve ağırlıklı olarak dilbilimcilerce geliştirilmiştir.
Kürtler (Kürtçe: کورد, Kurd), doğuda Zagros Dağları'ndan batıda Toros Dağları'na ve güneyde Hemrin Dağları'ndan kuzeyde Kars–Erzurum platolarına kadar uzanan coğrafi bölgede yoğun yaşayan, 2017 yılı tahminlerine göre dünyada yaklaşık 36–45 milyon nüfusa sahip olan İranî bir halktır.
Yanı sıra Evliya Çelebi, Kürtçe'yi konuşan ilk atanın sadece Hz. Nûh Peygamber olduğunu değil, Hz. Yunus Peygamber'in de Kürtçe konuştuğu iddia eder; Seyahatname: “Lisân-ı Ekrâd, fesâhat ü belâğat üzre tekellüm eder.
Kürtler, Orta Doğu'nun yerli (otokton) halklarından biridir. Ana vatanları Yukarı Mezopotamya ve Zağros Dağları çevresidir. Yaşadıkları bölge uzun süre yerel isimlerle anılmıştır. Sâsâniler devrinde Kürtlerin yaşadığı yerlere ilk defa Kürdâbad, Büyük Selçuklular döneminde ise İran'ın batısına Kürdistan denilmiştir.
Mahmut Berzenci ilk olarak Mayıs 1919'da Süleymaniye'ye vali olarak tayin edildi. 10 Ekim 1921 tarihinde Kürdistan bölgesinin büyük şehirlerinden Süleymaniye'de bir Kürt hükûmeti kuruldu. Şeyh Mahmut Berzenci, kendi kendini "Kürdistan Kralı" ilan etti.
Kürt veya Kürd sözcüğünün etimolojisi oldukça tartışmalı bir konudur ve tam olarak nasıl türediği kesin olarak bilinmemektedir. Kürt sözcüğünün belgeli tarihi milattan sonra 6-7. yüzyıllardan başlar. Kürt sözcüğü en az 17. yüzyıla kadar bir kolektif kimlik terimi haline gelmedi.
Günümüzdeki özerk yapılar
Günümüzde Kürtler tarafından kurulan 2 özerk bölge vardır. Bunlardan ilki Irak Kürtleri'nin girişimleri sonucunda kurulan ve günümüzdeki resmi tanınırlığa sahip tek Kürt yönetimi olan Kürdistan Bölgesel Yönetimi'dir.
Türk, Turok veya et-Turk (Arapça: الترك ابن يافث), Türk ve Arap mitolojilerine göre tarihen yaşamış ve şimdi de nesillerini devam ettiren tüm Türk halklarının efsanevi atası. Efsaneye göre Türk, Yafes'in oğludur. Yafes ise hem Kitâb-ı Mukaddes'te hem de Kur'an'da adı geçen Nuh'un oğludur.
Türkler, Nuh peygamberin oğullarından Yâfes'in Türk adlı oğlunun neslindendir. Hz. Nuh, İkinci Adem olarak anılır.
Ö. 2000'li yıllardan itibaren Sümer ve Asur kaynakları Kürt ismine yakın halkların varlığını haber vermektedir. Kökenleri Ârilere dayanan Kürtler, İslam'ı kabule kadar ataları Ârilerden aldıkları geleneksel inançlarına bağlı kalmışlardır.
Nuh Peygamber'in oğlu Yafes'ten geldikleri için Yafetik olarak adlandırılırlar. Yafes'in üç oğlundan (Gomar, Magog, Madai) gelenler ise; Sümer, Gog, Magog, Gur, Guz, Oğuz ve Macar ırklarıdır. Ve Togarma'nın on oğlundan çoğalarak pek çok soy ve boya ayrılmışlar, yüzlerce oymak ve aşiret halinde dünyaya yayılmışlardır.
Niebuhr (1776-1831) ise biraz farklı bir iddiayı dile getirerek 'Aramiler', 'Medler' ve 'Persler'in ortak ata olarak Kürtlerden geldiğini savunmuştur. 1850'lerden beri süregelen modern araştırmalarda da Kürtlerin ataları olarak Medler gösterilmektedir.
Kürt dilleri veya Kürtçe (Kürtçe: Kurdî, کوردی), Hint-Avrupa dil ailesine bağlı Hint-İran dillerinin Kuzeybatı İran koluna giren ve Türkiye'nin doğu ve güneydoğusu, Suriye'nin kuzeyi, Irak'ın kuzeyi ve kuzeydoğusu ile İran'ın batısında yaşayan Kürtler tarafından konuşulan bir dil koludur.
Yassı solucanlarda olduğu gibi parazitin son halkaları anüsten atılmakta ve sümüksü yapının görülmesi ve incelenmesi ile tanı konulmaktadır. Yuvarlak solucanlar anüsten atılabilir. Bunun yanında dışkının direkt veya özel boyalar ile mikroskobik incelemesi sonucunda parazit yumurtaları görülebilmektedir.
Dil olarak Kürtçe Farsça'dan daha eski. Bu tartışmasız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri