El, ayak, yüz gibi organlarda aşırı büyüme, irileşme ve kabalaşma ile kendini gösteren ve nadiren görülen Akromegali hastalığı, en sık olarak hipofiz bezinin büyüme hormonunu fazla salgılaması sonucu oluşuyor.
Taraklı ayak oluşumunun nedeni genel olarak genetik faktörler, yanlış ayakkabı seçimi, dar, yüksek topuk ayakkabının sık kullanımı, ayak kırıkları, yaralanmalar ve kazalardır.
Taraklı ayak, baş parmağın biraz aşağısındaki kemiğin dışa doğru eğilmesi ile görünür oluyor. “Ayaklarım taraklı” diyebilmek için kemiğin çıkıntısının rahatsız edecek düzeyde olması, nasır, tahriş gibi sorunlar yaratması gerekiyor. İleri düzey taraklı ayakların ise baş parmak hareketlerinde zorlanma görülüyor.
Ayak hastalıkları uzmanı Joy Rowland, “20 yaşındayken 39 numara giymiş olabilirsiniz, ancak sonsuza kadar bu bedeni giyeceğinize güvenmeyin” diyor ve açıklıyor, “Zamanla ve yerçekimi nedeniyle ayaklarımız uzar ve genişler. Bu değişim, bağlarımız ve tendonlarımız zamanla biraz daha gevşek hale geldikten sonra gelişir."
Taraklı ayak yapısı kişide doğuştan gelen bir özelliktir. İnsan vücudunda pek çok organ ve kısımda kişiden kişiye göre farklılık görülebilir. Taraklı ayak sorunu olarak bilinen bu durum aslında ayak yapısının geniş olmasıdır.
İlgili 38 soru bulundu
Taraklı ayaklarınızdan kurtulmak istiyorsanız cerrahi müdahale yaptırmanız sizin için tek seçenektir. Ancak doktora giderek kemik açınıza ve ne kadar ilerlediğini kontrol ettirerek bir müdahale planı yapabilirsiniz.
Tarsal tünel sendromu (TTS), tibial sinirinizin ayak bileğindeki kemik ve bağların arasında tünel gibi bir kanaldan geçerken sıkışmasına bağlı gelişen; ayak tabanında ve ayak parmaklarının altında ağrı, yanma, karıncalanma hatta sinirin sıkışması daha da ilerlerse güçsüzlüğe neden olan bir hastalıktır.
Ayak küçültme genellikle hastalar tarafından ayakkabı numarasının küçültülmesi şeklinde bahsedilerek yapılıp yapılamadığı soruluyor. Bu ameliyatta aslında ayak numarası küçültülemez, sadece ayağın tarak kemikleri kısmı daraltılmış olur. Daha çok erkek transeksüel hastalar tarafından talep edilmektedir.
Çocuklarda ayak boyu 18 yaşına kadar büyümeye devam edebilmektedir. Genellikle ergenlik döneminde, vücut gelişimi tamamlanmaya başlayan Çocukların ayak gelişimi de tamamlanma aşamasına gelir. Çocukların ayak gelişiminde ve ayak boyu uzamasında çocuk ayakkabıları seçimi oldukça önemlidir.
Kemik gelişimi 15 yaşına kadar tamamlanan ayak ölçülerinin erkeklerde sabit kaldığı ancak bazı kadınlarda 2 numara daha büyüyebildiği belirtildi.
Taraklı ayaklar için en uygun ayakkabılar genellikle geniş burunlu ve geniş tabanlı olanlardır. Bunlar arasında ortopedik ayakkabılar, geniş burunlu spor ayakkabılar ve geniş tabanlı sandaletler bulunur.
Hafif topuklu bot ve çizme giyin. Eğer ayaklarınız büyükse, bot ve çizmelerde ayak tabanında ağrılar ve sorunlar yaratabilir. Bunun için çok yüksek topuk yerine hafif bir topuklu bot ve çizmeleri tercih etmelisiniz. Doğru çizme, ayak ile bacak arasında denge kuracağı için ayağınızı büyük göstermeyecektir.
Normal bir taban çukuru ile şerit, ayağın ön kısmının genişliğinin yarısı kadardır. Eğer çukur tabanınız varsa, sadece ince bir şerit ayağın önünü topuk ile birleştirir. Eğer düz taban iseniz, şerit ayağın önü ile aynı genişliktedir ve uzayan gözleme gibi görünen bir ayak izi yaratır.
Ön kısmı geniş olarak tasarlanmış olan ayakkabıların ayağın şeklini almakta olan iç tabanla tamamlanması geniş ayaklı kişiler oldukça doğru bir seçimdir. Yürüyüş ayakkabıları bunun için en iyi avantaj ve alternatifleri sunarken geniş ayaklara baskı yapmadan da kişileri memnun etmektedir.
Kemik çıkıntısı ve şekil bozukluğunun esas tedavisi cerrahi olarak düzeltmedir. Sadece kemik çıkıntısının tıraşlanması çoğu zaman mekanik problemi çözmediği için yetersiz kalmakta ve hastalıkta tekrarlamaya yol açmaktadır.
Daha önce bahsettiğimiz gibi yere sereceğiniz A4 kağıdın üzerine basarak ayak kalıbını alabilirsiniz. Kağıda bir topuk dibinden bir de ayak başparmağı önünden kağıt atın. Daha sonra bu iki çizgi arasını metre veya cetvel yardımıyla ölçerek ayak numarasını bulabilirsiniz.
Ayak numarası; çocuğun yaşına, büyüme hızına ve genetik faktörlere bağlı olarak değişir. Yani, hem erkek hem de kız çocuklarında ayak büyüklüğünün belirlenmesi genellikle yaşa ve büyüme hızına bağlıdır.
Akromegali hipofiz bezinden büyüme hormonu üretiminin artışı ile karakterize bir hastalıktır. Bu durumda el, ayak ve yüz kemiklerinde aşırı büyümeler olur. Genel olarak orta yaşta bulunan yetişkinleri etkiler. Akromegali hastalığı, çocukluk çağında ve büyüme plakları kapanmadan meydana gelirse devlik oluşur.
Obezite ile ilişkili bazı ayak sağlığı sorunlarından bahsedilecek olursa, fazla kilolu olmak, ayakların yayılmasına ve daha geniş da ayak tabanda düzleşmeye neden olabilir. Bu durumlarda tabi ki daha rahat ve uygun ayakkabılar giymek hayati önem taşır.
Koyu renkli ayakkabı
Kırmızı, koyu mavi, mor, koyu yeşil, kahverengi, gri ve siyah ayaklarınızı daha küçük gösteren renkler arasında. Siyah bir elbise giydiğinizde nasıl olduğunuzdan ince görünüyorsanız siyah veya koyu renkli ayakkabı tercih ettiğinizde de ayaklarınız olduğundan daha küçük görünecektir.
Pek çok kişi için kader olarak kabul edilen ayak bileklerini inceltmede etkili olan tek yöntem estetik operasyondur. Liposuction adı verilen yöntemle, ayak bileğindeki egzersiz ve diyetle giderilemeyen ekstra yağ dokusunun alınması sağlanır. Ayak bileğine uygulanan liposuction, çoğunlukla baldırı da kapsar.
Ayak bileği ve çevresideki fazlalık yağ dokusu alınabilir. Tersine bu bölgede incelik veya yağ azlığı sorunu olan kişilerde hyalüronik asit içerikli dolgu maddelerinin enjeksiyonuyla bu görünüm geçici olarak düzeltilebilir. Kişinin kendi yağının hazırlanarak verilmesi kalıcı çözüm verir.
Ayak Şekil Bozuklukları Nedenleri
Yüksek topuklu ayakkabılar, ayakların ön bölümlerinin çok daha fazla ağırlık taşımasına neden olur. Sivri burunlu ayakkabılar ise ayak parmaklarının sıkışarak parmakların rahat hareket etmesini engelliyor ve üst üste binmesine yol açarak, şekil bozukluğunu su yüzüne çıkarıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri