Büyük lokma ye büyük söz söyleme.
Büyük lokma ye büyük söz söyleme Atasözünün Anlamı:Bu atasözü, kişilerin kendi durum ve kapasitelerine uygun hareket etmeleri gerektiğini anlatır. Hem maddi hem de manevi anlamda, kapasitenin üzerinde harcama yapmamak veya söz söylememek gerektiği belirtilir.
Büyük Lokma Ye Büyük Söz Söyleme Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: başaramayacağın, sonuçlandıramayacağın bir konuda kesin sözler söyleme.
Büyük lokma ye, büyük söz söyleme Atasözünün Anlamı: İnsanların, kendilerine sunulan nimetlerden faydalansınlar ama bunun karşılığında böbürlenip, kibirlenmemeleri gerektiğini ifade eder. Kişinin, aldığı nimetlerin kıymetini bilerek alçakgönüllü olması önemlidir.
Atasözleri Türk kültüründe ve dilinde önemli bir yer tutar. Büyük lokma ye büyük söz söyleme atasözü de Türkçede yaygın olan atasözlerinden birisi olarak öne çıkmaktadır.
İlgili 28 soru bulundu
Hamama giren terler - Vikisözlük.
Lokma (İzmir Lokması) - İzmir
Yunanistan'dan, Arabistan'a içerisinde Türkiye'nin de bulunduğu geniş bir coğrafyada değişik isimlerle ve benzer tariflerle bilinen lokma tatlısı özellikle İzmir kültürünün vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Bu yüzden İzmir Lokması olarak bilinir.
Safranbolu, evleri kadar lokumu ile de meşhurdur. Safranbolu lokumu, coğrafi işaret belgeli olup; standartlara uygun olarak üretilmektedir. Lokumlar her dem taze ve lezzetlidir.
Bir lokma TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat Çok az.
"Büyük söz söylemek" ise genellikle iddialı, cesur ve önemli ifadeler kullanmak anlamında kullanılır. Bu tabir, özellikle vaatlerde bulunurken ya da iddialar ortaya koyarken kişinin kendine güveninin ve cüretkarlığının altını çizer.
"Akıl akıldan üstündür" Atasözünün Anlamı: Bir kişinin aklı, başka bir kişinin aklını aşabilir ve daha üstün olabilir.
"Azar azar olagelen şeyler birikerek önemli bir niceliğe ulaşacağı için küçümsenmemelidir." anlamında kullanılan bir atasözüdür.
“Alevi topluluklar tarafından ritüellerinde yenen yemek kutsal bir anlam kazanarak “lokma” adını almıştır. Ritüellerde yenen diğer yiyecek ve içecek- lere de lokma adı verilmektedir. Özelde ise cem ritüeli için tığlanan kurbanın etinden pişirilmiş yemeğe lokma denir. Alevi inanç sisteminde lokma kutsal- dır.
Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri: İzmir Lokması; un (buğday unu), su, tuz, maya ve şeker (toz şeker) ile tekniğine uygun olarak hazırlanan hamurun fermantasyonundan sonra şekil verilip kızgın (bitkisel rafine) yağda kızartılarak şerbette bekletilmesi ile elde edilen bir üründür.
İzmir Kültürünün Bir Parçası Lokma dağıtma geleneği esasında tüm ülkede yaşanan herkesin severek yaptığı bir eylemdir. Fakat İzmir'de çok fazla benimsenmiş ve dağıtımı oldukça fazla yapılan bir yiyecektir.
Gerek özel günlerde, kutsal günlerde hayır amaçlı dağıtmak için, gerekse de çay ve kahve saatlerinde ikramlık olarak kullanmak için her evde mutlaka bulunur. Örneğin birinin çocuğu mu doğdu? Hemen hayır yapmak ve bu özel günü kutlamak için sokaktaki insanlara, tanıdıklarına ya da tanımadıklarına lokum dağıtır.
Ölü ardından cenazeden hemen sonra ya da üçüncü, yedinci, kırkıncı günlerde lokma döktürerek dağıtma geleneği vardır. Lokma ayrıca hayır olarak da dağıtılır; bazen cuma namazından sonra bir dileği gerçekleşen hayır sahibi lokma veya yöresine göre benzeri bir kızarmış yiyecek dağıttırır.
En kısa atasözleri bir elin nesi var iki elin sesi var, besle kargayı oysun gözünü, hatasız kul olmaz gibi atasözleridir.
"Başaramayacağın, sonuçlandıramayacağın bir konuda kesin sözler söyleme." anlamında kullanılan bir söz.
Boş çuval dik durmaz." Bu atasözü, boş ve içeriği olmayan şeylerin ayakta duramayacağını, değerli ve işe yarar olmadığını ifade eder. İnsanlar için kullanıldığında, bilgi ve beceriye sahip olmayan, içi boş olan bir kişinin toplumda saygın bir yer edinemeyeceğini ve başarılı olamayacağını vurgular.
"Irmak kenarına çeşme yapılmaz" Atasözü Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, bir şeyin veya bir hizmetin, zaten bolca bulunan veya kolayca ulaşılabilecek bir yerde ya da durumda olmasının gereksiz olduğunu belirtir. Irmak kenarında zaten su bulunduğu için ayrıca bir çeşme yapmak gereksizdir.
Ayrıca çırağın ustasının yolundan giderek onun gibi biri olacağı üzerine ifade edilir. Armut dibine düşer deyimi hakkında merak edilenler. Çocukların ya da farklı yaş gruplarındaki insanların, genetik olarak kendi ailelerine benzemesi üzerine kullanılan bir deyimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri