Yay gövdesi yay kanatları, makaralar, nişangah, kiriş, ok yatağı, parmaklık, basınç düğmesi, oklar, gez, stabilizatörler, tetik, kolluk, göğüslük, sadak ve ayaklık olarak bilinmektedir. Bunlar birer modern okçuluk malzemeleri olarak da bilinmektedirler.
Bu iki malzeme olmadan okçuluk gerçekleştirilemez. Yay ve ok baş sırada en bilinen okçuluk malzemeleridir. Okçuluk sporu ellerde yer alan parmaklarla gerçekleştirilmektedir. Bu yüzden parmakları koruyacak parmak ipi, parmaklık, zihgir ve tetik okçuluk malzemeleridir.
Yaylar genellikle fiberglas, karbon veya ahşaptan yapılır. Yayın gerilmesini ve okun doğru bir şekilde yerleştirilmesini sağlayan okçuluk dizgisi, önemli bir aksesuardır.
Spor dalı, dart tahtası adı verilen hedefe, belirli bir uzaklıktan ufak okların atılması ile başlar. Yüksek puanı alarak skor kazanmak amacıyla oynanan spordur.
İlgili 44 soru bulundu
Modern üretim teknolojileri ile üretilen ve konforlu bir kullanım sunan modern okçuluk malzemeleri isimleri yay gövdesi, yay kanatları, makaralar, nişangah, kiriş, ok yatağı, parmaklık, basınç düğmesi, oklar, gez, stabilizatörler, tetik, kolluk, göğüslük, sadak ve ayaklık olarak sıralanır.
Yaya sarılan sırmaya "toz", okun ucundaki demir parçaya "temren", okun arkasındaki tüyeyse "yülek" ya da "yelek" denmiştir. Yayların taşınması için bir kap bulunmamış, genellikle kola veya omuza asılarak taşınmıştır; ancak okların taşınması için özel olarak tasarlanmış ve süslenmiş kılıflar üretilmiştir.
Temren okun ya da kargının (benzeri fırlatma kullanımlı silahların) ucundaki özel, delici parçadır.
Ok kendi içinde 5 parçadan oluşur. Ok şaftı, ok ucu, ok tüyü, pin ve ok arkalığı parçalarından oluşur. Ok, okçuluk malzemelerinin en önemli parçası ve ardından yay.
Eskiden kendisine "kemankeş" (yay çeken, menzil okçularına bu şekilde seslenilirdi) yada "tirendaz" (ok atan, hedef okçularına bu şekilde seslenilirdi) denilen okçu Okmeydanı' nda esen rüzgarlara bakarak hava gözler, ve "Ya Hak" diye bağırarak okunu var gücüyle uzaklara salardı.
Yay, ok ve aksesuarların bir arada taşınabilmesini sağlayan parçaya yay çantası denir.
Erkekler: Spor ayakkabı, beyaz eşofman veya pantolon, şort, kısa ve uzun kollu forma, şapka ve okçulukla ilgili aksesuar. Beyaz süveter ve yelek giyebilir. Takım sporcuları ve antrenörü aynı tip kıyafeti giymek zorundadır. Hava şartlarına göre koruyucu ceket, yağmurluk vs. giyilebilir.
Türk okçuluğunda önemli bir yeri olan zihgir, ok atışı sırasında parmak boğumunu yaralanmalardan korumak amacıyla sağ elin başparmağına takılan atış yüzüğüdür.
Ter emici özelliklere sahip olan grip, ellerin kaymasını önleyerek daha iyi bir kavrama sağlar. Uzun süren yarışmalar veya antrenmanlar sırasında elde oluşabilecek sürtünmeyi azaltır ve sporcunun ellerinin yorgunluğunu azaltabilir.
CLİCKER: Yayın hep aynı noktaya kadar çekilip atış yapılmasına sebep olan okçuluk malzemesidir. Gövdeye ya da nişangaha mont edilen modelleri vardır.
Tiller: Yayın iki kanadı arasındaki dengenin ölçüsüdür. Tüy: Hindi tüyünden veya plastikten imal edilen, okun lineer stabilizasyonunda önemli bir etkisi olan elemanıdır. Genellikle mesafe uzadıkça kısalmasında fayda görülür.
2 Günde atılır ise 1. gün uzun mesafeler (Erkeklerde 90m - 70m, Bayanlarda 70m 60m), 2. günde kısa mesafeler (Erkeklerde ve Bayanlarda 50m – 30m) atışları yapılır). Aşağıda kategorilere göre belirtilmiş olan mesafelerde 2 x 36'şar ok olmak üzere toplam 72 ok atışı yapılır.
Osmanlı Devleti Dönemi Türk Okçuluğu
Osmanlı Devletinde okçulukla uğraşanlara tirendaz, tirzen, kemankeş, kavvas ve tirkeş gibi çeşitli isimler verilmiştir (Yıldız, 1979, s.157).
Okçuluk, ok fırlatmak için yay kullanma sanatı, pratiği veya becerisidir. Ok fırlatmak için yay kullanan kişilere "okçu" denir. İnsanlar, yazılı tarihten çok daha eski zamanlarda avcılık ve şiddet için yay ve ok kullanmıştır.
Geleneksel Türk Okçuluğu atış tekniğinde oldukça kısa bir yay -sağlaklar için- sol elle tutulur, ok en arkasından, gez kısmından tutularak sporcunun sağ tarafa takılan tirkeşten çekilir. Yay tutan ele tutturulan ok, yayın sağında kalacak şekilde kirişe takılır (gezlenir).
Genel kanının aksine oklar havada kıvrıla kıvrıla ilerler ve oklarımız hangi malzemeden yapılmış olursa olsun her zaman esnekliğe sahiptir. Spine değeri de bir okun esneme kabiliyetini (sertliğine) gösterir. Spine değeri arttıkça okun esnekliği artar.
Bugün ve geçmişte okçuların piri olarak kabul edilen Sa'd bin Ebu'l Vakkas, peygamberin yakın sahabelerindendir. Ona Uhud Gazası'nda “At ya Sa'd anam babam sana feda olsun.” dediği söylenir. 14. yüzyıldan itibaren yazılan okçuluk risalelerinde yay ve okun ilk yapılışı Hz. Adem ve Cebrail'e dayandırılır.
Rekorları Osmanlı İmparatorluğu'nun çeşitli illerinde 10 ayrı rekor kırmış, daha sonra bu rekorlar aşılamamıştır. Tozkoparan İskender en uzun rekorunu, gündoğusu havasıyla atılan Akrurı Menzili'nde 1281,5 gezle kırmıştır. 846 (veya 848) metrelik bu mesafe bir dünya rekorudur.
Şeyh Hamdullah'ın menzil taşı.
Bu taşı, yıldız havasıyla Tozkoparan Menzili'nde attığı 1105,5 gezlik (729,63 m) rekoru kırınca dikmiştir (1 gez = 0,66 m) (Şekil 9).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri