Dışkı yaparken zorlanmanın birçok nedeni olabilir, başlıca sebepleri: kronik kabızlık, yanlış beslenme, hemoroid, makat çatlağı, makat kanseri, polipler, bağırsak kanseri, iltihabi bağırsak hastalıkları ve birçok nedenden dolayı bu zorlanma olabilir. 📌 Prof. Dr.
Çocuklarda, yetişkinlerde olduğu gibi az su tüketmemek, fazla süt ürünü tüketmek, psikolojik sorunlar, stres, tuvalete gitmeyi geciktirmek, hormonal dengesizlikler ve lifli yiyeceklerin az tüketimi gibi nedenlerden dolayı kabızlık görülebilir.
Dışkılama zorluğunun temel sebepleri; makatta aşırı kasılma, hemoroidler, makat çatlağı, polipler, makat kanserleri ve anismus olabilmektedir.
Acı, ekşi ve baharatlı yiyeceklerden de mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Dışkılama sonrası makat bölgesinin ılık su ile temizlenmesi rahatlama sağlayabilir. Dışkı yumuşatıcı ilaçlar tahrişin azalmasını sağlayarak faydalı olabilir ancak doktor kontrolünde kullanılması gerekmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Anal ağrının yaygın nedenleri şunlardır: · Anal apse: Anüste bezlerin tıkanmasından kaynaklanan bir iltihaplı alan. · Anal fistül : Anüs duvarında apse yapmış alandan makat deliğinin etrafındaki deriye açılan küçük bir tünel. · Anal fissür : Anüsün astarının, kağıt kesiği gibi küçük yırtılması.
Makat çatlağı, lifli gıdaların tüketilmesi ile erken dönemlerde düzeltilebilir. Yine bu dönem içerisinde su tüketiminin artırılması da çatlağa iyi gelebilir. Günde 2 – 2,5 litre su içilebilir. Herhangi bir iyileşme süreci görülmemesi durumunda doktor tarafından ağrıların azaltılması için ağrı kesici reçete edilebilir.
Rektuma gelen dışkının boşaltımında yaşanan güçlük veya yetersiz boşaltım ile karakterizedir. Dışkılama Bozukluğu (Defecatory Disorders), Dışkı çıkış güçlüğü tipi kabızlık, Tıkayıcı Dışkılama, Zor Dışkılama, Obstruktif Defekasyon, Anorektal /Pelvik Outlet Obstrüksiyon gibi farklı adlarla da anılır.
Makatta doluluğun oluşması için birçok neden vardır, bunların başında; hemoroid, makat çatlağı, anismus, makatta sarkma ve rektosel gelmektedir.
Bu sorunun cevabı, genellikle genel cerrahidir. Genel cerrahi bölümü, bu problemin teşhis ve tedavisinde ilk gidilmesi gereken bölümdür. Çünkü ameliyat durumunda, bu işlem cerrahlar tarafından gerçekleştirilmektedir.
Proktoloji bölümü anüs ve rektumda görülen tüm makat rahatsızlıklarından sorumlu olan bir bölümdür. Hemen hemen her insanın hayatının bir bölümünde görülebilen anorektal hastalıklar, yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkileyebildiğinden, mutlaka proktoloji uzmanları tarafından tedavi edilmeleri gerekmektedir.
Bağırsak çalıştıran meyve ve sebzeler kayısı, hurma, elma, armut, kivi, incir, turunçgiller, erik, avokado, üzüm, pancar, ıspanak, pazı, enginar, kabak, lahana olarak da sayılabilir. Yulaf ezmesi, çiya tohumu, keten tohumu, zeytin ve zeytinyağı bağırsakları çok çalıştıran gıdalar arasında yer alır.
Tuvaletin alaturka (yer tipi) veya alafranga (klozet) olup olmadığı çok da önemli değildir. Asıl olan doğru ve uygun dışkılama pozisyonunun alınmasıdır. Sonrasında üç-beş defa yavaş ve derin diyafram nefesi alınıp verilerek Pelvik taban ve makat kaslarında yeterli gevşeme sağlanır ve sıkışma hissi belirginleştirilir.
Bazı kişilerde makat (anüs) ve kalın bağırsağın son bölümü (rektum) çevresinde bulunan hemoroidal damarlar aşırı derecede genişler ve makattan (anüsten) dışarıya taşarlar. Örneğin kabızlık şikayeti olan bireylerde dışkı sertleşir ve dışkılama işlevi zorlaşır.
Perianal Fistül (Makat Fistülü) : Anüsteki enfekte bezi, anüs çevresindeki cilt de bir açıklığa bağlayan küçük bir tüneldir. Bu tünellerin tıkanması, makat bölgesinde yeni apselerin oluşumuna neden olur ve bunun sonucunda makatta şişlik yani anüsteki şişliğin nedeni olarak bilinir.
Normal dışkı genellikle: Ortadan koyu kahverengiye : Bunun nedeni, kırmızı kan hücreleri yıkıldığında oluşan bilirubin adlı bir pigmenti içermesidir. Güçlü kokulu : Dışkıda bulunan bakteriler, hoş olmayan kokuyu içeren gazları yayar. Ağrısız olmalıdır: Sağlıklı bir bağırsak hareketi ağrısız ve kolay olmalıdır.
İrritabl bağırsak sendromu (IBS), hassas bağırsak sendromu ya da spastik kolon isimleriyle de anılır. Toplumun yaklaşık %15'ini etkileyen yaygın bir rahatsızlıktır. Belirtileri karında kramp, ağrı, şişkinlik, gaz, ishal veya kabızlık ya da her ikisini içerir.
Tip 6: Yumuşak kıvamda, su içeriği daha fazla parça parça dışkı örneğidir. Sıklıkla su ve lif ağırlıklı (dengesiz) beslenme alışkanlıkları sonucu geçici ishal durumu olarak kabul edilir. Ayrıca “Ne yesem soluğu tuvalette alıyorum” diyenlerde görülür.
Halk arasında bu konuda ciddi bir yanlış anlaşılma vardır. Zeytin yağı akdeniz tipi beslenme içerisinde kullanıldığında yumuşak büyük abdest (ama ishal değil) yapma noktasında faydalı olabilir ancak lokal olarak yani yaraya sürülerek oluşacak bir faydası yoktur.
Vazelin Makat Çatlağına İyi Gelir mi? Vazelin veya benzeri kayganlaştırıcı kremler bazen makat çatlağının tedavisinde kullanılabilir. Bu tür ürünler, makat çatlağının neden olduğu ağrı ve tahrişi azaltarak dışkılamayı daha az ağrılı hale getirmeye yardımcı olabilir.
Tuvalet (dışkılama) sonrası makat bölgesinin su ile temizlenmesi ve tahriş edilmeden kurutulması gerekir. Kurutma için tuvalet kağıdı tahriş etmeden kullanılmalıdır. Makat bölgesi temizliği sonrası bu bölge ıslak bırakılmamalıdır. Nemli ortamlarda mikroplar ve mantar kolay ürer.
Makat Çatlağı Nasıl Anlaşılır
Dışkılama esnasında “cam parçası çiziyormuş gibi” bir acı, dışkılamadan sonra 1-5 saat kadar devam eden ağrı olur. Ağrı bazan kalçalardan bacaklara doğru vurur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri