Yine Kırzıoğlu'na göre Terekeme kelimesi Arapça Türkmen'in çokluk biçimi olan Terâ- kime'den gelmektedir (1972: 11). Görüldüğü üzere, Karapapak keli- mesi bir giyim tarzını ifade etmekteyken Te- rekeme kelimesi ise soyu, yani Türkmenliği ifade etmek için kullanılmaktadır.
Buna göre Terekemelerin ataları Terek Irmağı çevresinde yaşarlarken bazı sebeplerden dolayı buraları terk etmişler ve Gürcistan ile Türkiye'ye yerleşmişlerdir. Gürcistan ve Türkiye'ye geldiklerinde diğer yerli toplumlar onları Terekeme olarak adlandırmışlardır.
Karapapak adı, siyah koyun yününden yaptıkları astragan papak giydikleri için Kafkasya'daki komşu halklar tarafından verilmiştir. Karapapakların diğer bir adı olan "Terekeme" ise Arapçadaki, Türkmenler sözcüğünün karşılığı olan Terâkime (تراکمه) sözcüğünden kaynaklanmaktadır.
Karapapak Türkleri, Kuzey Kafkas kökenli bir Türk boyudur. Terekeme ismiyle de bilinirler. Borçalı bölgesi Karapapak Türklerinin anayurdu olmasıyla beraber aynı zamanda en eski Türk yurdudur da.
Esas olarak Karapapakça (Azeri diline yakın Batı (oğuz) dillerinden biri) . Türkiye'de bu dil hâlâ güçlü görüldüğü kadarıyla asimilasyona uğrayıp Doğu Anadolu lehçelerine karışmıştır. Din İslamdır ve yoğun olarak Karapaklar Hanbeli mezhebindendir yani Sünni'dir. Ülkemizde alevi Terekemeler'in olduğu da bilinir.
İlgili 35 soru bulundu
Türkiye Azerileri Iğdır, Kars, Ardahan ve Ağrı Azerileri ve Türkiye'nin büyük şehirlerine dağılmış durumda (İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa) olarak yaşamaktadırlar. Iğdır, Ardahan ve Kars'ın yerlileridirler. Ayrıca Rus-Osmanlı savaşından gelen Terekeme/Karapapaklar da vardır.
Karapapaklar veya Terekemeler; bu iki ismin işaret ettiği iki ayrı Türk unsu- runun, yani Türkmenlerle Kıpçak- ların kaynaşmasından meydana gelmiştir (2002: 41).
Terekemelerin en yoğun yaşadığı yer Gürcistanda Borçalı bölgesidir. Bu bölge 1801 de Ruslar tarafından alınmıştır.
Gürcistan ve Azerbaycan'ın yanı sıra Karapapahların en yoğun yaşadığı yerler, başta Kars olmak üzere Türkiye'nin Doğu Anadolu bölgesidir. Kars, Iğdır ve Ardahan'da nüfusun çok önemli bir kısmı Karapapah'tır. Terekemeler Erzurum, Erzincan, Sivas, Amasya, Van, Ağrı gibi şehirlerimizde de oldukça fazladır.
Terekeme kelimesi aynı zamanda Karapapaklar olarak da ifade edilebilir. Genel olarak Kuzeydoğu Anadolu da yaşayan Azerbaycan Türklerinin oluşturduğu etnik boylardan birisi olarak ifade edilebilir.
Ağırlıklı olarak 1828 yılında imzalanan Türkmençay Antlaşması ve 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşı nedeniyle Türkiye'ye göç eden Karapapak / Terekemelerin büyük bö- lümü öncelikle Kars, Ardahan, Ağrı, Muş ve daha sonra Amasya, Tokat, Sivas illerine yer- leştirilmiştir (Ercilasun, 2002: 45-46; Alyılmaz, 2002: 291; Alyılmaz, ...
Terekeme kelimesi, Terakime sözcüğünden doğan bir deyimdir. Başka bir ifade ile “Türkmen” sözcüğünün yöresel bir telaffuzu olup, Türkmen kelimesinin çoğulu anlamını içermektedir. TEREKEMELERİN DİNİ İNANCI NEDİR? Türkiye'de bulunan Terekeme genellikle İslam dinine mensup olarak bilinmektedir.
Kıpçak Türklerinin bir alt uruğu olan Karapapakların tarihi, yaşadıkları Kafkasya, Doğu Anadolu ve İran coğrafyasının tarihi ile çok ilgilidir. Bu bölgelerde yaşanan her gelişmede etken rol üstlenmişlerdir.
Gürcistan'daki Karapapak Türkleri'nin Ay Yıldız Sevgisi - Ay Yıldızın İzinde - TRT Avaz - YouTube.
Türkiye'de Karapapak / Terekeme Türklerinin en yoğun olduğu yerlerin başında Ardahan iline bağlı Çıldır ilçesinin köyleri gelmektedir. İlçe merkezi ve bazı köylerin dışında geriye kalan bütün köylere Karapapak / Terekeme Türkleri yerleşmiştir.
Kars ve yöresinde kadın ve erkeğin birlikte yürüttüğü iki kişilik oyundur.
Borçalı Karapapak / Terekeme ağzı Azerbaycan Türkçesinin Batı grubu ağızları içinde değerlendirilmektedir.
Terekemeler, Erzurum, Erzincan, Sivas, Amasya, Van, Ağrı, İstanbul, Ankara, İzmir, Adapazarı, Bursa gibi şehirlere göç eden çok sayıda Karapapak vardır.
Bunlardan 14.895'i sürgün boyunca açlıktan, soğuktan ölmüştür (Türkî 2009: 22). Sürgün edilen Ahıska Türklerinden yaklaşık 10-15 bin kadarı Terekeme/Karapapak Türküdür.
Ahmet Caferoğlu'na göre (1899-1975) Azerileri oluşturan boylar Afşarlar, Ayrımlar, Karapapaklar, Şahsevenler, Ustaçlılar, Padarlar, İmreliler ve Halaçlardır. Bu Türk toplumları Azericeyi anadili olarak kullanmaktadırlar.
türkmen sözcüğünün arapçadaki çoğulu olan "terakime" den gelen sözcük. özellikle kars'da yerleşmiş, bir türk boyu. kendine ait dilleri de vardır. kendi hikayeleri ise: mekke'ye müslümanlık geldiği zaman "artık burda durulmaz" diye mekke'yi terk eden türklerdir.
Borçalı (Rusça: Борчалы, Борчало, Борчалу, Борчали; Azerice: Borçalı, Gürcüce: ბორჩალო), Gürcistan'ın Kvemo Kartli bölgesinde yer alan tarihsel bir yerin adıdır. Borçalı bölgesinin esas kısmı bugün Rustavi merkezli Kvemo Kartli bölgesine, kalan toprakları da Kaheti bölgesine bağlıdır.
Sosyal ilişkileri güçlü bir toplumdur. mensuptur. Azerbaycan ve Gürcistan'ın bir kısmında ve İran'da Sulduz'daki Karapapaklar Şii Caferî'dir (Andrews, 1992: 99). Terekemeler-Karapapaklar, Tiflis, Nahçıvan, Karabağ, Loru, Ahırkelek, Gence ve Şirvan dolaylarında yurt tutmuşlardır.
Kıpçak boyu hanefi müslüman Türklere #Kars'ta Terekeme veya Karapapak denir. #Kars'a 1920 sonrası bugünkü Gürcistan ve Ermenistan topraklarından göç etmişlerdir.
Karapapaklar kadim Türk boyunun Kıpçak kolunun Oğuz grubuna dâhildirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri