– Buzdolabını, fırın, radyatör gibi ısı kaynaklarından ve güneş ışınlarından uzağa yerleştiriniz. – Buzdolabını yerleştirirken arkasında ve yanlarında boşluk bırakınız. – Buzdolabının kapılarını uzun süre açık bırakmayınız. – Buzdolabına konulmadan önce, gıdaların fazla olan paketleri çıkarınız.
Buzdolabı soğumaya çalıştıkça daha fazla elektrik harcadığı için konumun ayrıca soğuk olmasına özen gösteriniz. Bu sayede fazla elektrik harcamayacaktır. - Buzdolabı ile duvar arasında en az 10 cm mesafe bırakınız. Buzdolabı havayı ne kadar rahat döngü içerisine alırsa ısıyı da o şekilde rahat yayabilir.
E enerji sınıfı gardırop tipi bir buzdolabı bir günde yaklaşık 0,878 kW elektrik harcar. Buzdolaplarının saatlik enerji tüketimi, kullanıldıkları modlar ile ilgilidir. Buzdolapları en çok enerjiyi “hızlı dondurma” modunda harcarken en az enerjiyi ise “tatil modu” aktifken tüketirler.
Buzdolabı 1 Ayda Kaç TL Yakar? Her marka ve buzdolabı modelinin aylık elektrik tüketim bedeli farklıdır. Yukarıda belirttiğimiz tüketim bedelleri dikkate alındığında normal bir buzdolabının aylık elektrik tüketim bedeli 45-90 TL arasında olacaktır. Tabi bu fiyat 2023 yılı için belirlenen ortalama fiyatlardır.
İlgili 32 soru bulundu
A++ enerji sınıfında bulunan bir buzdolabı bir saatte yaklaşık 21 Watt elektrik harcar. Günde 0.5 kW elektrik harcar. Aylık bazda yaklaşık 15kW elektrik harcar.
A enerji sınıfı, en tasarruflu sınıftır. Evin ayrılmaz bir parçası olan buzdolaplarının ses seviyesi de en az enerji sınıfı kadar önemlidir. Yüksek sesle çalışan buzdolabı özellikle gün içerisinde odaklanmaya ihtiyaç duyduğunuz anda, geceleri ise uyku sırasında sizi rahatsız edebilir.
Buzdolabınızın soğutucu kısmının kapağını açtığınızda yan ya da arka tarafta bir termostat (sıcaklık kontrol aracı) düğmesini ve etrafında derece göstergelerini görürsünüz. Ortalama bir soğukluk tercih ediyorsanız düğmeyi 4 dereceye; en soğuk konumu tercih ediyorsanız 2 Santigrat dereceye ayarlayın.
Yaz aylarında genel olarak hava daha sıcak olduğundan dolayı buzdolabının iç kısmı +2 dereceye ayarlanabilir. Bu, daha soğuk tutarak gıdaların bozulmasını önler. Buzdolabı derecesi kaç olmalı sorusuna yanıt vermeye devam edecek olursak, yaz aylarında buzluk kısmının -20 dereceye ayarlanması önemlidir.
A+ MİNİ BUZDOLABI GÜNLÜK ORTALAMA 300 WATT ELEKTRİK TÜKETİR. A+ ORTA BOY 410 LİTRE BUZDOLABI ORTALAMA GÜNLÜK 950 WATT ELEKTRİK HARCAR. A++ 490 LİTRE NO-FROST BUZDOLABI ORTALAMA GÜNLÜK 800 WATT ELEKTRİK HARCAR. A++ 630 LİTRE BUZDOLABI 1000 WATT / 1KW GÜNLÜK ORTALAMA ELEKTRİK TÜKETİMİ YAPAR.
Evde en fazla enerji tüketen kalemler aydınlatma, beyaz eşyalar (buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırınlar ve ocaklar), ısıtıcılar ve ütüdür. Evlerimize satın alacağımız/aldığımız ev aletlerinin (çamaşır ve bulaşık makinesi, musluklar, rezervuarlar) verimli su tüketmelerine dikkat etmeliyiz.
“06.00-17.00 arası gündüz dönemi, elektriğin en pahalı olduğu zaman dilimi 17.00-22.00 arası puant dönemi ve elektriğin en ucuz olduğu zaman dilimi 22.00-06.00 arası gece dönemidir.
Enerji sınıfı, elektronik bir aleti enerji verimliliği konusunda kategorize edip sıralayan bir ölçeklendirme biçimidir. Eski gösterge çizelgesi, en verimli sınıf olan A+++ etiketinden başlayarak A++, A+, A, B, C ve en verimsiz olan D sınıfı etiketine doğru sıralanmaktaydı.
İlk olarak, buzdolabının kapağı açık kalırsa dolabın içindeki hava ısınacağından cihaz daha fazla enerji tüketir. Dolayısıyla, buzdolabınızın enerjiyi daha verimli kullanabilmesi için kapısının uzun süre boyunca açık bırakılmaması gerekir.
No frost buzdolabı modellerinde de bu aynıdır. Gıdalar, bu derece aralığında etkili bir şekilde soğutulur. Kışın buzdolabı derecesi kaç olmalı sorusunun cevabı ise 5 ile 8 derece olarak açıklanabilir. Kış aylarında havanın soğuk olması buzdolabı derecesinin yükselmesinin sebeplerindendir.
Düğmeli buzdolabı modellerinde sıcaklık dereceleri genellikler 1, 2, 3, 4, 5 şeklindedir. Bu şekilde ayarlı olan buzdolabı modellerinde 1 en sıcak, 5 ise en soğuktur. Buzdolabınızın ayarını yaparken bunu göz önünde bulundurabilirsiniz. Dijital panelli modellerde ise zaten dereceyi istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.
Buzdolabı ayarı + 4 derece ve - 18 derece arasında bulunması gerekmektedir. Kullanımdan kullanıma fark olmasının yanında artı 2 dereceye göre de ayarlama yapılabilmektedir. Yaz aylarında soğutma derecesinin arttırılması ihtiyacından dolayı +2 ve - 20 aralığında ayar yapılması önerilmektedir.
Yeni nesil dijital panelli buzdolaplarında ise genelde +4 ile -20 derece arasında ayar seçenekleri sunulmaktadır. Kış aylarında geniş kısmın derecesi +4 veya +2 civarında olabilir. Hatta eğer az gıda bulunduruyorsanız +4 derecede kullanabilirsiniz. Buzluk kısmının ise derecesi -18 altına düşmemelidir.
Buzdolabı derece ayarını kış moduna getirerek +5 ile +8 değerine sabitlemelisiniz. Eğer ürün son teknoloji ürünüyse ve bir dijital göstergesi bulunuyorsa, derecesi daha farklı olmalı. Söz konusu durum için +4 ile -18 derece ayarını yaparak bahar sonuna kadar bu derecede gıdalarınızı muhafaza edebilirsiniz.
0 buza yakın soğukluğu verir. Rakam arttıkça dolap içindeki ısı da artacaktır. Eğer ortalama bir buzdolabı soğukluğu istiyorsanız 2 – 4 ayarı yapabilirsiniz. 2 derece soğuk, 4 derece ideal bir soğukluğu temsil edecektir.
o Buzdolabınız +2 derecede çalışırken aşırı soğutuyor veya donduruyor ise +6 dereceye ayarlayabilirsiniz. o +4 veya +5 derecede çalışırken aşırı soğutuyor veya donduruyor ise +8 dereceye ayarlayabilirsiniz. Ürününüz termostatlı ise; o Termostat düğmesini minimum 1 ile maksimum 5 konumu arasında ayarlayabilirsiniz.
Buzdolapları, yiyecekleri soğuk tutmak için hava sirkülasyonu gerektirir. Bu nedenle, buzdolabınızı aşırı bir şekilde doldurduğunuzda daha fazla çalışması gerekir. Ayrıca buzdolabınız ne kadar dağınıksa aradığınız şeyleri bulmak için daha fazla vakit harcayak ve kapısı daha uzun süre açık kalacaktır.
Enerji sınıfları arasında A sınıfı buzdolabı enerji tüketimi en düşük olandır. Dolayısıyla en yüksek enerji verimliliğine sahip olan sınıftır.
Etiket formatında yer alan enerji verim sınıflandırması, A, B, C, D, E, F ve G harfleri kullanılarak belirtilmektedir: A en verimli sınıfı, G ise en verimsiz sınıfı nitelendirmektedir. Teknolojik gelişmelere bağlı olarak gerektiği takdirde sınıflandırmada üç ilave sınıf kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri