Buzdağı; büyük bir su kütlesinde serbest yüzen, tatlı sudan müteşekkil, büyük buz kütlesi. Buzdağlarına Kuzey ve Güney Kutbu çevresindeki denizlerde ve Arktik bölgelerdeki buzul göllerinde ve haliçlerinde (fiyord) rastlanır.
Buzdağı, dev bir buz parçasının bir buzuldan koparak denize düşmesiyle oluşan yığındır. İngilizcede buzdağı anlamına gelen "iceberg" sözcüğü, Flemenkçedeki "ijsberg" sözcüğünden türetilmiştir. Bu, kalıbın tam anlamıyla "buzdan tepe" demektir.
Buzdağı Doğal Mineralli Su, Sakarya İli Geyve ilçesi Doğançay Köyü Keremali Dağları sınırlarında kalan Yörük Ali Kestanelik Mevkiinden 640 m. kot mesafesinden doğmaktadır.
Buz dağının özelliği 9/10 (yüzde doksanı) suyun altında ve görünmeyen kısmıdır. Küçük görünen şeyin altında görünenin 9 katı büyüklüğünde başka bir şey vardır.
Buzdağının görülmesi
14 Nisan 1912 saat 23.39'da (gemideki saat), Titanic, New Foundland'ın Grand Banks güneyi açıklarında seyir etmekteydi. Gözcü Frederic Fleet gemi'nin ön tarafında tam olarak seçilemeyen büyük bir buzdağı fark etti. Fleet geminin çan'ını üç kez çaldı ve köprüye telefon etti.
İlgili 42 soru bulundu
RMS Titanic, 15 Nisan 1912 tarihinde Southampton'dan New York'a yaptığı ilk seferinde bir buzdağına çarptıktan sonra sulara gömülen White Star Line şirketine ait bir transatlantik yolcu gemisidir. 1,500'ü aşkın erkek, kadın ve çocuk hayatını kaybetmiştir. 705 kişi hayatta kalmıştır.
Üst üste yapılan bazı mühendislik ve yapı hataları nedeniyle gemi, üstesinden gelemeyeceği problemler yaşamıştı. Buz dağı ise aslında fitili ateşleyen son kıvılcım oldu. Titanik'in üzerinde tespit edilen 100 metrelik çizik nedeniyle geminin sancak tarafından buz dağına çarptığı ve yırtılarak açıldığı düşünülüyordu.
buz dağının görünmeyen yüzü denir
etek etekdir.
Bir buzul boyut olarak kritik noktaya ulaştığında akışı durur ve buz sabit hale geçer. Bu esnada erimeyle oluşan su buzulun üstünden, içinden ve altından akmaya ve gerisinde tortul çökeltiler bırakmaya devam eder. Buz eridikçe arkasında bu tortuların oluşturduğu sütun, teras ya da öbek şeklinde çökeltiler bırakır.
Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan raporda birinci sıraya yerleşerek ülkemizdeki en kaliteli içme suyu markası kabul edilen Buzdağı su, Sakarya'nın Keremali dağlarından çıkarılan doğal kaynak suyundan elde edilir. Buzdağı suyun pH değeri ise 7.6 olarak ölçülmüştür.
Yerli su markaları araştırması yapan vatandaşlar için hemen belirtelim ki Türkiye'de birçok yerli su markası bulunuyor. Bunlar arasında Erikli, Hayat Su, Sırma, Pınar Su, Hamm, Munzur, Tekir, Atlantis, Taşkesti, Javsu, Sultan, Fuska, Buzdağı, Abant Su, Damla gibi markalar yer alıyor.
Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı en iyi damacana su markalarından biri olan Buzdağı Su, ülke çapında temin edilmesi kolay olan sulardan biridir. Sakarya'da Keremali Dağları'nda çıkarılan kaynak sulardan elde edilmektedir. Buzdağı Su pH değeri 7,1 oranında ölçülmüştür. Tadımı lezzetli sulardandır.
Buzdağı Su, tüketiciye ulaşan her pakette sağlık ve kalite standartlarına uygun üretimini sürdürür. Tüketicilerin sağlığını ve kaliteyi ön plana koyan Buzdağı Su, güvenle tüketilir.
Borsalarda buz dağı emri, emir miktarının sadece bir kısmının (>buz dağının ucu) emir defterinde gösterildiği, kalanının ise gizli tutulduğu bir limitli emir tipidir. Emrin gösterilen kısmı gerçekleştikten sonra emir defterinde bir sonraki tranş gösterilir.
Buzdağları genellikle buzullardan kopmuş büyük parçalardan oluşur. Devamlı soğuk olan bölgelerde karın üst üste yığılması, kardan bir dağ ve sonra da bir buz katmanı teşekkül ettirir. Bu katman zamanla kıyıya doğru kayar ve denizde parçalanır. Böylece muazzam buzdağları meydana gelir.
Yaklaşık bin 500 metre yüksekliğinde bulunan Keremali Dağları'ndan çıkan ve Geyve ilçesinde şişelenerek satılan Buzdağı Doğal Mineralli Suları, yapılan değerlendirme sonucunda Türkiye'nin en temiz suyu seçildi.
Buzların ve Eskimoların Ülkesi GRÖNLAND ve Oradaki Sıra Dışı Dünya - YouTube. Grönland; Danimarka Krallığına bağlı olmakla birlikte kendi içerisinde özerk bir ülke olarak hem dünyanın kıta olmayan en büyük ülkesi hem de buzlarla kaplı bambaşka bir diyar.
Bunun sebebi Antarktika'da görülen Katabatik rüzgarı. Atmosferdeki soğuk hava 10000 metrelik dikey bir alçalmayla rüzgarlara sebep oluyor. Bu rüzgarlar “Kuru Vadi” bölgesinde zaman zaman saatte 320 km hızla esiyor ve bölgedeki tüm nemi yok ediyor.
Buz kristalleri sarıyı geçirir ve diğer renkleri emer. Derinlik arttıkça, emilen ve geri yansıyan renge bağlı olarak renk sarımsı-yeşil, yeşilimsi mavi ve son olarak parlak (canlı) mavi olur. Delik yeterince derinse, tüm ışık emilir, renk ve ışık tamamen kaybolur. Buzun rengi gücünü ve yaşını belirler.
Buzun yoğunluğu sıvı hâldeki suyun yoğunluğundan düşüktür. Bu nedenle buz kütleleri suyun üzerinde yüzer. Buzun yoğunluğu sıvı hâldeki suyun yoğunluğundan düşüktür. Dolayısıyla su donarken hacmi artar yani genleşir.
Buz dağı TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,coğrafya Kutup bölgelerinde buzullardan koparak akıntılarla yer değiştiren büyük buz parçası, aysberg.
RMS Titanik gemisi 100 yıldan uzun bir süredir suların altında, Kanada'nın Newfoundland and Labrador eyaletinin 600 kilometre açığında yer alıyor. 1912'de ilk yolculuğuna çıktığında zamanının en büyük gemisi olan Titanik, İngiltere'nin Southampton limanından New York'a yolculuğu sırasında buzdağına çarptı.
Döneminin en ihtişamlı gemisi olan Titanic hakkında 'Bu gemi batmaz' şeklinde yapılan yorumlar İngilizlerin denizcilik konusundaki bilgilerinin doğurduğu aşırı öz güvenin eseriydi. Ne var ki o eser, 'batmaz' denilen Titanic'in ilk seferinde Atlas Okyanusu'nun 3.657 metre derinliğine batmasına neden oldu.
3.800 metre derinlikteki Titanik ve etrafındaki her şey, yüzeydekinden 390 kat daha fazla basınca maruz kalır. Stockholm Üniversitesi Dayanıklılık Merkezi'nde okyanus araştırmacısı olan Robert Blasiak, "Bu bir araba lastiğindeki basıncın yaklaşık 200 katı.
Gerçek bir hikaye olan Titanik filmindeki Jac ve Rose karakterlerinin gerçek bir aşk yaşayıp yaşamadığı tam olarak bilinmemektedir. Titanik gemisi içerisinde bir aşk yaşlandığı fakat film ile birebir aynı şeyi yansıtmadığı da bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri