Erime ısısı cisme ve sıcaklığa bağlıdır. Mesela buzun 0 °C'deki erime ısısı, 79,8 cal/g'dır. Bir gram sıvı donduğu zaman erime ısısı kadar ısıyı çevreye verir.
Yani diğer bir değişle buz, 0 santigrat derecenin üzerine ulaştığı vakit ısı açısından erimeye başlar.
AFAD Afet Terimleri Sözlüğü'ne göre “Buzlanma" (İng. icing), hava sıcaklığının sıfır veya sıfır derecenin altına düşmesiyle, sıvı yüzeylerin donarak buz hâline gelmesidir.
Merhaba! Buz sıfır (0) derecede erir.
Kuru buzun sıvı haldeki karbondioksit(CO2) gazının katı yani buz halidir. Suyun buz haline gelmesi için 0 derecenin altına düşmesi gerekirken kuru buzun sıcaklığı -78,5 C'dir. Ve bu da kuru buzun hayatımızda bir çok alanda kullanımını sağlamaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
Fakat saf olmayan maddelerin, yani karışımların donma ve erime noktaları farklıdır. Erime ısısı cisme ve sıcaklığa bağlıdır. Mesela buzun 0 °C'deki erime ısısı, 79,8 cal/g'dır. Bir gram sıvı donduğu zaman erime ısısı kadar ısıyı çevreye verir.
Ortalama kinetik enerjileri de yükseliyor. 0 dereceye gelene kadar sıcaklığı artıyor. 0 derece de buzun erime sıcaklığı.
Çünkü buzun üzerine yeterince tuz atılarak erime sıcaklığını -3°C'nin altına düşürmek ve böylece buzun erimesini sağlayarak -3°C sıcaklık altında sıvı halde bulunan bir tuzlu su karışımı elde etmek mümkündür. Buzun ya da başka bir sıvının erime sıcaklığını düşürmek için kullanılan maddenin tuz olması tabii ki gerekmez.
→Buzun erime süresi normal bir ortamda yaklaşık 10-12 dakika arasıdır. Çünkü buzun eriyip su olabilmesi için belli bir süre geçmesi lazım ve bu süre ortamdan ortama farklılık gösterir.
Erime ve donma olayları birbirinin tersidir. Kar yağarken havanın ısınmasının nedeni maddeler donarken çevresine ısı vermesidir. Bunun tersi kışın buzlar erirken havanın soğuk olmasının nedeni de maddeler erirken çevresinden ısı almasıdır.
Dondurulmuş gıda parçanızı kasenin altına yerleştirin. Lavabonuzun suyunu mümkün olan en soğuk ayarda açın ve kaseyi suyla doldurun. Yemeğinizi soğuk suda 2-3 saat çözdürün. Kaseniz suyla dolduğunda, yemeğinizi suya batırın.
Aynı nedenden ötürü kuru buz hiçbir zaman yenmez yutulmaz.Kuru buz hiçbir şekilde saklanamaz, -78 derecenin altındaki her sıcaklıkta birkaç saat içerisinde erir ve yok olur!
Sıcaklıklar farklı. Farklı olduğuna göre ısı alışverişi gerçekleşir. Buz ısı alır, sıcaklığı yükselir, 0 dereceye geldiğinde sistemde ısı alışverişi durur. Su da ısı verir, 0 derece çizgisinde geriye doğru gider, buzlanmaya başlar.
Örneğin su 0 santigrat derecede donma noktasına ulaşır ve donar.
Suyun özgül ağırlığı 1'e eşittir. Dolayısıyla 1 litre su, 1000 gram; yani 1 kilogram değerine eşit olmaktadır. Bu durumda yarım litre su da 0,5 kilograma denk gelmektedir.
Bir buz kovası kapalı tutulursa, kapak ısının buz kovasına girmesini etkili bir şekilde engellediği için buz daha yavaş erir. Bu, plastik veya strafor buz kovaları için geçerlidir . Açık renkler ısıyı daha az emer, bu nedenle ısı enerjisinin buzla temasını bir şekilde engeller.
Buz soğuk bir madde olduğundan dışardan ısı aldığında ısısı düşer ve bu sayede erimeye başlar. Buzun erimesi için dışardan ısı alması gerekir.
i. Kuru buzun , işletme el kitaplarında veya diğer ilgili üretici dokümanlarında belirtilen limitler üstünde uçakta taşınması durumunda, yolcuların uçakta bulunmasına izin verilmemelidir.
Çukur bir kaba koyacağınız kaynamış suyu buzluğunuza koyup kapağını kapatarak 5-10 dakika bekledikten sonra buzların yumuşadığını fark edeceksiniz. Kaynamış olan suyun sıcaklığı ile buzluk kısmının soğukluğu ısı alışverişine başlayacak ve buzlar ısı kazandıkça yumuşayarak yerlerinden çıkabilecek kıvama geleceklerdir.
Çünkü buz erirken kalsiyum klorür çok fazla ısı açığa çıkarır ve buzu yol tuzundan çok daha hızlı eritir. Bu kimyasal, uygulama üzerine anında ısı yayar ve donma noktasını düşürür.
Kolonya yerine alkol kullanmak da mümkün. Tuz ile buz çözme: Bu yöntem eski ama oldukça etkilidir. Bez bir torba veya cam silme bezinin içine iki avuç tuz koyarak camı silersek buzun erimesini sağlarız.
Sirke: 1 ölçek sirke ve 2 ölçek suyu bir sprey şişesine doldurun. Sirke ve suyu karıştırarak buzun üzerine sıkın ve camı temiz cam silme beziyle silin. Buzlar kısa sürede çözülecektir.
Hal değişimi esnasında maddelerin kütlesi, sıcaklığı ve kinetik enerjisi değişmez. Hal değişimi esnasında maddeye verilen ya da alınan ısı, iç enerji değişmesine rağmen, sıcaklık değişimine neden olmaz.
Erime Noktası: Saf katı madde erimeye başladığı sıcaklık değerine denir. Katı maddenin tamamı eriyene kadar sıcaklığı sabit kalmaktadır. Suyun erime noktası 0 °C iken demirin erime noktası 1535 °C'dir, yani saf maddelerin erime noktaları birbirinden farklıdır.
Su 100 derecede kaynar. 100 dereceye ulaşınca kaynamaya başlayan suyun sıcaklığı, kaynama bitip bütün su buharlaşana dek değişmez. Çünkü hal değişimi sırasında sıcaklık sabittir. Sıcaklığın 100 derecenin üstüne çıkabilmesi için bütün sıvının buharlaşmış olması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri