Döner yapımında dana tranç bölgesini kullanıyoruz. Dananın arka but kısmından çıkan bu et ızgaralık etlere (antrikot, bonfile, kontrfile) göre daha sert bir ettir. Ancak yaprak şeklinde ince ince kesildiği için yumuşak bir et elde etmiş olacağız.
Kuzu eti danaya göre yağlı olduğundan yağlı döner sevenler için doğru et tercihi kuzu olacaktır. Dana etinden yapacağınız döner ise nispeten daha hafif olacaktır. Dana kullanacaksanız yumuşacık az kaslı bir parça olan bonfile ile döner yapmanızı öneriyoruz.
Türkiye'de yapılan dönerlerin büyük çoğunluğunda kuzu eti kullanılmaktadır. Bunun yanında dana ve tavuk eti de sıklıkla kullanılır.
Dönerin kaliteli olması için %100 yaprak olması ince kesilmesi gerekir. Dönerin sert olmaması için etin pembeliğini kaybettiği zaman kesilmesi gerekir. Dönerde %75 dana but, %20 kuzu eti, %5 kuyruk yağı kullanılır. Bizdeki terbiye bize özel olup Osmanlı saraylarında kullanılan şekliyle eti marine ediyoruz.
O yüzden en başından ayrıntılı şekilde cevaplayayım. Tavuk döner yapmak için tavuğun istediğiniz kısmını kullanabilirsiniz ama doğal olarak alacağınız sonuç da değişecektir. Pek çok kişi tavuk göğüs etini kuru bulduğu için tavuk göğüs tavsiye edilen tariflerde tavuk buy kullanma eğilimindedir.
İlgili 30 soru bulundu
Marinesı için; -İlk önce etinizi ince yaprak gibi kesip marine edeceğiniz kaba alın. -Üzerine sütü, yağı,soğan suyunu, karabiber,pul biber ve tuzu ekleyin. -İyice karıştırıp üzerine streç film ile kapatıp bir gün buzdolabında bekletin.
Öte yandan antrikot gibi yumuşak etlerin dövülmesinin lezzet ve kıvam anlamında faydadan çok zarara yol açtığını da unutmayın. Eti yumuşatmanın bir diğer yolu da tuzlamak. Yaklaşık 2,5 santimetre kalınlığındaki bir dilim eti, bir tatlı kaşığı tuza iyice bulayıp 1 saat bekletmek işinizi görecektir.
Ekmeğin içine etlerimizi alıp, üzerine piyazlık doğradığımız soğanları, marulu ve domatesi ekliyoruz. İsteğe göre, pul biber ve tuz eklenebilir ya da domates sos yapıp ekleyebilirsiniz.
Lavaşın içerisine ilk olarak marulu, patatesleri, ketçap, mayonez ve et döneri yerleştirin. Üzerine tuz ve pul biber serpiştirdikten sonra iki tarafından kıvırın ve rulo şeklinde sarın. Yanmaz tavanın içerisine sardığınız lavaşı alın ve mühürleyin.
Hatay Usulü Döner`de en önemli fark, kullanılan ekmek türüdür. Ekmek, ultra ince (bazı yörelerde yapılan yufka ekmeğe benzer) bir ekmektir. Bunun dışında, döner içerisinde kızarmış patates, turşu, ketçap veya sarımsaklı mayonez gibi malzemeler de yer alır.
İyi ve lezzetli döner ince açılmış yaprak etten yapılır. Kıyma kullanılan döner, döner değildir. Dönerin kaliteli olması için %100 yaprak olması ince kesilmesi gerekir. İyi bir döner için kesilen hayvanın da kaliteli olması ve uygun koşullarda kesilmesi gerekiyor.
Lavaşın üstüne tavuk dönerin eklenmesi ile birlikte, tam olarak Hatay usulü tavuk döner yapmak için patates ve diğer malzemeleri ekleyerek döneri tamamlamanız istenecektir. Bu şeklide döner tamamlanarak, direkt olarak hazır hale gelecektir.
Evde Kıyma ile Döner Yapımı Tarifi Nasıl Yapılır? Uygun bir kabın içerisine kıyma, soğan, yoğurt, kırmızı toz biber, kimyon, karabiber, tuzu, sarımsağı alalım ve yoğurmaya başlayalım. Yoğurduğumuz kıymayı streç filme koyarak streç filmin iki ucunu bağlayalım. Döneri dondurucuya kaldıralım.
Bir gün bekletilen etler, yaprak şeklinde açılır. Sabahleyin tek tek aralarına kuyruk yağı yerleştirilerek şişe takılır. Yanmış olan kömürün karşısına konur, döndürülerek pişirilir. Kesilirken döner parçalar halinde ufak ufak dökülür.
Çok ince olduğu için bir iki dakikada pişiyor. İster pilavla, ister pita ekmeğiyle, isterseniz de iskender kebap şeklinde hazırlayarak afiyetle tüketin. Döner harcını hazırladıktan sonra buzdolabının alt kısmında birkaç saat dinlendirip ardından derin dondurucuya kaldırırsanız dahada lezzetli olur.
Üzerine ısıtılan hazır döner eti, sosu ve yanına bir kaşık yoğurt ile harikulade bir lezzet yakalayabilirsiniz. Hazır dönerden dürüm yapmak için 5 dakika fazladan zaman ayırıp içine damak zevkinize uygun olarak sumaklı soğan, baharatlar, salatalık turşusu veya patates kızartması ekleyebilirsiniz.
Size getireceğimiz dönerler, döner şişine takılı olarak en az 4 kilogram olarak gelecektir. 4 kg döner kaç kişi için yeterli olur? 4 kilogram dönerden pişme firesi nedeniyle ortalama 3 kg döner elde edeceksiniz.
Dana etinizi bıçakla ince ince doğrayın ve tavada tereyağ ve sıvı yağ ile kavurun. Üzerine hazır döner etini ekleyin ve kavurmaya devam edin. Ekmeğinizin arasına döner, domates ve kuru soğanı yerleştirerek servis yapın. Oooh miss❤Afiyet olsun.
Hazır döner için; Bir tavaya tereyağı koyup kızdırın. Yağ kızmaya başladığında et döneri ekleyerek iki tarafını da kızartın. Döneri çıkarttıktan sonra, patatesleri de tavaya ekleyerek kızartın. Lavaşın içerisine ilk olarak marulu, patatesleri, ketçap, mayonez ve et döneri yerleştirin.
Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir. Ayrıca etin yumuşak olması için doğru kesilmiş olması gerekir. Kas liflerine paralel olarak kesilen et, ne kadar pişerse pişsin yumuşak olmaz.
- Taze et, kırmızı ve parlak bir görünüme sahiptir. Eğer et bekletildikten sonra rengi mora dönmeye başlamış ise, bu etin bayatlamaya başladığına işarettir. Et üzerinde yeşil veya siyah noktalar belirdiyse, bu durum etin tamamen bozulduğunu gösterir. Bu durumda mutlaka eti çöpe atınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri