Her türlü özel adın başında kullanılır. Ulusal ve dinsel bayramlarla, bayram niteliği kazanmış günlerin adları büyük harfle başlar. Gazete, dergi, kitap adlarının ve yazı başlıklarının her sözcüğü. Yazışmalara referans veren hitaplar ve adresler büyük harfle başlar.
Özel adlar büyük harfle başlar: 1. Kişi adlarıyla soyadları büyük harfle başlar: Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Kâzım Karabekir, Ahmet Haşim, Sait Faik Abasıyanık, Yunus Emre, Karacaoğlan, Âşık Ömer, Wolfgang von Goethe, Vilhelm Thomsen vb.
- Ülke, şehir, kasaba, köy, semt, cadde, sokak, park adları, bulvar ve benzeri yerlerin baş harfleri büyük yazılır. Türkiye, Balıkesir, İstiklal Caddesi, Dede Korkut Parkı, Seyit Onbaşı Bulvarı, - Ova, kıta, dağ, göl, akarsu, tepe, yayla, okyanus ve boğaz gibi daha birçok farklı yer büyük harfle başlar.
İlgili 38 soru bulundu
Cümle içinde başkasından aktarılan ve tırnak içine alınan cümleler büyük harfle başlar. » Babam kardeşime seslendi: “Ayşe, gelirken bıçakla çatal da getir! » Sabri Bey: “Sabah erkenden yola çıkalım.” dedi. > İki noktadan sonra gelen cümleler büyük harfle başlar.
Doğu edebiyatlarında çok işlenmiş bir aşk hikâyesinin kahramanları ve bu hikâyeyi konu alan eserlerin ortak adı. Leylâ ve Mecnûn adlı aşk hikâyesindeki erkek kahramanın lakabı.
- Cümleler büyük harfle başlar. - Özel isimler büyük harfle başlar. - Ay ve gün adları her zaman büyük harfle başlar. - Konu başlıkları her zaman büyük harfle başlar.
UYARI: Özel adlar yerine kullanılan "o" zamiri cümle içinde büyük harfle yazılmaz. UYARI: Müzikte kullanılan makam ve tür adları büyük harfle başlamaz: acemaşiran, acembuselik, bayati, hicazkâr, türkü, varsağı, bayatı vb.
Millet, boy, oymak adları büyük harfle başlar: • Türk, Alman, Arap, İngiliz, Japon, Rus; Kazak, Kırgız, Oğuz vb. Dil ve lehçe adları büyük harfle başlar: • Türkçe, Almanca, İngilizce, Fransızca, Rusça, Arapça; Kazakça, Kırgızca, Özbekçe vb. • Birçok dil içerisinde Türkçenin ayrı bir güzelliği var.
UYARI: Özel ada dâhil olmayan gazete, dergi, tablo vb. sözler büyük harfle başlamaz: Milliyet gazetesi, Türk Dili dergisi, Halı Dokuyan Kızlar tablosu vb.
Bu tarz isimlerde kan bağı ile akrabalık olup olmaması önemli değildir. Kişi adlarından sonra gelen akrabalık adlarının ilk harfi, kelime gerçek bir akrabayı ifade etmese de küçük harfle yazılmalıdır.
İki nokta, metin içerisinde kullanıldığında işaretin ardından bir boşluk bırakılır. İşaretin ardından gelen ifade bir "cümle" ise büyük harfle başlar: Şu husus unutulmamalıdır: Kurallı cümlelerde yüklem sonda bulunur.
Tür isimleri binominal, alt tür isimleri ise trinominal olarak yazılır. Uninominal isimler daima büyük harfle başlar. Binominal isimde birinci kelime cins adı, ikinci ise tür (epitet) adıdır. Cinsin ismi daima büyük, türün ismi ise daima küçük harfle başlar.
1. Büyük harf, cümle başlangıcında ve özel isimlerin ilk harfi kullanılır. 2. Büyük harf, özel isimlerin diğer harflerinde, özel isimlerden farklı olarak kullanılır.
“Ali Bey, Ayşe Hanım" mı? "Ali bey, Ayşe hanım" mı? Yanıt: Büyük harflerin kullanımı için size derneğimizin kılavuzunu önereceğiz. “Dönemin Cumhurbaşkanı İnönü, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali Veli, İş Bankası Genel Müdürü, Ali Bey, Ayşe Hanım …” biçimleri doğrudur.
TDK ise bu konuda iki ayrı kural koyuyor: 1) Lakap ve unvan durumunda olan akrabalık adları büyük harfle yazılır: Nene Hatun, Gül Baba... 2) Bunlar dışındaki akrabalık adları küçük harfle yazılır: Tülay abla, Ayşe teyzemin...
Kitap adında, Başlığın her sözcüğünün ilk harfi büyük harfle yazılır. Kitap adı italik olarak yazılır.
Öncelikle öğrencilerin harfin temel formunu oluşturmaları beklenmelidir. Önce büyük harfin yazımı hemen ardından küçük harfin yazımı yönleriyle birlikte gösterilmelidir.
b. Cümle başında ve içinde, özel adlar büyük harfle başlar: - Kişi adları ve soyadları: Ali, Zeynep, Mehmet, Fatma, Ahmet Hamdi Tanpınar…
(Türkçe) kısaltmalarının dışında büyük harflerle yapılan kısaltmalarda nokta kullanılmaz. 2. Ölçü birimlerinin uluslararası kısaltmaları kullanılır: m (metre), mm (milimetre), cm (santimetre), km (kilometre), g (gram), kg (kilogram), l (litre), hl (hektolitre), mg (miligram), m² (metrekare), cm² (santimetrekare) vb.
Vecihe Hatiboğlu, san maddesi altında özel addan önce veya sonra kullanılan sıfat görevli ad tanımını yapmış ve Sultan Ahmet, Ayşe Sultan; Hemşire Ayşe, Ayşe Hemşire; Öğretmen Gül, Gül Öğretmen; Paşa Kazım, Kazım Paşa; Binbaşı Ali, Ali Binbaşı; Çavuş Hasan, Hasan Çavuş örneklerini vermiştir (1978: 104).
Karıncaincitmez sözcüğünü yazarken kesinlikle ayrı yazmamak gerektiği görülür. Çünkü sözcüğü ayrı yazmanın yanlış olduğun bilinmektedir. Doğal olarak bu sözcüğü doğru şekilde yazmak için 'karıncaincitmez' yazmak yeterlidir.
Hafta Sonu Kelimesinin Doğru yazılışı
Hafta sonu kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "hafta sonu" şeklindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri