Genel olarak iyiniyet kavramı ile, kişilerin dürüst, ahlaklı, namuslu, başkalarına zarar vermeyi düşünmeyip iyiliğini düşünme şeklinde kullanılmaktadır. Esasen iyiniyet kavramı, dürüst olma ve dürüstlük kuralı ile bağlantılı bir ifadedir.
İyiniyet kavramı: Bir hukuki etkinin, sonucun meydana gelmesinde, gereken tüm özen gösterildiği halde, buna ait bir engeli bilmemeyi ve bilebilecek durumda olmamayı ifade eder. Hukuki eksikliklere rağmen, bu eksikliklerin farkında olmamaktır.
Mesela, emin sıfatıyla zilyedden bir taşınır malın mülkiyetini kazanmada iyi niyet iktisap anında aranır. Buna karşılık, bir taşınır malın mülkiyetinin zamanaşımı ile kazanılmasında iyi niyetin, zamanaşımı süresince devam etmesi gerekir.
Genellikle, iyi niyetleri bilgilendirmek, ikna etmek veya oluşturmak için kullanılan bir gösteri, tanıtım, ya da konuşmadır. Bu terim, bir debutante'nin sunumunda olduğu gibi, resmi veya ritüelleştirilmiş tanıtım veya sunum için de kullanılabilir.
Dürüstlük kuralı ahlaki temele dayalı, orta vasıfta, makul ve dürüst bir insanın davranışını göstermektedir. İyi niyet ise sadece bir hakkın veya hukuki durumun kazanılmasına engel olabilecek bir durumu bilmemek ve bilmesi gerekmemektir.
İlgili 39 soru bulundu
İYİNİYETİN UNSURLARI. Yukarıda yapılan tanımdan da anlaşılacağı üzere iyiniyet; “bilgisizlik, eksik veya yanlış bilgi olmalı”, “bilgisizlik veya yanlış bilgi hoş görülebilir olmalı” ve “hukuk düzenince iyiniyetin korunacağı öngörülmüş olmalı” şeklinde sınıflandırılabilen üç ana unsuru bulunmaktadır.
Medeni Kanun'daki düzenlemeden de anlaşıldığı üzere kural olarak iyiniyetin hukuki sonucun doğduğu anda aranması gerekmektedir. Medeni Kanun kişide iyiniyetin varlığını kabul etmekte olup buna 'İyiniyet Karinesi' denilmektedir. Dolayısıyla kişinin iyiniyetli olmadığı karşı tarafça ispatlanmalıdır.
Bazı durumlarda, 'iyi niyet ilkesi' terimi, bir toplumdaki insanların genel olarak başkalarına karşı iyilik yapması gerektiği fikrine atıfta bulunmak için kullanılır, yani yardıma ihtiyacı olanlara, genellikle para veya diğer kaynakları bağışlayarak yardım etmeleri gerektiği anlamına gelir.
Medeni Kanunun 2. maddesi gereği herkes haklarını kullanmakla ve borçlarını ifada iyi niyet kurallarına uymakla yükümlüdür. Bu kurala objektif hüsnüniyet=objektif iyi niyet=dürüstlük kuralı denmektedir.
İyiniyet nedir, hukuktaki anlamı, iyi niyet karinesi. Medeni Kanunumuzun 3. maddesinde “Ancak, durumun gereklerine göre kendisinden beklenen özeni göstermeyen kimse iyiniyet iddiasında bulunamaz” denilmektedir. Hak, hukuk düzeni tarafından kişilere tanınmış olan yetkilerdir.
Niyet, kalbe ait bir iş olup, kişinin bir şeye karar vermesi, hangi işi ne maksatla yaptığını bilmesi demektir. Namazda muteber olan, kalpteki niyettir. Niyetin dil ile söylenmesi müstehap olmakla birlikte söylenmediğinde de namaz geçerli olur (Merğinânî, el-Hidâye, 1/46).
Oruca niyet edilirken dil ile söylemeden kalben yapılan niyet de geçerli olmaktadır. Kalben niyet edilirken dille tasdik etmek menduptur. "Niyet ettim Allah (c.c.) rızası için bugünkü Ramazan orucunu tutmaya" şeklinde yapılan niyet en efdal olan niyettir.
Niyet, bir işi yapmaya azmetmek, ne için yaptığına karar vermektir. Müslüman, her eylemin her amelin başında niyet etmelidir. Çünkü amelin Allah'ın katında varlık kazanabilmesi, anlam kazanabilmesi için niyet şarttır. İmam Gazali; 'niyetsiz amel meşakkattir' demiştir.
İyi niyetli kişi, Allah'a karşı saygılı, kullara karşı hayırhah olan kimsedir. Diğer bir ifadeyle, gösterdiği bütün iyi davranışlarında sırf Allah rızasını kazanmaya, insanlara faydalı olmaya çalışan kimsedir.
Birine yaptığınız yardım, bazı durumlarda kötü netice verebilir. Bunun için elinizden gelen bir şey yoksa eğer sizin yaptığınız davranış etiktir. Burada önemli olan şey “iyi niyet” kavramının içidir. Kant'a göre iyi niyet ödev olarak görüldüğü için sahip olunan niyettir.
Dinimizde niyetin önemi büyüktür. Kötü niyet için, yerine göre bazen günah, iyi niyet için her zaman sevab vardır. İyi bir iş yapmaya niyet edip, fakat onu yapamasa bile, yine sevab alır. Hadis-i şerifte,(Müminin niyeti işinden hayırlıdır) buyuruluyor.
Durumun gerektirdiği özeni gösterdiği halde, bir hakkın kazanılmasında veya başka bir hukuki sonucun gerçekleşmesine ait bir engeli bilmemeye iyi niyet( subjektif ) denir.
İyi Niyet (Subjektif İyi Niyet): bir hakkın kazanılabilmesi için gerekli bir şartın yokluğunun ya da hakkın kazanılmasına engel bir sebebin varlığının haklı bir sebeple bilinmemesidir.
İyi niyet mektubu, en kısa tanımıyla lisansüstü eğitim programına başvuran öğrencilerin yazması gereken bir yazıdır. Bu mektup içeriğine, akademik kariyerler, hedefler, başvurulan programın ne gibi şeyler katacağı gibi konular yazılır.
Sîne-sâf, gönlü temiz anlamı ile daha çok tasavvufi metinlerde kullanılmaktadır. Sîne-sâf için sözlüklerde gönlü temize yakın olarak “özü sözü doğru”, “iyi niyetli” ve “samimi, içten” anlamları da verilmektedir.
Niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır.
Niyet kelimesini çok sık kullanmaya başladık. Duadan ya da dilekten farkı nedir niyetin? Dua, istek, dilek ve niyet karıştırılıyor. Dua aslında bir yakarıştır, bir talep etme halidir ve içinde bir temenni, bir lütuf isteği vardır.
Tapu sicilinde tescilde iyiniyetle dayanarak mülkiyet veya ayni hak kazanan üçüncü kişinin kazanımının geçerli olacağı Medeni Kanunu'nun 1023. maddesinde yer almaktadır. Tapuda kendisine yapılan tescilin yolsuz olduğunu bilmeyen veya bilmesi gerekmeyen kişi iyiniyetli 3. kişi sayılacaktır.
a. Herhangi bir kimse veya konuda hiçbir kötü düşünce beslememe, hüsnüniyet: “Bu gibi durumlarda, bütün iyi niyetine rağmen başka türlü harekete imkân bulamıyordum.” -Y. K.
İyiniyet ise haklarının kullanılmasında değil kazanılmasında karşımıza çıkar. İyiniyetin dürüstlükten bir diğer farkı ise dürüstlük kuralı mahkeme tarafından resen gözetilir, iyiniyette ise karine vardır bir kişi hakkı kazanırken iyi niyetli olduğu kabul edilir[1]ve bunun aksini iddia eden ispatla yükümlüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri