Buzun yoğunluğu sıvı hâldeki suyun yoğunluğundan düşüktür. Bu nedenle buz kütleleri suyun üzerinde yüzer. Buzun yoğunluğu sıvı hâldeki suyun yoğunluğundan düşüktür. Dolayısıyla su donarken hacmi artar yani genleşir.
Bildiğimiz gibi bir maddenin katı hali, sıvı halinden daha yoğundur ve dibe çöker ancak su +4C derecede en yoğun haldedir ve donduğunda yani katı hale geçtiğinde özkütlesi azalır, hacmi artar, yoğunluğu azalır ve batmaz böylece su altı yaşamı devam edebilir.
Buz, suyun donmuş haline verilen addır. Oda koşullarında 0 °C ve altında bulunur. Buzun yoğunluğu suyun yoğunluğundan az olduğu için su üstünde yüzebilir.
Suyun ve buzun yoğunluğu
Buzun yoğunluğunun daha düşük olması, su donarken hidrojen bağlarının yön değiştirmesinden kaynaklanır. Daha net olmak gerekise, buzdaki moleküller arası uzaklık sudakine oranla daha fazladır.
0 celsiusta buzun yoğunluğu 999,8425 tir. buradan m=9,998485 1litre buzda 9998,485 gr buz bulunur. +4 celsiusta suyun yoğunluğu 999,9750 dir. buradan m=9,999750 1litre suda 9999,750 gr su bulunur. 9999,750>9998,485 olduğundan su daha ağır gelecektir.
İlgili 21 soru bulundu
Bu nedenle suyun katı hali, sıvı halinden daha hafiftir. Yani buz, aslında “normal” fizik kurallarına göre suyun dibine batması gerekirken, su üstünde yüzer. Suyun bu özelliği dünya üzerindeki denizler açısından çok önemlidir.
Aşağıdaki kaynakta motorin yoğunluğu 820-860 kg/m3 olarak verilmiş. Bu durumda motorinin lt/kg olarak ifadesi ; 1,1628 litre/kg - 1,2195 litre/kg arasındadır. Bu demektir ki, 1 kg motorinin litresi 1,1628 ve 1,2195 arasında değişir.
Buzun Düşük Yoğunluğu
Buz – katı su formu – hidrojen bağlarının aralıklı ve nispeten ayrı olması nedeniyle sudan daha az yoğundur. Düşük yoğunluk, buzdağlarının yüzmesine izin veren ve göllerin yalnızca üst kısmının donma sebebi olan şey tam da budur.
Su (H2O) kaynatıldığında genleşme olur ve suyun yoğunluğu azalarak ağırlığında düşüş yaşanır. Suyun yoğunluğu, ısı arttıkça düşmeye başlar. 0 ℃ den 4 ℃ ye gelindiğinde ise özkütle artar. Bunun nedeni, 2 hidrojen ve 1 oksijenden oluşan suyun içerisindeki hidrojen moleküllerinin birbiriyle bağlanma şeklidir.
Su donduğunda katı hale gelerek buza dönüşür. Su buza dönüşürken hacmi artar, daha fazla yer kaplar. Bu sadece suya özgü bir durumdur.Diğer sıvı maddeler ise katıya dönüşürken hacmi artmaz, azalır. Su donarken hacmi arttığı için yoğunluğu azalır.
Buzulların kendine özgü mavimsi renginin nedeni gökyüzünün de mavi görünmesini açıklayan Rayleigh saçılımıdır. Buzulun alt katmanları basınç nedeniyle erimeye maruz kalır ve buzulun tamamı bir akışkan gibi hareket eder.
II. Buzun ilk sıcaklığı 0°C'dir.
Buzun yoğunluğu sıvı hâldeki suyun yoğunluğundan düşüktür. Bu nedenle buz kütleleri suyun üzerinde yüzer.
malzemede saklı: tuz ve buz! Üzerine tuz serpilen buz, şoklama özelliği kazanır ve. dokunduğu her şeyi şoklar yani hızlıca soğutur.
Buza dokunduğumuzda vücudumuzdan yayılan ısı buzun kısmen erimesine neden olur. Cildimizin yüzeyindeki ter gözeneklerine, girintilere ve çıkıntılara yayıldıktan sonra tekrar donan su buzun cildimize sıkıca tutunmasını sağlar.
Suyun donmuş haline BUZ adı verilir, aslında bu bir fiziki değişikliktir. Her sıvının bir donma sıcaklığı vardır, bu sıcaklığın altında sıvılar donarlar ve buzlaşmış olarak tabir edilirler. Suyun donma sıcakllığı 0C derecedir, 0C derecenin altında su donar ve BUZ oluşur.
civanın birim hacimdeki kütlesi (yani yoğunluğu) suya göre fazla olduğundan daha ağır olur.
Farklı maddelerin yoğunlukları da farklıdır. Yoğunlukları farklı ve birbiri içinde çözünmeyen sıvılar aynı kaba konduklarında yoğunluğu büyük olan sıvı altta, yoğunluğu küçük olan sıvı üstte kalır. Bu nedenle sıvı yağ ile su karıştırıldığında yoğunluğu küçük olan sıvı yağ üstte, yoğunluğu büyük olan su altta kalır.
TSE standartlarına göre içme suyu sıcaklığı 12 °C' dir [2].
Su donunca özkütlesi azalır. O yüzden buz, suya batmaz üstünde yüzer. Eğer, deney yaparak bunu gözlemlemek istiyorsan.
Ayrıca aynı maddenin farklı hallerinde öz ısı değişir. Örneğin, buzun (katı) öz ısısı 2100 J/kg°C, suyun (sıvı) 4186 J/kg°C, su buharının (gaz) öz ısısı 2010 J/kg°C'dir.
AFAD Afet Terimleri Sözlüğü'ne göre “Buzlanma" (İng. icing), hava sıcaklığının sıfır veya sıfır derecenin altına düşmesiyle, sıvı yüzeylerin donarak buz hâline gelmesidir. Sıcaklığın 0 derece ila eksi 10 derece arasında olduğu yerlerde şeffaf buzlanma oluşur ve yol satıhları gözle görülemeyen buzla örtülür.
Dizel yakıt olarak da tabir edilen mazot, benzinden daha ağır bir yakıt türüdür.
Dolayısıyla 1 litre su, 1000 gram; yani 1 kilogram değerine eşit olmaktadır. Bu durumda yarım litre su da 0,5 kilograma denk gelmektedir. Su ve süt arasında özgül ağırlık bakımından bir miktar farklılık vardır. Ufak bir hesap yapıldığında, 1 litre sütün 1032 gram, yani 1,032 kilograma denk gelmektedir.
Test edebilirsiniz, Balın özgül ağırlığı yaklaşık 1.36 dır, yani 1 litre saf bal 1.36 kg gelmelidir. Marketlerden aldığınız süzme balın ağırlığını hacmine böldüğünüzde ne değer geldiğine bakabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri