İnstagram : eenggiin Uzun yıllar önce Allah Harut ve marut isimli iki meleği Babil şehrine gönderdi. Görevleri isteyenlere büyü öğretmektir.
İslami yazarlarca kabul gören açıklama Harut ve Marut'un Allah'ın emri ile sadece insanlara çeşitli bilgileri ve sihri öğreten iki melek olduğudur. Bazı tefsirlerde Harut ve Marut'un melek değil insan olabileceği belirtilmiştir.
Yüce Allah onları Babil'de bir kuyuya baş aşağı asılıp, kıyamet gününe kadar azap çekmelerini buyurmuş. Ençok kabul gören: Hazreti Süleyman döneminde insan şeklinde ortaya çıkmışlar. İnsanların küfür-e düşmemeleri, kötülük için kullanmamaları şartı ile insanlara sihri öğretmişler.
🔶 Harut ile Marut ismi, Kur'an-ı Kerim'de Bakara Suresi , 102-103. ayetlerinde geçmektedir. Bu ayette Hz. Süleyman'a atılan iftiralarla Harut ile Marut'a sihir öğretilişi ile ilgili iki konuya temas edilir. "Onlar, Süleyman'ın hükümranlığı hakkında şeytanların uydurup söylediklerine uydular.
Kur'ân-ı Kerîm'de adları geçen ve insanlara sihir öğrettiklerine inanılan iki melek.
İlgili 16 soru bulundu
Harut ile Marut, Kur'an'da da geçtiği için gerçekliği konusunda şüphe etmek doğru değildir. Ancak bahsi geçen ayetlerde her iki melekten de çok detaylı bir şekilde bahsedilmemiştir. Hikayeye göre Harut ile Marut'un Babil'de bulunduğu ve günah olduğunu belirterek insanlara sihir öğrettikleri anlatılır.
Ayrıca Hârût ve Mârût'la ilgili anlatılan rivayetlerde onların yanlarına gelen insanlara sihir ve büyü öğrettikleri de söylenmektedir. Melekler bu büyü ve sihrin günah olduğunu söylemeden ve bunu gerçekten öğrenmeyi isteyip istemediğini insanlara üç kere sormadan hiç kimseye bir şey öğretmezlermiş.
Harut ve Marut'un bu hikayesi kuranda şöyle anlatılıyor. “İnsanlara sihir öğretiyorlar ve Bâbil'de Harut ve Marut'a, bu iki meleğe indirilen şeyleri öğretiyorlardı. Halbuki o ikisi "biz ancak ve ancak sizi denemek için gönderildik, sakın sihir yapıp da kâfir olmayın!" demeden kimseye birşey öğretmezlerdi.
Kur'an'da sihir küfür sayılır (Bakara:102), büyü yapanlar yerilir (Taha: 69, Yunus:77). Bakara suresinde (102) Harut ve Marut kıssası anlatılır. Bunlar iki melek veya insan olup, büyü bilgisi verilmiş, onlar bilgileri insanlara öğretmiş, şeytan ve cinler bu bilgileri alarak kullanınca başlarına azap indirilmiştir.
Hârut ve Mârut Hz. Süleyman döneminde Babil'de insan şeklinde ortaya çıkan, insanları "küfür"e düşmemeleri, kötülük için kullanmamaları şartıyla insanlara sihir öğreten, insanların bu yolla imtihan olmalarına vesile olan iki melektir.
Divan şiirinde çâh-ı Bâbil, sevgilinin Hârût ile Mârût'tan büyü öğrendiği yer olarak da geçer. Ayrıca sevgilinin yüzündeki çukur yerler, gözler, özellikle de gamzeler ve çene çukuru (çâh-ı zekan, zenah / zeneh, zenahdân) âşığı büyüleyen birer büyü kuyusu gibi düşünülerek çâh-ı Bâbil'e teşbih edilir.
Fakat meleklerin asıl memleketi sema olduğu halde sadece orada bulunmazlar. Bir hükümet yönetiminin çeşitli dairelerdeki çeşitli görevlileri gibi melekler de, Allah'ın istediği her yerde görev icabı bulunurlar. Görevlerini yaptıktan sonra tekrar yurtları olan semaya çıkarlar.
102: Onlar, Süleyman'ın saltanatı aleyhinde şeytanların uydurduğu yalanlara uydular. Oysa Süleyman hiçbir zaman kâfir olmadı. Lâkin şeytanlar kâfir oldular. Çünkü onlar, insanlara büyü yapmayı ve Bâbil'de Hârut ile Mârut isimli iki meleğe indirilen bilgileri öğretiyorlardı.
“Meleklerin girmediği 10 ev: 1-Akrabalardan alâkayı kesenin evi. 2-Anne babaya itaat etmeyenin evi. 3-Faiz yenilen ve alınan ev. 4-İçinde köpek bulunan ev. 5-Allah'ın zikredilmediği ev. 6-İçinde sahabeye sövülen ev. 7-Resim, suret ve heykel bulunan ev. 8-Müzik aletleri bulunan ve çalınan ev. 9-İçinde çan olan ev. 10- ...
Melekler hayatımızın her anında yanımızdalar. Kendimizi yalnız hissetmemek için onların bizlere hayırlı ve güzel şeyleri fısıldadıklarını düşünmeliyiz. Yazıcı melekler insanlarla hep beraberdirler. O, kullarının üstünde mutlak hâkimiyet sahibidir.
Melekler çeşitli suretlerde insan gözüne görüntü verebilirler. Yani insan suretinde gözükebilirler. Mesela Cebrail(as) Peygamberimiz(asm) başta olmak üzere, diğer peygamberlere insan suretinde ve insan cismi şeklinde görünmüştür.
Peygamber'e büyü yapılmış, Hz. Peygamber bir süre bu büyünün etkisinde kalmış, fakat Allah'ın kendisine yol göstermesi sayesinde büyüden kurtulabilmiştir. Hz. Peygamber'e büyü yapıldığını haber veren rivayetler, bazı itirazlara ve eleştirilere de yol açmıştır.
BÜYÜ BOZMA DUÂSI
Yemek yemeye, su içmeye başladı. Allâh Resûlü Zervan kuyusunu kapattırdı. Sihir yapan Yahûdî Lebid'in de ne yüzünü gördü ne de bu suçunu anıp başına kaktı. Hayâtına kastetmiş bulunan Lebid'i ve onun mensûb olduğu Benî Zurayk kabîlesinden hiç kimseyi de öldürtmedi.
Büyü yapmak TCK'ya göre suç. Hatta Yargıtay'ın 4 Şubat 2014'te aldığı bir karara göre 2-7 yıl arasında hapis cezası bile var. Büyü yapmanın suç kapsamına alınmasının tarihi ise 1925 yılında çıkarılan 'Tekke ve zaviyelerin kapatılması kanuna' kadar uzanıyor.
Kur'an-ı Kerîm'de Hârût ve Mârût'un zikredildiği konumuz olan âyet, Süleyman'a atılan iftiralarla Hârût ve Mârût'un sihir öğretişi hakkında iki ana konuya dair bilgi verir. Müfessirler bu âyetin sihir öğretme ve öğrenmenin sakıncalarını vurguladığı konusunda hemfikirdirler.
İçkiyi içerler. Sarhoş olunca hem kadının ırzına geçerler, hem de çocuğu öldürürler. Ayılınca, kadın onlara «Allah'a yemin ederim ki, sarhoş olunca daha önce reddettiğiniz günahların her ikisini de işlediniz» der.
Büyünün Doğuşu
Büyücülüğün doğuş yerinin Babil imparatorluğu olduğu genel olarak kabul görmüş bir rivayettir. Babil halkının meleklere ve ruhlara ibadet ettikleri görülmüştür. Büyücülük, İslâm`dan önce Araplar`da, Rumlar`da, Hintliler`de, Mısırlılar`da da yaygındı.
Kirâmen Kâtibîn, İslam dininde, insanların sağ ve solunda bulunup yapılan iyi ve kötü davranışları tespit edip, yazan meleklere verilen isimdir.
Ayrıca Hârut ve Mârut'un melek oldukları düşüncesi, bazı kaynaklarda sihir öğreten melekler veya günahkâr melekler olarak zikredilmeleri, Kur'ân'da geçen ve meleklerin masum/günahsız olduklarını açıkça ifade eden âyetle tenakuz oluşturmaktadır.
- Ayette zikredilen ve sihrin öğretmenleri olarak takdim edilen kimselerin melek mi yoksa insan mı olduğu konusunda farklı görüşler ileri sürülmüştür. Alimlerin büyük çoğunluğuna göre, bu öğretmenler melek idi ve ayette yer alan “Melekeyni” kelimesi (Lamın fethiyle / lamın üstün okunmasıyla) iki melek manasına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri