Düzenli yürüyüş sindirim sistemini düzeltir. Kabızlığa iyi gelir ve sindirim sistemi hastalıklarının sıklığını azaltır. Yürüyüş büyük kas gruplarını çalıştırır ve böylece hızlı bir şekilde yağ yakılmasını sağlar.
Bacak Kası Nasıl Yapılır? Yürümek ve koşmak, bacak kaslarını kuvvetlendirmenin sağlıklı yollarıdır.
En iyi egzersiz türü hiç şüphesiz yürüyüştür. Yürüme, bacaklardaki kasları güçlendirir, böylece kan akışını artırır.
Koşmanın ve yürümenin çalıştırdığı kaslar, genel olarak bacak bölgesindeki kaslardan meydana gelir. Fakat bu faydalı aktivitenin olumlu etki gösterdiği tek bölge bacak ile sınırlı sayılmaz. Yürürken ya da koşarken birbirinden farklı oranlarda çalışan kaslar bel, karın ve kalça kaslarıdır.
Tempolu 30 dakikalık yürüyüş yaklaşık 200 kalori enerji harcanmasına neden olur. Kalbi güçlendirir, kalp-damar hastalıkları riskini azaltır, dolaşımı düzenler: Günde en az 30 dakika, haftada 5 gün yürüyüş ile koroner arter hastalığı riski %20'ye yakın azalır.
İlgili 31 soru bulundu
Yürüyüş yapmanın sadece bacak bölümündeki kasları çalıştırdığını düşünebilirsiniz. Fakat core kasları da aktif olarak çalışmaya devam ediyor. Core denilen bölge göğüs kafesinin alt bölümünde bulunuyor. Yürürken core kasları kasılıp gevşiyor.
Yürümenin koşmaktan daha sağlıklı bir aktivite olduğuna dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, “Sağlıklı bir egzersizin yüzde 90'ı yürüyüşse, yüzde 10'unu koşmak oluşturur. Sağlıklı ve fizyolojik olanı budur.
Yürüyüş önemli bir egzersiz öyle ki, 45 dakika süren tempolu yürüyüşün olumlu etkisi 48 saat sürüyor.” Günde 45 dakika yürüyen kişilerin insülin direncine karşı önemli bir avantaj elde ettiğini belirten Dr. Arıkan, yürüyüş yapmak için sağlık sorunu olmaması gerektiğini vurguluyor.
Düzenli yürüyüş sindirim sistemini düzeltir. Kabızlığa iyi gelir ve sindirim sistemi hastalıklarının sıklığını azaltır. Yürüyüş büyük kas gruplarını çalıştırır ve böylece hızlı bir şekilde yağ yakılmasını sağlar. Kişiden kişiye değişim olsa da orta tempolu bir yürüyüşte saatte ortalama 300 kalori yakılabilir.
Vücudun sıkılaşmasına yardımcı olur. Her yapılan düzenli yürüyüş iç organların sağlığını korur. Hafızayı güçlendirir ve Alzheimer riskini azaltır. Düzenli yürüyüş yapmak meme ve kalın bağırsak kanserini riskini ciddi bir şekilde düşürür.
Yürüyüş, bacaklarınızı güçlendirebilir ve şekillendirebilir ve kalça kaslarınızı kaldırabilir.
Bazı kişiler fonksiyonel yürümeye başvurmaktadır, ancak yürümek karın kaslarınızın güçlenmesi ve dengenin gelişmesi için yeterli değildir. Yüzme, düşmeyi önlemede temel unsur olan iyi bir denge için gerekli olan güçlü, stabil karın kaslarının gelişmesini sağlar.
Sabahları yürüyüş yapmak enerji verir, zihni canlandırır ve günün geri kalanında daha aktif olmanızı sağlar. Ek olarak sabah havası genellikle daha serindir ve hava kirliliği daha az olabilir. D vitamini sentezini artırır ve kemik sağlığı için önemli olan bu vitaminin alımını destekler.
Yürüyüş, merdiven çıkma ve bisiklet gezileri
Kalça bölgesindeki fazla yağlardan kurtulmak adına, yüksek tempolu yürüyüşleri hayatınıza dahil edebilirsiniz. Yüksek tempolu yürüyüşler, kalori açığı oluşturmanız konusunda da en etkili egzersizlerin başında gelir.
Eğimli yüzeyde koşmak ya da yürümek, kalça ve arka bacaklarınız için ağırlık çalışmak gibidir, bu bölgeleri toplar ve sıkılaştırır. Kardiyovasküler egzersiz olduğu için de yağ yakmanızı sağlar. Özellikle yürürken kalçanızda bulunan kasları sıkıp bırakmaya çalışın.
Bacak kasları ne kadar kuvvetli olursa, diz eklemine binen yük o kadar az oluyor ve böylece oluşabilecek diz problemleri de azalmaktadır. Alt bacak kaslarının (calf bölgesi) kuvvetlendirilmesi, ayak bileğini çevreleyen bağların ve tendonların kuvvetlenmesine yardımcı oluyor.
Kalp sağlığınızı korur.
Günde 10 bin attığınızda kanınızdaki kolesterol seviyesi dengelenir. Damar sertleşmesini engelleyip kandaki şeker, tansiyon ve kolesterol seviyelerini dengelediği için kalp krizi riskini yüzde 20 oranında azaltır.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, günde 10.000 adım atmak gerekiyor. Bu ise yaklaşık 7 kilometreye tekabül ediyor. Ritminize göre bu mesafe 1.5 ya da 2 saat sürebiliyor. Öte yandan uzmanlar, 3000-5000 adımın yani 30 ile 45 dakika arası yürüyüşün de yararları olduğunu ifade ediyor.
Yürüyüşten sonra, kaslarınızı desteklemek için karbonhidrat ve protein almanız önemlidir. Egzersiz sonrasında kaslarınızın toparlanması ve azalan enerjinizin yerine gelmesi için yarım saat içinde bir ara öğün tüketebilirsiniz. Meyve ve süt veya yağlı tohumlar en iyi alternatiflerden.
Düzenli yürüyüş yapmak bacak kaslarını ciddi şekilde güçlendirir; bağ dokunuzu sıkılaştırır ve varis oluşumu riskini azaltır.
Yürüyüş yaparken her zaman bir ayak daima yerle temas halinde olmalıdır. Yürüyüş, önce topuk vuruşu ile başlar, ardından ayak topuğa kadar yuvarlanır ve ayak parmaklarından güçlü bir itme ile bitirilir. Daha uzun adımlara değil, daha hızlı adımlara odaklanılır. Yürüyüş esnasında kol salınımları önemlidir.
Amerikan Kalp Vakfı'na göre yürümek; kalp hastalıkları ve felci önlemek konusunda en az koşmak kadar etkilidir. Düzenli yürüyüşler yapmak; yüksek tansiyon ve kolesterol seviyelerini azaltır ve kan dolaşımını arttırarak kalp krizi riskini de önlemeye yardımcı olmaktadır.
Koştuğunuzda egzersizin başından sonuna kadar yüzde 80 karbonhidrat yakarsınız. Tempolu yürüdüğünüzde ise ilk 12 dakikada yüzde 80 karbonhidrat ve yüzde 20 yağ yakarsınız. 12-24 dakikalar arası yüzde 50 karbonhidrat - yüzde50 yağ yakarsınız. 24'ncü dakikadan itibaren ise yüzde 20 karbonhidrat - yüzde 80 yağ yakarsınız.
Yürüyüş, fazla çaba gerektirmez ve sadece bedensel değil, aynı zamanda zihinsel sağlığınız için de yararlıdır. Spor salonuna gitmenizi gerektirmeyen, kolay bir egzersizdir. Kilo vermenin ve genel sağlığınızı iyileştirmenin basit ama çok etkili bir yolunu arıyorsanız, yürüyüş tam size göre.
Günlük yürüme süresi 30-60 dakika arasında olmalı. Haftada en az 3 gün, ideali 5 gün yürümeniz. Uzun süreli ve dinlenme periyodu yetersiz yürüyüşlerde vücudunuzun zarar görme ve yaralanma riskinin olduğunu unutmayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri