Büyüteç, ince kenarlı mercek kullanarak cisimleri büyütmeye yarayan araçtır. Büyüteçler, ışığın kırılma özelliklerinden yararlanırlar. Çoklukla küçük cisimleri daha büyük görebilmek için, bu cisimlerle göz arasına konan yakınsak mercek, pertavsız. Büyüteçlerde odak uzaklıkları küçüktür.
Açıklama: İnce kenarlı merceklerin ışığı bir noktada toplama özelliği olduğundan cisimleri büyütür. Fakat kalın kenarlı mercek ise ışığı dağıtır ve bu yüzden de cismi büyütmez.
İnce kenarlı mercek kullanılarak sanal ve büyük görüntüler oluşturulabilir ve oluşturulan görüntüler bir ekrana yansıtılamaz yani sadece mercekte görünür. Sanal görüntü cisim mercek ile odak noktası arasında iken cismin arka tarafında ve büyük boyda oluşur (büyütme oranı).
Büyüteçler, çocukların daha önce hiç görmedikleri küçük böcekleri yakından görmelerine yardımcı olur ve onlara oldukça şaşırtıcı buldukları yepyeni bir dünya açılmasına yolaçar. Çocuklar büyüteçlerle yapraklardan, topraktan, çakıl taşlarına ve karıncalara kadar buldukları her şeyi incelemek için birlikte çalışırlar.
İnce kenarlı mercek ışınların belli bir noktaya toplanmasını sağlayan mercektir. Birçok alanda kullanılan bu mercek sayesinde görüntü elde edilir. Ayrıca mikroskop, fotoğraf makinesi, teleskop ve dürbünlerde de ince kenarlı mercek kullanılır.
İlgili 16 soru bulundu
Büyüteç, ince kenarlı mercek kullanarak cisimleri büyütmeye yarayan araçtır. Büyüteçler, ışığın kırılma özelliklerinden yararlanırlar. Çoklukla küçük cisimleri daha büyük görebilmek için, bu cisimlerle göz arasına konan yakınsak mercek, pertavsız.
Teleskop, mikroskop, dürbün ve büyüteç gibi aletlerde ince kenarlı mercekler kullanılır. merceklerdir. Işığı dağıttığından ıraksak merceklerde denir.
Büyüteç Önerileri
Çapın büyük olması daha büyük alanı büyütebilmeyi sağlar. Küçük çapa sahip olanlar ise kolayca taşınabilir. Çap ne kadar küçülürse büyütme o kadar yükselir. Büyütme oranları 2x, 4x gibi tabirlerle ifade edilirken çap 50mm, 100mm şeklindedir.
Güneş tutulmasının, çıplak gözle, kamera, dürbün veya teleskop gibi herhangi bir optik cihaz, isli cam, disketiçi, CD ve yanmış film gibi malzemelerle izlenmemesi gerekiyor.
yapılmamalıdır. retinada (ağtabaka) bulunan görme hücrelerini yakarak kalıcı görme kaybına uğramaktır. sakıncalı başlıktır.
Kalın kenarlı mercekler ise, ışık ışınlarını dağıtma özelliğinden dolayı görüntü alanını küçültmektedir. Bu nedenden dolayı miyop göz hastalığında, dürbün yapım malzemesinde, fotoğraf makinesi objektiflerinde, teleskop ve mikroskop üretiminde ve kapı dürbünü yapımında kullanılmaktadır.
Üzerine gelen ışınları dağıtıcı özelliğe sahip olan merceklere kalın kenarlı mercekler denir. Kalın kenarlı merceklerde asal eksene paralel gelen ışınlar, uzantıları bir noktadan geliyormuş gibi mercekten kırılır. Kırılan ışınların uzantılarının kesiştiği bu nokta kalın kenarlı merceklerin odağıdır.
Kalın kenarlı mercek her zaman düz ve sanal görüntü oluşturur. Cisim üzerindeki bir noktadan iki ışın merceğe gönderilir ve mercekte kırılan ışınların kesitiği yerde seçilen noktanın görüntüsü oluşur.
Farın içerisinde bulunan mercek olarak adlandırdığımız projektörler xenon ampül tipine göre üretilmektedir. Genellikle kısa farlarda xenon kullanılır.
Miyopinin düzeltilmesinde kalın kenarlı, içbükey(konkav) mercekler kullanılır. Bu merceklerle göze gelen ışınlar kırılır ve görüntünün retinada net bir şekilde oluşmasını sağlarlar.
Miyopinin düzeltilmesinde kalın kenarlı –içbükey(konkav)- mercekler kullanılır. Bu mercekler göze gelen ışınların yayılmasını sağlayarak, görüntünün retinada net bir şekilde oluşmasını sağlarlar. Bu amaçla kontakt lensler de kullanılabilir.
Namaz, güneş tutulması süresince sürmüştü. Allah Resûlü"nün, “Güneş tutulması sona erinceye kadar namaz kılın.” buyurduğu da nakledilmiştir. Peygamber Efendimizin (sas) güneş tutulduğu zaman kıldığı namaza küsûf namazı denilmiştir. Hz. Âişe anlatıyor: Resûlullah (sas) zamanında güneş tutuldu.
Uzmanlar, güneş tutulmasının çıplak gözle izlenmemesi gerektiği konusunda uyarıyor. Takip için koruyucu gözlük, basit bir projeksiyon cihazı veya bir karton bile yeterli olabilir. Teleskop veya dürbünle tutulmayı izlemek için de koruyucu gözlüklerde kullanılanlardan çok daha güçlü filtrelere ihtiyaç duyuluyor.
Güneş tutulması sırasında güneşe bakmak bir mercekle kağıdın tutuşturulması gibi gözün üzerindeki "sarı benek" olarak bilinen bölgelerde yanıklara yol açıyor. Güneş'ten dünyamıza gelen utraviyole ışınları da bu bölgelerde kısa süreli su toplanmalarına yol açıyor.
%40 indirimle Kraf 360G 60 mm Metal Büyüteç 48 TL'ye, %23 indirimle Proskit SN-394 Yardım Kiti Büyüteç 316 TL'ye, %41 indirimle Masis 60 mm Plastik Çerçeveli Büyüteç 29 TL'ye, %65 indirimle Kembs Lup BYT-14110 32 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Cisimlerin görüntülerini büyütme özelliğini taşıyan ve odak uzaklığı küçük olan mercek, büyüteç olarak isimlendirilmektedir Büyüteçlerin pek çok kullanım alanı bulunmaktadır. Ağırlıklı olarak kuyumcu ve saatçilerin kullandığı büyüteçler detay isteyen tüm işlerde gereksinim duyulan araçların başında gelmektedir.
Klavye veya gezinti çubuğu hariç, ekranda herhangi bir yere dokunun. Ekranda gezinmek için 2 parmağınızı sürükleyin. Yakınlaştırmayı ayarlamak için 2 parmağınızla sıkıştırın. Büyütmeyi durdurmak için büyütme kısayolunu tekrar kullanın.
İnce kenarlı (Yakınsak) mercek
Üzerine gelen ışınları bir noktada toplayan mercek, dışbükey mercek veya yakınsak mercek olarak da bilinir. Hipermetropluk göz kusuruna sahip insanların gözlüklerinde kullanılır.Kenarı ortasına göre ince olan mercek türüdür.
Teleskop, mikroskop, dürbün ve büyüteç gibi aletlerde 1 adet ince kenarlı mercekler kullanılır.
Büyüteç bulmaca cevabı Lup ve Pertavsız olarak bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri