Doğumdan sonraki ilk 1-2 saat içinde buzağıya mutlaka ağız sütü içirilmelidir. Annesini herhangi bir sebeple ememeyen buzağılara yardımcı olunarak ağız sütü içmeleri sağlanmalıdır. 3-4 gün boyunca ağız sütü içirmeye devam edilmelidir. Buzağı günde 1-2 öğün süt ile beslenmelidir.
Buzağılarda sütten kesme genellikle 5-8. haftalar arasında olur. Ekonomik açıdan buzağıları mümkün olduğunca erken sütten kesmek doğru bir uygulamadır. Sütten kesme işlemi birden bire ya da kademeli olarak yapılabilir. Fazla miktarda süt içen buzağılar sütten kademeli olarak kesilmelidir.
Dördüncü günden itibaren buzağıya normal süt ile birlikte buzağı başlangıç yemi (kesif yem) ve su serbest olarak verilmeye başlanmalıdır.
Buzağıların ilk üç gün içinde günde iki kez 2-3 litre ağız sütüyle beslenmeleri sağlanmalıdır. Buzağılar doğar doğmaz ya da en geç 24 saat içerisinde annelerinden ayrılmalı ve ayrı bölmelerde barındırılmalıdır.
Buzağılara 3 aylık yaştan önce silaj verilmemelidir. İyi kalitede buzağı başlangıç yemleri, buzağıların büyümesi için, en iyi kalitede kuru ottan çok daha fazla enerji sağlar. özellikle ilk 3 ay kuru ot, buzağı başlangıç yemlerinin yerini almamalıdır. Buzağıların önünde, 3. günden itibaren, temiz su bulundurulmalıdır.
İlgili 28 soru bulundu
Sonuç olarak; buzağı sütüne çiğ yumurta ilavesinin besi performansını, serum lipit metabolizması ürünlerini ve total protein miktarını değiştirmediği, buna karşın immun sistemi güçlendirdiği kanaatine ulaşıldı.
Buzağılara doğumu takiben 60 günden sonra verilecek olan kaba yem seçiminde itinalı davranılmalıdır. 60. günden itibaren verilecek olan kaba yem için kaliteli kuru ot tercih edilmelidir. Bu dönemde özellikle arpa verilmemesine özen gösterilmelidir. Arpa, iskelet yapısının gelişmesine olumsuz etki yapacaktır.
Tabii emzirmede ineğin ne kadar süt verdiği anlaşılmadığı gibi, buzağının da ne kadar süt emdiği anlaşılmaz..Anlaşılmasa ne olur? Buzağı fazla süt içerse ishal olur, hastalanır. Az süt içerse zayıflar, hastalanır. Bu ölümcül bir hal alabilir.
Buzağılar doğar doğmaz dışarıda bakılmaya devam edilirse, bol altlık ve kaliteli süt veya kaliteli mama ile beslenen buzağılar soğuktan etkilenmezler. Buzağılar doğar doğmaz dışarıdan ahır içerisine alınır ve buradan dışarı çıkarılırsa buzağı çabuk üşüyecek tir.
TRAKYEM buzağı başlangıç yemi buzağıların doğumu takiben 2. haftadan itibaren 12. hafta sonuna kadar beslenmesinde kullanılır.
Buzağılar, rumenin tamamen geliştiği zamana yakın olan 60 günlük yaştayken sütten kesilebilir.
– Buzağılar bu dönemde meraya çıkarılmamalı, – 6. hafta sonunda sütten kesilip sadece serbest olarak buzağı başlangıç yemi, kaliteli kuru ot ve serbest su verilmeli, saman ve silaj kullanılmamalı, – Bu dönemde hayvanların katı yem almaları işkembe gelişmesi açısından hayati önem taşır.
Buzağılar analarını em- meden önce ineklerin memeleri ılık su ile yıkanıp temiz bir bezle kurulanmalıdır. Kendiliğinden analarını emmeyen buzağılara yardım edilmeli veya süt biberonla içirilmelidir.
BUZAĞI DOĞDUĞUNDA YAPILACAKLAR
Göbek kordonu tentürdiot ile temizlenmelidir.( alkol,ispirto,kolonya kullanılmamalıdır. ) Buzağı ya Doğumunu takip eden ilk 3 gün mutlaka kolostrum ( ağız sütü ) verilmelidir. Buzağının içeceği kolostrum ( ağız sütü ) miktarı; doğum ağırlığının % 10-12'si kadar olmalıdır.
-Buzağının ilk 2 (iki) ayında geniş kapasiteli bir rumen gelişimi için, bol miktarda kaliteli kaba yem tüketmesi sağlanmalıdır. -Buzağının önünde her zaman içilebilir temiz su bulundurulmalıdır. -Buzağı başlangıç yemi tüketime bağlı olarak, süt ya da süt ikame yemi tedricen %25-50 oranında azaltılmalıdır.
İneklerde gebelik süresi yaklaşık olarak 280 ya da 285 gün şeklinde öne çıkmaktadır. Yani gebe kaldığı andan itibaren 9 ila 11 ay içerisinde inek bir yavru verir.
Her gün doğan buzağıların düzenli olarak kayıt edildiği, kulak numarası takıldığı ve defter tutan işletmelerde yaşı kesin olarak söylemek mümkündür. Bu kayıtlar sayesinde hangi buzağının ne zaman doğduğu, dolayısıyla sığırın yaşının yıl, ay ve hatta gün olarak hesaplanması mümkün olmaktadır.
Ayrıca kaliteli çayır otu ve kuru ot da yedirilir. Buzağılar beşinci ve altıncı aylarda hızla büyürler. Günde ortalama 750 gram canlı ağırlık artışı kazanırlar. Onun için bu dönemde proteince zengin yemlerle beslenmeleri gerekir.
Tanım gereği buzağı 0-6 ay yaş arası olan sığır yavrusudur ve sığırcılık işletmelerinde hayvan kayıplarının önemli bir kısmı bu dönemde yanlış, yetersiz bakım ve beslemeden kaynaklamaktadır.
Yeni doğan buzağı bakımı ve beslenmesi bu sebeple oldukça önemlidir. Yeni doğan buzağılar, doğduktan sonra yarım saat içinde 1 ya da 2 litre ağız sütü yani kolostrum almaları sağlanmalıdır. İlk 24 saat içinde vücut ağırlığının ortalama yüzde 10'u olan 4 ile 6 litre arasında ağız sütü içirilebilir.
Yaklaşık 42 0C'deki 8 litre su içinde 1 kg buzağı maması eritilmelidir. Buzağı maması 38 0C'de içirilmelidir. Hazırlarken mama önce sıcak su ile lapa hale getirilir ve sonra sıcak su ile seyreltilir. Buzağılar her 10 kg canlı ağırlıklarına karşılık 1 kg ana sütü veya buzağı maması ile beslenmelidirler.
Düve hayvanı ilk on iki aydan sonra süt verimi başlamaktadır. Bu san iki ay sürecinde bu hayvanların beslenmesi oldukça önemli olmaktadır. Eğer eksik ve yetersiz beslenme olur ise verim de azalmaktadır. Verilen sütün ve verilen sütün kalitesi besleneme türüne göre değişmektedir.
Her ne kadar enerji içeriği mısır ve buğdaydan düşük olsa da ham protein içeriğinin mısırdan daha yüksek ve buğdaya benzer olması, rumen sağlığı ve mikroorganizma popülasyonu (Nikkhah, 2011) ile et kalitesi üzerine olan olumlu etkileri sebebiyle arpa, besi rasyonlarında tercih edilmektedir.
TRAKYEM buzağı büyütme yemi buzağıların 3. aydan itibaren 6. ayın sonuna kadar beslenmesinde kullanılır. Enerji protein bakımından zengin, sindirilebilirliği yüksektir.
Buzağı doğum ağırlığı: Erkek: 24 kg ; Dişi: 22 kg. Canlı ağırlık artışı: 1062 gr/gün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri