Çünkü soğuk, damarları sıkıştırarak her türlü eklem ağrılarını önemli ölçüde yok ediyor. Bu yöntemi kliniklerde yaptıracağınız gibi tekniklerini öğrenerek evinizde de uygulayabilirsiniz. Bunun için ağrıyan bölgeniz üzerine buz torbası koyarak kompres yapabilirsiniz.
Soğuk uygulanan bölgede ağrı, ödem ve inflamasyon azalır. İncinme, sakatlanma sonrası ilk 48-72 saat içerisinde yapılması halinde etkinliği daha yüksek olur. Buz uygulamasında gerekli süre travmanın ve yaralanmanın şiddetine göre değişebilir. Ortalama 15-20 dk soğuk uygulaması sonrası 1 veya 2 saat ara verilmelidir.
Ağrılı ya da zedelenen yere uygulanan buz kompresi ağrıyı geçirebilir. Zedelenme sonrası o bölgede kanama olur ve bunun devamı ve orada kalması iyileşme sürecini geciktirir. Zedelenen bölgenin istirahati ve yükseltilmesinin yanı sıra buz kompresinin yararı mevcuttur.
Temiz bir bez veya havlu kullanarak buzları sarılarak veya buz paketini hazırlanır. Buzları veya buz paketini, ağrıyan veya şişmiş bölgenin üzerine 20 dakika boyunca uygulanır. Uygulama süresi, o bölgede 20 dakikayı geçmemelidir. Uzun süre uygulamak duyu azalması durumuna sebep olabilir.
Kas ağrısına iyi gelebilecek yöntemle şu şekilde sıralanabilir: Ağrılı bölgeyi dinlendirip, yüksekte tutmak. Buz kompresi ile kan akışını iyileştirmek.
İlgili 35 soru bulundu
Yapılan olan tedavi ile beraber kişiler, çene bölgesi üzerine iki gün boyunca bu tedaviyi uygulayabilmektedir. Buz tedavisinin uygulanma şekli de yine bu tedavi için önemli bir unsurdur.
Sıcak pres; vücutta kan sirkülasyonu sağlar, bölgedeki oksijeni arttırır ve atık maddelerin atımını hızlandırır. Soğuk pres ise kan dolaşımını azaltarak, bölgenin uyuşmasını sağlar ve acıyı dindirir.
Buzdaki mineraller cildin daha canlı görünmesini sağlar.
Buz yaşlanma izlerini geciktirir. Buz küpleri cildi sıkılaştırır ve cildinizdeki nemi kilitli tutar. Buzu kaşlarınızın aldığınız kısımlarına sürün ve biraz bekleyin. Hafif bir uyuşma başladığında kaş almak daha acısız olacaktır.
Buz, gözeneklerinizi büzüştürür ve kırışıklıkları gererek yüzünüze daha canlı bir görünüm kazandırır. Aynı zamanda kan akışını düzenler ve sivilce oluşumunu engellemeye yardımcıdır. Eğer gözleriniz geceden kalmaysa buz kalıbının içine yeşil çay koyun ve dondurun.
Geçtiğimiz yıl yapılan küçük çaplı bir araştırmada ise kaslara uygulanan buz tedavisinin farkedilebilir bir faydasının görülmediği, soğuyan kasların daha hızlı iyileşmediği ya da daha az acı çekmediği sonucuna varıldı.
Şişen bölgeye soğuk ya da buz uygulandığında dokular ile damarlar büzüşerek şişliği büyütecek yeni kan akışı ve sıvı sevkiyatını azaltır.
Soğuk uygulamalar, genellikle lokal olarak uygulanır. Sıcak çarpmalarında, genel olarak vücudun ısısını düşürmek amacıyla genel soğuk uygulama yapılır. Soğuk uygulamalar 15–30 dakika sürmelidir.
Uygulamanın ucuz ve basit olması; ilaç kullanmadan ağrı kesici, kas gevşetici ve ödem azaltıcı etki gösterebilmesi sıcak ve soğuk uygulamaların önemli avantajlarıdır.
Soğuk uygulama ile damarlarda daralma (vazokonstriksiyon) sağlanır. Böylece belli bir bölgedeki kan akımı azaltılabilir. Buna bağlı olarak bağışıklık sistemi aktivitesi (inflamasyon) ve ödem azalır. Eklem ve tendonlardaki ödem ağrıya neden olduğundan ödemin azaltılması ağrıyı hafifletir.
Kas zedelenmesinden kaynaklı kas ağrılarında ağrı hissettiğiniz bölgeye soğuk masaj yapabilirsiniz. Buzla bacağınıza günde 3-4 defa masaj yaparsanız ağrılar dinebilir.
Ağrıyan dize soğuk kompres yapmak, hem ağrının hem de şişkinliğin azalmasına yardımcı olan en iyi yöntemlerden biridir.
Özellikle göz altında oluşan şişkinlerin giderilmesini sağlar. Uzun vadede yaşlanma karşıtı bir etki gösterir. Kırışıklıkların oluşumunu geciktirirken var olan kırışıklıkların da görünümünü hafifletir. Sivilce sorunu yaşayanlara yardımcı olur, sivilcelerin ve izlerin görünümü azaltmaya yardımcı olur.
Buz yöntemi ile hem göz altı morluklarından hem de göz altı torbalarından kısa sürede kurtulabilirsiniz. Temiz beze sarılmış buz küplerini göz altınızda kısa süreli bir şekilde tutun. BUZUN CİLDE DİĞER FAYDALARI; - Cilt hücrelerini harekete geçiren buz, ciltteki koyu renkliliği giderip beyazlamasını sağlar.
Cildinize buz uygulamak, kan dolaşımını hızlandırarak parlaklık veriyor.
Buz ile yapılan soğuk kompres ayak ezilmesi de dahil olmak üzere tüm ezilmelere iyi gelen bir yöntemdir. Ezilme, kırılma, zedelenme ve çatlama gibi sorunlar karşısında soğu kompres uygulanması gerekir.
Maden suyunu buz kalıbına dökün ve dondurun. Her sabah yüzünüzü yıkadıktan sonra uygulayın. Bu küpler cildinizi sıkılaştırmanın yanı sıra akne oluşumunu önler, kırışıklıkları azaltır ve parlaklık verir.
Sindirim sistemini düzenler. Soğuk algınlığına karşı direnç sağlar. Baş ağrısını azaltır, eklem ve diş ağrılarında etkilidir. Solunum sisteminizi düzenler, daha rahat nefes almanızı sağlar.
Ancak soğuk havalar sadece üst solunum yolunu değil; bel, boyun ve sırtı da hedef alarak ağrılara neden olur. Günümüzde masa başı işte çalışmak, akıllı telefon, tablet, laptop ve bilgisayar kullanmak, uzun süre klimaya maruz kalmak ve ağır poşetler taşımak gibi nedenlerle omurgamız zarar görür.
Soğuk hava nedeniyle kaslar ve damarlar kasılarak kas ve eklemlere giden kan akımı azalır. Bu durum kasların ve eklemlerin daha kolay hasarlanmasına neden olur. Kış aylarında eklem ve kas ağrılarından korunmak için mümkün olduğunca soğuğa maruziyet azaltılmalı ve uygun giysi seçimiyle vücut sıcak tutulmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri