Buzağılara doğumu takiben 60 günden sonra verilecek olan kaba yem seçiminde itinalı davranılmalıdır. 60. günden itibaren verilecek olan kaba yem için kaliteli kuru ot tercih edilmelidir. Bu dönemde özellikle arpa verilmemesine özen gösterilmelidir. Arpa, iskelet yapısının gelişmesine olumsuz etki yapacaktır.
Bu nedenle çiftlik hayvanlarının beslenmesinde mısır ve arpa kullanımı daha faydalı olmaktadır. Akıllı Buzağı Yeminin yanında öncelik olarak mısır flake (ezme) verilmesi tavsiye edilir. İmkanlar müsait değilse mısır flake (ezme) ile arpayı flake (ezme) karıştırılarak verilebilir.
* Arpa ezmesi küçükbaş ve büyükbaş hayvanların günlük beslenmelerinde verilebilecek en önemli öğündür. * Besi hayvanlarında özellikle karkas randımanına katkı sağlamaktadır. * Arpa ezmesi sağmal hayvanlarda ise süt verimini artırmaktadır.
YEMLİK ARPA ENERJİ VE PROTEİN İÇERİĞİ Arpa öncelikle et sığırlarının beslenmesinde enerji ve protein kaynağı olarak kullanılır. Arpanın besin içeriği (Tablo 1) mısır, yulaf, buğday, sorgum ve tarla bezelyesi içeriği ile kıyaslanabilir.
Kasım ve Aralık ayları için büyükbaş ve küçükbaş hayvanların 2 aylık arpa ihtiyacı karşılanacaktır. Büyükbaş hayvan başı 4 kg/ gün arpa üzerinden aylık 120 kg arpa verilecektir.
İlgili 41 soru bulundu
Her ne kadar enerji içeriği mısır ve buğdaydan düşük olsa da ham protein içeriğinin mısırdan daha yüksek ve buğdaya benzer olması, rumen sağlığı ve mikroorganizma popülasyonu (Nikkhah, 2011) ile et kalitesi üzerine olan olumlu etkileri sebebiyle arpa, besi rasyonlarında tercih edilmektedir.
Arpa ezmesi bütün hayvanlara verilebildiği gibi geviş getiren hayvanlar için daha uygundur. Arpanın ezilmeden verilmesi taktirde hayvanlarda önemli bir kısmı sindirilmeden dışkı ile atılır. Bu nedenle arpanın ezilerek verilmesi tavsiye edilmektedir.
Arpa samanı mı buğday samanı mı sorusunun cevabı bilimsel kanıtlar sonucu arpa samanıdır. Çünkü besin değeri daha yüksektir. Ayrıca hayvanların, üreme, gelişme ve süt verimliliğini yüksek seviyede artıran saman çeşitlerinden biridir.
Süt hayvanlarının kızgınlık ve döl tutma başarı oranını artırır. Lezzetlidir, hayvanlar tarafından sevilerek ve iştah ile tüketilir. Sahip olduğu lezzet ve kokusu ile yem tüketimini arttırır.
Arpa çok yüksek lif içeriği (hem çözünür hem çözünmez), selenyum ve magnezyum gibi vitaminler ve mineraller, liganlar olarak adlandırılan antioksidanlar bakımından oldukça zengindir. Ayrıca, kalp sağlığı ve diyabetten korunma gibi etkenler beslenme bakımından onu en iyi seçeneklerden biri yapar.
Tuz: 8 kg. BESİ BAŞLANGIÇ YEMİ Arpa: 340 kg. Buğday: 150 kg. Mısır: 150 kg.
100 gram arpa, 8,2 protein içerir. 100 gram arpa, 78,8 karbonhidrat içerir. 100 gram arpa, 0,1 yağ içerir.
Silajlar ineklere 25-30 kg'a kadar yedirilebilir.
Bunlar uygun zamanda biçilirse enerji bakımından da iyi durumda olurlar. Konsantre yem karmalarından enerji ve protein bakımından zengin mısır, arpa, buğday, yulaf ve çavdar kırmalarının hayvanlara kırılarak hatta ezilerek, mısır silajının yanında verilmesi uygun olur.
Özellikle buzağılar için en faydalı ot yoncadır. Buzağı ilk 3-4 ay buzağı başlangıç yemi, 4-5 aylık yaştan itibaren buzağı büyütme yemi yemeye başlamalıdır. Bu süre yemin markasına göre değişecektir. Kendi yemini yapan işletmeler buzağının günlük ihtiyacına uygun olarak yapılacak rasyonla yemi kendileri de yapabilir.
Buzağılar (3-6 aylık):
kaliteli rasyon tüketirler. Buzağı başlatma yemi tüketimi günlük 2.3 kg 'a ulaştığında buzağı büyütme yemine geçilir ve buzağılamaya kadar bu yemden verilebilir. Yonca, fiğ+çayır otu karışımı otlardan oluşan kaliteli kaba yem sağlanır.
Ayrıca buzağıların önünde kaliteli kuru ot, kuru yonca ve temiz su da olmalıdır. Buzağılar tam yağlı sütle, yağsız sütle, ekşitilmiş ağız sütü ile, süt ikame yemleri ile ve antibiyotikli sütlerle beslenebilirler. Sağlıklı buzağılar 3-4 haftalıkken sütten kesilebilirler. Ancak 8 haftadan önce sütten kesmemek gereklidir.
Hayvanların dengeli beslenmesi, sindirim ve bağışıklık sisteminin daha iyi çalışmasına katkı sağlar. Bu noktada arpa ezmesi, büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiricileri için önemli bir besin kaynağıdır. Arpa ezmesi besin değeri açısından oldukça yararlı bir kaynaktır.
ARPANIN ZARARLARI
Bağırsaklarda şiddetli gaz sancılarını meydana getirir. Arpanın aşırı tüketimi sonucu çölyak hastalığına neden olur. Şifa kaynağı olan bu mucizevi besinin yararı olduğu gibi zararları da mevcuttur. Gereğinden fazla tüketimi sonucu karaciğeri yorar ve solunum rahatsızlıklarına neden olabilir.
Buğdaygiller familyasından bir bitki cinsidir. Arpa cinsinden olan türlerin uzunluğu çeşitli olmakla birlikte buğday ve çavdardan daha kısadır. Kulakçıkları birbirinin üzerine kavuşacak kadar uzundur. Başağın uzunluğu da türlere göre değişir.
Tavuklar buğday konusunda müşkülpesenttir. Her buğdayı yemezler. Severek yiyecekleri buğday genelde piyasadaki en ucuz buğday çeşididir. 2- Her türlü yeşillik: Tavuklarınızı uygun çevrede açıkta yetiştiriyorsanız kendileri bulur yer.
Arpa ununun diğer unlara nazaran oldukça faydalı bir içeriği vardır. Bundan dolayı tüm dünyada tercih edilen unlardan biridir. Arpa unu kalp ve damar hastalıkları, kireçlenme, bağırsak sorunları ve şeker hastalığında oldukça etkili olan zarar vermezken ekstra fayda da sağlayan bir undur.
Özel işlem görmüş arpa flake sahip olduğu lezzet ve kokusu ile kuru madde tüketimini artırarak verimde artış sağlar. Erken laktasyonda gereksinim duyulan yüksek enerji ihtiyacını en ekonomik şekilde karşılar. Süt proteininde ve veriminde %12'ye varan artış sağlar.
Ekim zamani yazlik ekimde Subat-Mart, kislik ekimde 15 Eylül-15 Ekim arasindaki dönemdir. Mibzerle ekimde dekara 18 kg, elle ekimde dekara 20 kg Arpa atilir.
Arpa posası, bira üretiminde kullanılan arpanın çözünmeyen, çoğunlukla kabuk kısmından oluşan yan üründür. Yaş ve kuru olarak hayvan beslenmesinde kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri