Büyüklerin ellerinin öpülmesi aslında saygı ifadesi olarak ortaya çıkmıştır. Toplumumuzda, küçükler büyüklerin elini öper ve alnına değdirir. Genellikle bayramlarda büyükler bu davranışlarının ardından küçüklere harçlık verir. İslamiyet'in ilk yıllarında Müslümanların el öptükleri rivayet edilir.
Müslüman toplumlarda ve bazı diğer doğulu toplumlardaki el öpme ve alna koyma geleneği ise halen yaygındır. Batıdakinin aksine genellikle kavuşmalarda ve bayram, anneler günü gibi özel günlerde el öpülür. Bu tür el öpmede genellikle küçükler büyüklerin ellerini öperler.
Âlimlerin çoğunluğuna göre anne ve babanın ya da dindarlığına, ilmine, yaşına hürmeten başka kimselerin elinin öpülmesi câizdir.
Örneğin karşılama veya uğurlamada açık alanda da olsa aile büyüklerinin eli öpülür. Yaşça küçük olan veya eldivenli olan bir hanımın eli öpülmemelidir.
El öpme:Küçük yaşta olanların büyüklerine duyduğu saygı ve sevgiyi göstermek üzere yaptığı harekettir. Genellikle çocuk- lar ve gençler büyük anne veya büyük babalarını veya diğer saygı gösterdikleri kişilerin elini öper. Büyükler de duyduğu sevgiyi göstermek için el öpenin yanaklarından öper.
İlgili 26 soru bulundu
Türk toplumunda el öpme bir örf olarak ayrılık, kavuşma ve kutlama anlarında adab-ı muaşeret kurallarından biri sayılır, sevgi, saygı, sadakat gibi pek çok duygunun ifadesi olarak yüzlerce yıldır sürdürülmektedir.
Ürgenç şu bilgiyi verdi: ''Şaman kültürü, Sami kültürünün etkisine girmemiş Araplar'da, Anadolu'ya göre daha yaygın. Cenazede iki tür el öpme var. Biri, yıkanma sırasında aile bireyleri büyüklerinin elini öper. Bu ölümünü kabullenme, vedalaşmadır.
Değerli kardeşimiz, Erkeğin şehvani hisleri kadına göre geç kesildiği için, yaşlı da olsa onların ellerini öpmek caiz değildir. Kadın şehevânî histen kesilmiş yaşta ihtiyar olursa, onunla musafaha yapmada, elini öpmede bir mahzur yoktur. Çünkü, arada hissî bir mahzur kalmamış bulunmaktadır.
Bir bayanın elini eldivenli olarak öpen erkek, bu eldivene dudaklarını dokundurmaz. Nasıl El Öpülür? hafifçe öpülür. Herhangi bir mahzur yoksa öpmek için sağ el kullanılır.
bu adeti en çok sahiplenenlerin başında osmanlı gelir. osmanlı'nın elinin değdiği ülkelere de sirayet etmiştir. en başında fas, cezayir, mısır, libya gelir. bugün endonezya ve bangladeş gibi müslüman ülkelerde çok sık olmasa da hala sürdürülen bir adettir.
el Cevap: El öpme adeti dini değildir. Eşlerin karşılıklı anne babalarının ellerini öpmesi ilkemizde yaygın bir adettir. Ayet kapsamında mahrem olduklarından ellerinin öpülmesi mübahtır.
Özel bir fitne endişesi varsa mesela kayınpeder çok genç duruyorsa bundan kaçınılabilir. Kocasının dayısı veya amcası ise onun hiçbir şeyi değildir. Nezaket ve medeni ilişki içinde bulunur o kadar. Çok ihtiyar biri olmadıkça ellerini tutması caiz değildir.
Bu el öpme şekli bizim geleneğimizde vardır. Secde, birinin eline alnınızı koyarak yapılmaz. Secde ya yere alnınızı koyarak veya bu mümkün olmuyorsa imâ ile yapılır. Şu halde el öperken alnı, eli öpülenin eli üzerine koymanın hem şekil hem de daha önemlisi niyet olarak secde ile benzerliği ve alakası yoktur.
Yeni evlenmiş ve düğünü yapılmış olan gelin gerdek gecesinin ertesi sabahı erkenden kalkar yatağını düzelttikten sonra gider önce kayınvalidesinin daha sonra kayınpederinin elini öper. Ve daha sonra da ailede ne kadar insan var ise bunların da ellerini öper. Böylece bunlara karşı devamlı saygılı olacağını belirtirdi.
Aile ile bir araya gelinen kahvaltı sofralarının ardından, büyüklerin eli öpülür, küçüklere çeşitli hediyeler verilir. Ramazan ayında her gece bizi sahura uyandıran ve bayramın ilk günü yine davul çalarak kapımıza gelen Ramazan davulcusunun bahşişini vermek de gelenekler arasındadır.
EL ÖPTÜRME : Şerbet gününden 2-3 gün sonra damat babası,annesi ve yakınları belirlenen günün akşamı kız tarafına misafirliği gider.Akşam yemeğinden sonra gelin adayı kız,gelen misafirlerin elini öper.Damadın babası,annesi ve yakınları kıza hediyelerini ( Altın bilezik,kolye,saat,küpe ve giyim eşyası)takar.
Toka etmek bir sevgi ve samimiyet gösterisi olarak bir tür selamlaşmak biçimidir. Ancak, üst el uzatmadan ast el uzatmamalıdır. Önce ev sahibi elini uzatır, sonra misafir. Bayanla tokalaşmak için önce erkek el uzatmamalı, ancak bayan uzatırsa ona mukabele edilmelidir.
3- Kadın, nikâhı kendisine ebediyyen haram olan erkeklerin (kayınpederi, amcası, dayısı, kardeşi, Babası... gibi) elini "fetva" olarak öpebilir, ama Babası dışındakilerin elini öpmemesi daha güzel ve takvâya daha uygun olur.
Karşımızdaki kişiye samimi ve içten duygularımızı ifade etmek için onun elini iki elle sıkarız. Bu şekilde iki elle yapılan el sıkma hareketi karşıdaki kişiye iyi niyet ve güven duygusu göstermenin işareti olarak yorumlanır.
Değerli kardeşimiz, Erkeğin şehevi duyguları kadına göre daha geç dönemde kesildiği için, yaşlı da olsa onların ellerini öpmek caiz değildir. Kadın şehevânî histen kesilmiş yaşta ihtiyar olursa, onunla musafaha yapmada, elini öpmede bir mahzur yoktur.
Rüyada Ölmüş Birinin Elini Öpmek
Rüyada ölmüş birinin elini öpme halinde korku ve endişe duyuluyor ise gerçek hayatta da korku ve endişe duyulabileceğine yorumlanmaktadır. Rüyada ölmüş birinin elini öperken kendisini rahat ve özlem gidermiş şekilde gören kişi ise gerçek hayatında iç huzuruna kavuşmasına yorulmaktadır.
Rüyada Yaşlı Birinin Elini Öpmek
Kişinin yapacağı tüm işlerde başarılar elde edeceğine, yaşadığı mal varlığı sorununu çözeceğine hikmet eder. Rüyada yaşlı birinin elini öptüğünü görmek, hayatta bazı değişimlerin yaşanacağına hikmettir. Zor durumlardan kurtulmaya delalet eder.
Arab-ı Aribe, Eski Ahit'te geçtiği üzere Kahtan'ın neslinden gelmiştir. Hakiki Araplar olarak kabul edilirler. Yemen'de ve Arap Yarımadası'nın güneyinde yer alırlar. Arab-ı Müstaribe ise Mead'ın soyundan gelen Necid, Hicaz ve Arap Yarımadası'nın kuzeyinde yerleşik topluluktur.
Cahiliye döneminde Arap kabilelerinin bir kısmı Allah'a inanıyor, ama kıyamet gününe ve ahirete inanmıyorlardı. Çoğu topluluk genelde putperestti. Putları tanrı kabul etmiyorlar, aksine Allah'a ulaşmak için birer aracı olarak görüyorlardı. Yemen'de bulunan Himyer kabilesi, Güneş'e tapardı.
Sevgi, saygı ve hürmet ifadesi olarak yerleşmiş örfî, ahlâkı ve geleneksel bir hareket. Müslümanlar arasında küçüklerin büyüklere hürmetlerini göstermek için ellerini öpüp alınlarına götürmeleri yerleşmiş bir adettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri