Donmuş yumurtanın tadı biraz bozulur. Uzun süre donarak beklemiş olan yumurtanın tüketilmemeli önerilir. Uzun bir süre yumurtayı yiyemeyecekseniz cam bir kaba yumurtaları kırıp tuz ile çırparak saklama kabının kapağını kapatarak muhafaza etmeniz gerekir.
Donma ve çözünmeyle yumurta sarısında jelleşme olarak adlandırılan geri dönüşümsüz değişiklikler olmaktadır. İstenilmeyen bir durum olan jelleşme, yumurtanın fonksiyonel özelliklerini azaltmakta ve ürünlere işlenmesini engellemektedir.
1- Yumurta
Yumurtalar derin dondurucuda aylarca bekletildikten sonra bile kullanılabilir. Yumurtayı derin dondurucuya atarken dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta var. Yumurtayı ister sarısını ve beyazını ayırıp ister çırpıp saklayabilirsiniz. Yumurtayı kabuğunu kırmadan dondurmaya çalışırsanız yumurta çatlar.
Sıcak veya soğuk yerler yumurtanın dayanıklılık süresini etkilemektedir. Soğuk olan yerlerde kabuğu kırılmamış olan çiğ yumurta dışarıda kalsa bile uzun süre dayanabilir. Yumurtanın rengi ve kokusu kötü olduğu zaman bozulmuş demektir.
Suyun içine tazeliğini test etmek istediğiniz yumurtayı bırakın. Eğer yumurta bardağın dibine batıyorsa taze demektir. Eğer su yüzeyine çıkıyorsa yumurtanız bayat demektir. Eğer yumurta bardaktaki suyun ortalarında bir yerlerde kalıyorsa son kullanma tarihi yaklaşmış demektir, aklınızda bulunsun.
İlgili 34 soru bulundu
Bozuk yumurta zehirler mi? Evet, bozuk yumurta yemek besin zehirlenmesine neden olur. Bozuk yumurta içerisinde bulunan salmonella bakterisi bu zehirlenmeye davetiye çıkaran faktördür. Ortalama 12-72 saat içerisinde karın ağrısı, mide bulantısı, kusma, ishal ve ateşlenme ile gıda zehirlenmesi belirtileri başlar.
Bozuk yumurta nasıl anlaşılır: Metot 2
Yumurtayı kulağınıza tutun, sallayın ve bir "sıçrama sesi" duymaya çalışın. Yumurtanın süresi geçmeye başladıkça ve nem ve karbondioksit kabuktan dışarı çıktıkça, sarısı ve beyazı kurumaya ve büzülmeye başlar ve yumurtadaki hava cebi büyür.
Halen yürürlükte olan tebliğe göre, A ve B sınıfı yumurtalar 5 ila 12 derece arasında muhafaza edilebilir ve taşınırken; pastörize ürünlerde depolama sıcaklığı 4 derece olarak uygulanıyor.
Dondurulan yumurta hücreleri -196 C de sıvı nitrojen içeren özel saklama tanklarında 5 yıl süreyle saklanabilir.
Omleti tekrar ısıtmanın en hızlı yöntemi mikrodalgayken haşlanmış yumurtalar ise üzerine kaynar su dökülerek ısıtılır. Sahanda yumurtaları ise üzerine biraz tereyağı veya sıvı yağ ile bir tavada ısıtmak gerekir.
Birkaç tane fazladan organik yumurtanız varsa dondurucuya atabilirsiniz ama kabuklarıyla birlikte değil.
Kabuklu yumurta
Yumurtayı kabuğuyla dondurmak yapabileceğiniz en büyük hatalardan biri. Çünkü yumurta dondurulduğunda içindeki su donup genleşiyor ve kabuğu çatlatıyor. Bu da yumurtayı bakterilere açık hale getiriyor.
Evet, bozuk yumurta yemek besin zehirlenmesine neden olur. Bozuk yumurta içerisinde bulunan salmonella bakterisi bu zehirlenmeye davetiye çıkaran faktördür. Ortalama 12-72 saat içerisinde karın ağrısı, mide bulantısı, kusma, ishal ve ateşlenme ile gıda zehirlenmesi belirtileri başlar.
Yumurta kaynatıldığında, içindeki şeffaf madde (albümin) beyaza döner ve katılaşır. Bunun nedeni, proteinlerin birbirine karışmasıdır. Yumurta soğukken, bu proteinler birbirinin üzerinden kayarak sıvı gibi hareket eder.
Bakterilerden ve dış kabuğundaki pisliklerden arındırmak için yıkadığımız yumurtalar aslında bu şekilde daha fazla zarar görüyor. Zira yıkama, yumurtanın koruyucu dış katmanına zarar vererek onu inceltiyor.
Bakteriler üremek için sıcak ortama ihtiyaç duyarlar. Bu sebeple dışarıda duran haşlanmış yumurtalar birkaç saat içerisinde bozulmaya başlayabilirler. Haşlanmış yumurtanın kabukları soyulmuşsa en geç iki saat içerisinde tüketilmesi gerekir.
En az 8-10 döllenebilir yumurta dondurulmalı
Çünkü yaş ilerledikçe yumurtaların kromozom sayıları bozulmaktadır. Örneğin 40 yaşta, yumurtaların yüzde 80'i kromozomal olarak bozuktur. Ne kadar çok yumurta dondurulabilirse, gebeliğe ulaşma şansı da o kadar artacaktır.
Evet, Sağlık Bakanlığı'nın 2014'te yayınladığı yönetmeliğe göre; yumurtalık rezervi düşük olan, ailede erken menopoz öyküsü bulunan bekâr kadınlar, üç uzman hekimden oluşan sağlık kurulu raporu ile durumlarını belgelendirdiği takdirde yumurta dondurma işlemini yaptırabilmektedirler.
Yumurtayı buzlukta saklamak istiyorsanız, mutlaka içini bir kaba boşaltmanız ve çırpmanız gerekir. Çırptığınız yumurtaları buz kalıplarına dökerek buzluğa atabilirsiniz. Donmuş yumurtanın raf ömrü daha uzun olacaktır. Ancak donmuş yumurtanın tadında değişiklikler olacağını da unutmamanız gerekir.
Mayonezin ham maddesi olan yumurta, oda sıcaklığında olmadığında ve diğer malzemelerle bütünleşmesi zorlaşıyor. Kesilmeler ve tadında bozulmalara neden oluyor. Çok soğuk bir şekilde kek harcına eklenen yumurtalar, emülsiyonların bozulmasına neden olabiliyor.
Normal bir yumurtanın raf ömrü uygun saklama koşullarında ortalama 3 aydır. Toz yumurtanın raf ömrü ise 2 sene kadardır. Yumurta kendi kartonu içinde 5 hafta kadar bozulmadan kalır.
Oysa yumurtaları yıkamıyorsanız, buzdolabında saklamanıza da gerek yok. Yumurtalar oda sıcaklığında 2-3 hafta boyunca bozulmadan kalabilir.
Yumurta, son tüketim tarihi geçse de tüketilebilen yiyeceklerden biri. Ancak bu süre çok da uzun değil. Son tüketim tarihinden sonraki 2-5 hafta içerisinde mutlaka tüketilmeli. Bekleyen yumurtada salmonella bakterisi oluşabilir.
Bayat yumurtayı kullanmanızda bir sakınca yoktur normalde. Ama özellikle yumurta kokusuna karşı hassassanız kek ve pandispanyalarınızda kullanmaktan kaçınmalısınız. İkinci ihtimal yumurtayı fazla pişirmiş olmanızdır. Yumurta beyazının %11'i protein, bu proteinin büyük kısmı ise ovalbumindir.
Şurada Paylaş! Dışarı çıkan gaza o kötü çürük yumurta kokusunu veren ise hidrojen sülfürdür. Dar alana sıkıştığında verdiği rahatsızlığın yanı sıra, sürekli aşırı miktarda gaz bağırsak zarında bir sorun, bağırsak iltihabı ya da kalın bağırsak kanseri belirtisi olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri