Demir eksikliğinin neden olduğu en yaygın isteklerden biri, geçmek bilmeyen bir buz yeme ya da çiğneme isteğidir. Düzenli olarak buz çiğnemek diş ve diş etlerinize zarar verebilir. Bu sorunu yaşadığınızı düşünüyorsanız doktorunuzun yanı sıra diş hekiminizle de görüşmelisiniz.
Pika sendromu, besin olarak kabul edilmeyen maddelerin (örneğin toprak, kil, kömür, taş, cam, kurşun, saç, yün, kibrit, buz) en az bir aydır devamlı ve ısrarlı olarak yenilmesi şeklinde tanımlanan bir yeme bozukluğudur.
Kansız olan hastalar; toprak ve buz yeme hissine sahiptirler. Bu durum kansızlığın en önemli belirtilerindendir. Kansızlığa yol açan faktörleri ortadan kaldırın! Kansızlığın tedavisi için öncelikle bu duruma neden olan sorunların belirlenmesi gerekir.
Pika Sendromu Nedenleri
Pika sendromunun tam olarak nedeni bilinmemekle beraber demir eksikliği, çinko eksikliği ve yetersiz beslenme en yaygın nedenler arasındadır. Ancak kimi zamanda psikolojik sorunlar da yabancı madde yeme alışkanlığına neden olabilmektedir.
Bulimia Nervoza, birçok kişiyi etkileyebilir ve tedavi edilmediği takdirde hayatı tehdit eden sonuçlara yol açabilir. Bulimia nervoza tedavisi, multidisipliner bir yaklaşım gerektirir. Genellikle bir psikiyatrist, bir psikolog ve bir diyetisyen, beslenme uzmanından oluşan bir ekibin işbirliği ile gerçekleştirilir.
İlgili 30 soru bulundu
Hipotermi, insan vücudunun faaliyet göstermesi için gerekli ısıyı ürettiğinden daha hızlı kaybetmesi sonucunda ortaya çıkan ve vücut ısısının tehlikeli derecede düşmesine neden olan bir acil tıbbi durumdur.
Pika sendromu çocuk sağlığını ciddi olarak tehdit eder. Özellikle 1-4 yaş arasındaki çocuklar birçok nesneyi denemek ve ağzına götürmek dürtüsüyle zararlı olabilecek tehlikeli maddeleri yiyebilirler. Yenilen maddeye göre tehlikeleri değişebilir. Özellikle kurşun, civa gibi ağır metal zehirlenmeleri olabilir.
Aşırı buz yemek, soğuk algınlığı ve grip gibi çeşitli hastalıklara yol açar. Özellikle, aşırı buz tüketen ve bademciklerinde hassasiyeti olan kişilerde boğaz iltihaplanmaları sık görülür. Soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklar beraberinde yüksek ateşli rahatsızlıklar getirmektedir.
Buzlu su içmek; vücut sisteminizi, vücut ısınızın düşmesini engellemek için metabolizmanızı hızlandırmaya zorlar. Örneğin, 340 ml'lik bir bardakla günde 8 bardak buzlu su içiyorsanız fazladan 200 kalori yakıyorsunuz demektir. Bu da kilo vermenizi hızlandırır.
Demir eksikliğinin neden olduğu en yaygın isteklerden biri, geçmek bilmeyen bir buz yeme ya da çiğneme isteğidir. Düzenli olarak buz çiğnemek diş ve diş etlerinize zarar verebilir. Bu sorunu yaşadığınızı düşünüyorsanız doktorunuzun yanı sıra diş hekiminizle de görüşmelisiniz.
Kansızlık tedavi edilmezse vücut, “hipoksi” denilen oksijen yetersizliği sorununu yaşar ve dokulara gitmesi gereken oksijen gidemediği için bütün organlar zorlanmaya başlar. Demir eksikliğine bağlı anemi uzun sürdüğünde, zorlanmaya bağlı olarak kalp büyür ve kalp yetmezliği oluşabilir.
BUZ DİYETİ
Buz diyetinde kilo vermek için her gün bir litre buz yemek gerekiyor. Hatta çiğnemek yerine ağızda erimesinin kalori yaktırdığı öne sürülüyor. Elbette, hem diyet de hem de normal zamanda su içmek önemlidir ancak buz tüketmenin, kilo vermeye herhangi bir yardımı yoktur.
Buğday, arpa, yulaf, pirinç, çavdar ve mısır gibi tahıllar, A ve B vitamini ile yüksek oranda demir barındırıyor. Tahıllar özellikle kuru baklagiller ile birlikte tüketildiği zaman vejetaryenler için demir deposu haline geliyor. Yanında C vitamininden zengin besinler tercih etmek demir emilimini artırıyor.
Kırmızı et, karaciğer ve diğer sakatatlar, nohut, mercimek,börülce, barbunya, bezelye, kuru fasulye gibi bakliyatlar; ıspanak, patates, kuru erik, çekirdeksiz üzüm, haşlanmış soya fasulyesi, kabak, yulaf, pekmez, bal gibi besinler demir yönünden zengindir.
Pika, bir aydan uzun süre boyunca gıda olmayan maddeleri yeme alışkanlığıdır. Uygunsuz yenilen bu maddeler kişinin gelişimsel seviyesi ile uyumsuzdur. Pika tanısı için yenilen uygunsuz maddelerin kültürel olarak da desteklenmiyor olması gerekiyor.
Bu doğrultuda, Buz kalori değeri de oldukça merak edilmektedir. 100 gram Buz , ortalama 0 kaloriye, 0 karbonhidrata, 0 proteine ve 0 yağ değerine sahiptir. Buz ayrıca, 0 lif (g), 0 kolesterol (mg), 0 sodyum (mg), 0 potasyum (mg), 0 kalsiyum (mg), 0 vitamin A (iu), 0 vitamin C (mg) ve 0 Demir barındırır.
Buz terapisini 12 gün boyunca günde bir kez uygulayabilirsiniz. Yurt dışında yapılan araştırmalar, soğuğun yağ yakmayı hızlandırdığını ortaya koymuştur. Aynı zamanda soğuk; kan dolaşımını hızlandırır ve vücuttan toksinlerin atılımını hızlandırır.
Bu konuda azimli ve kararlıysanız İsveç diyetini deneyebilirsiniz. Kısa sürede hızlı kilo kaybı yaşamak isteyenler, İsveç diyetini tercih ediyorlar. 13 gün boyunca çok sıkı bir diyet programının uygulanması sonucunda 7 ile 20 kg arasında kilo kaybı yaşandığı vurgulanıyor.
Aşırı soğuk bir madde olan kuru buz, elinize aldığınızda hücrelerdeki duyuyu anında dondurarak yanma olayına sebep olur. Tıpkı ateşle yakılmış gibi bir his ve acı oluşur. Bunun önüne geçmek için kuru buzla çalışırken kalın eldiven giyilmesi tavsiye edilmektedir. Aynı sebepten dolayı yenmez, yutulmaz.
Buz çiğnemek zararsız gibi görünse de dişler kadar boğazı da kötü etkileyen bir alışkanlıktır. Buzun düzenli olarak çiğnenmesi nedeniyle dişlerinizin ve köklerinin zarar görme olasılığı her zaman olacaktır.
Böbrek hastalarında demir, çinko, kalsiyum gibi vitamin ve minerallerin vücuda yeterli emilimi sağlanamaz. Vücutta oluşan vitamin ve mineral eksikliği sonucunda pika sendromu gelişebilir.
Pika hastalığı, çocukluk çağında daha fazla olmakla be- raber tüm toplumlarda ve yaş gruplarında rastlanabilen, sıklıkla demir ve diğer eser elementlerin eksikliğine bağlı olarak gelişen, yine kısırdöngü olarak demir ve çinko eksik- liğinin derinleşmesine sebep olan bir hastalıktır.
Besin niteliği ve besleyiciliği olmayan maddelerin yenilmesi durumunu ifade eden pika sendromunda yenilen maddeler genellikle sabun, toprak, kil, metal, buz, kum, plastik, bez, kireç, kâğıt, saç, kibrit ucu, tebeşir, boya, para gibi maddelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri